Konya'da etkili olan kar yağışı su ihtiyacının 4'te birini karşıladı

Konya'da etkili olan kar yağışı su ihtiyacının 4'te birini karşıladı

Konya'da son 2 gün içinde etkili olan kar yağışı, şehrin su ihtiyacının 4'te birini karşıladı. KOSKİ, “Şehrimize yağan yoğun kar, barajlarımız ve yarınlarımız için bize umut oldu. Ama su tüketiminde tasarrufu elden bırakmıyoruz” dedi

Kar yağışı, bereketiyle geldi. Şehirde etkili olan kar yağışı, yüzleri güldürdü. Barajlardaki ve göletlerdeki doluluk oranı da arttı. Kuraklığın olumsuz etkisi, yağmur ve kar yağışıyla azaldı. İlkbahar yağışını yeteri oranda alamayan Konya'da, sonbahar yağışları da yetersizdi. Barajlardaki doluluk oranı da endişe verici boyutlara ulaşmıştı. Şehirde son 2 günde etkili olan kar yağışıyla şehrin su ihtiyacının 4'te biri karşılandı.

BİLİNÇSİZ SULAMA VE ŞİDDETLİ KURAKLIK GÖLLERİ KURUTMUŞTU

Konya’da dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü başta olmak üzere, birçok göl ve sazlık kurudu. Bilinçsiz sulama ve yaşanan şiddetli kuraklık, göllerde vahim bir görüntü ortaya çıkardı. Tuz Gölü, Suğla Gölü, Arapçayırı Çumra Ovası, Güvenç Gölü, Yarma Bataklığı, Hotamış Sazlıkları, Samsam Gölü, Akşehir Gölü, Karapınar Ovası, Ereğli Sazlıkları susuzluktan can çekişiyor. Beyşehir Gölü'nde ise su, kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildi. Su seviyesinde beklenenin üstünde azalma oldu. Konya'nın Karapınar ilçesindeki volkanik patlama sonucunda oluşan Acıgöl'de ise su seviyesi gün geçtikçe azalıyor. Altınapa Barajı’nda da aynı görüntüler ortaya çıkıyordu. Gölün bir süre sonra tamamen kurumasından endişe ediliyordu.

BEYŞEHİR GÖLÜ'NDE DE SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

Yaşanan kuraklık nedeniyle kıyı kesimlerinde onlarca metre suyun çekildiği, sonbahar döneminde azalan derinlik nedeniyle çok sayıda küçük adacığın oluştuğu Beyşehir Gölü'ne su seviyesi yükseliyor. İlçede önceki aylarda etkili olan ve halen aralıklarla devam eden kar yağışı ve yağmurlar, kuraklık nedeniyle oluşan adacıkları suyla kapattı.

SON 2 GÜNLÜK YAĞIŞLA RAHAT BİR NEFES ALDIK

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Ova'nın geçen yıl şiddetli bir kuraklık yaşadığını, yağışların iyi gittiğini söylemişti. Kuraklık neticesinde su seviyelerinin dibi gördüğünü aktaran Soylu, sadece barajlarda değil, göletlerde de su seviyelerinin azaldığını kaydetmişti. Ocak ayının ikinci haftasında etkili olan kar yağışıyla birlikte kuraklığın olumsuz etkilerinin bir nebze de olsa gittiğini ifade eden Soylu, “Yüklü kar yağışlarının gelmesi gerekir” demişti. Son 2 gün etkili olan kar yağışı şehre, çiftçiye rahat bir nefes aldırdı.

DAHA ÖNCE YAĞAN KAR DOLULUĞU YÜZDE 4-5 ORANINDA ARTIRDI

Edinilen bilgilere göre Altınapa Barajı'nda doluluk oranı yüzde 23. Mevcut su miktarı ise 7 milyon 329 bin metreküp. Bağbaşı Barajı'ndaki doluluk oranı da yüzde 26. Mevcut su miktarı 52 milyon 33 bin metreküp. Hava şartları dolayısıyla Devlet Su İşleri (DSİ) gerekli ölçümleri yapamıyor. Doluluk oranlarının kar suları eridikten sonra daha da artması öngörülüyor. Mevcut haliyle barajların doluluk oranları da çok sağlıklı verilere dayanmıyor. Ocak ayının ikinci haftasında etkili olan kar yağışı barajlarda yüzde 4-5 oranında bir artışa neden olmuştu.

KOSKİ HER DEFASINDA TASARRUF ÇAĞRISI YAPIYOR

Edinilen bir diğer bilgiye göre de aylık ortalama 3 kişilik bir ailenin su tüketimi 15 metreküp. Yani 1 kişi aylık ortalama 5 metreküp (5 ton) su harcıyor. Aylık olarak Konya'da 12 milyon 500 bin metreküp su tüketiliyor. Bu yıla vurulursa ortalama 150 milyon su sarfiyatı var. Bu sadece evsel tüketim olarak kayıtlara geçiyor. Bunun dışında Konya'da tarımsal sulama ve sınai amaçlı sulama da var. KOSKİ, bu sebeple her defasında tasarruf çağrısı yapıyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum