Konya'da ev sahiplerinde insaf kalmadı! Kiralar zirve yaptı!

Konya'da ev sahiplerinde insaf kalmadı! Kiralar zirve yaptı!

Konya'daki fahiş kira bedeli, vatandaşları zorluyor. Şehirdeki en ucuz konut, 900 ile bin TL arasından ilana çıkıyor. Konya'da kiralık daire fiyatlarının son yıllardaki afaki artışı dikkatlerden kaçmazken, vatandaş da ev sahiplerini merhametli davranmaya

Kira bedeli, vatandaşın belini büküyor. Vatandaş, ev kiralarının yüksek olduğunu söylüyor. Fiyatların düşürülmesini talep ediyor. Kiralık ev sayısının fazla olmasına rağmen, fiyatlarının yüksek olması da akıllarda bazı soru işaretleri bırakıyor. 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 kiralık ev fiyatı; binanın konumuna ve yaşına göre farklılık gösteriyor. En düşük fiyat, genelde 900 TL'den başlıyor ve 2 bin 500 TL'ye kadar artış artıyor. Real civarı, Ahmet Özcan Caddesi, Meram bölgesi, Şefik Can bölgesi Konya'da konut fiyatlarının ve kira bedellerinin en yüksek olduğu bölgeler olarak göze çarpıyor. Karatay, Selçuklu ve Meram'da kiralar aynı olmuyor. Sosyal medya üzerinden ilan vererek, kiralanan evlerin birçoğu bu fiyat aralığında yer alıyor. Vatandaş; evi tutmadan kira bedeli kadar komisyon vermeye mahkum edildi.

SON 8 YILDA AFAKİ KİRA ARTIŞI!

2012 yılında konut ile ilgili yapmış olduğumuz bir haber, son 5 yıl içinde kiralık ev fiyatlarının ne oranda arttığını gözler önüne seriyor. Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, verdiği röportajda 2012 yılında kiralık ev fiyatlarının 400 ile 550 TL arasında değiştiğini belirtiyor. 2017 yılında ise kiralık ev fiyatları 750 TL ile bin 800 TL arasında değişiyor. Ayrıca Altınay, 2012 yılında aileye farklı, öğrencilere ise farklı tarife uygulandığını da kaydediyor. Altınay, 2012 yılının Kasım ayında verdiği röportajda şu ifadelere yer veriyor: “ Aileye 400 TL'ye verilen kiralık evler öğrenciye 500-550 liraya veriliyor. Çünkü, öğrencilerin bir evde 4 kişi kalacağını, bu nedenle kira bedelinin dörde bölününce az olacağını düşünüyorlar. Öğrenciler mecbur kaldığı için kiralamak zorunda kalıyor. Bu uygulamanın çok sayıda örneği bulunyor. Dilerim ki en yakın zamanda bundan vazgeçilir.” Bugün Konya'da kiralık konut fiyatlarının 2 bin 500 TL'ye kadar yükselmesi, kira bedellerinin afaki artışını gözler önüne seriyor.

adsiz.jpg

KİRALAR KONYA'DA CEP YAKIYOR

Coldwell Banker Dinamik Gayrimenkul Konya Temsilcisi Selman Çifci en kötü çatı katı dairelerin kira bedelinin 700-800 TL'den başladığını dile getirdi. Normal daireleri Konya'da 900- bin TL'den aşağı tutmanın imkânsız olduğunu aktaran Çifci, bu tarz evlerin ise genellikle sobalı olduğuna dikkat çekti. Ucuz sayılabilecek bu daireler en fazla Iraklı ve Suriyeliler'in kiraladığını söyleyen Çifci, “Şefikcan bölgesinde 3+1 daireler bin 500 TL'den başlıyor. Daire niteliğine göre 2 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Otogar tarafında da son dönemlerde lüks daireler inşa edilmeye başlandı. Site içinde 2 bin 500, 3 bin TL'ye kadar kiralama işlemi gerçekleştiriliyor. Konya'da site içi olmayan yani vasıfsız olarak nitelendirilen normal 10 yaşına kadar daireler bin 500 TL'den aşağı kalmadı. Son dönemlerde faizlerin düşmesiyle yoğun konut satışı oldu. Daire fiyatları da arttı. İnsanlar satın alma bedeline göre bir fiyatlama yaptı ve daire kiraları arttı. Aslında enflasyon oranına göre bir kira politikası belirlenmesi gerekir. İnsanlar ödediği veya evi mal ettiği bedel üzerinden kiraları belirliyorlar. Kiralar Konya'da cep yakar duruma geldi” dedi.

BAŞKAN “EMLAKÇILARIN ALAKASI YOK” DEDİ!

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Son günlerde konut satışlarında görülen yüksek fahiş fiyatların Emlakçılar ve Emlak sektörüyle alakasının olmadığını, Konut sahiplerinin taleplerinin doğrultusunda yükseldiğini söyledi. Çünkü emlakçı arkadaşlarımız aracılık hizmeti vermektedirler. Mal sahibinin talebi doğrultusunda fiyat artışı gerçekleşmektedir.”dedi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum