Konya'da ehliyet almanın bedeli 20 bin lira oldu!

Konya'da ehliyet almanın bedeli 20 bin lira oldu!

Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, “Geçen yıl ehliyet kursunun fiyatı 6 bin 500 lira idi. Şu anda 11 bin liraya çıktı. Ehliyet almak harçlarla birlikte 20 bin TL’yi buluyor” dedi

Türkiye’de ehliyet fiyatları her geçen yıl katlanarak artmaya devam ediyor. 2024 yılında ehliyet ücretlerine geçen yıla göre yüzde 100 oranında zam geldi. Ehliyet almak isteyen gençler, yüksek fiyatlar sebebiyle kararını değiştiriyor ya da erteliyor. Ehliyet kursları ve harçlar vatandaşın bütçesini zorluyor. Harçlarla birlikte ehliyet almak 20 bin TL’yi buluyor. Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, Konya’da ehliyet fiyatlarının diğer şehirlere göre uygun olduğunu kaydetti.

4-2-4-960x640.jpg

KONYA’DA EHLİYET KURSU FİYATI 11 BİN LİRA

Ehliyet fiyatlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluşturduğu komisyonun belirlediğini dile getiren Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar, “Ehliyet fiyatları asgari ücret komisyonu gibi bütün illerde taban fiyat komisyonu bulunuyor. Bu fiyatları komisyon takip ediyor. Geçen yıl ehliyet kursunun fiyatı 6 bin 500 lira idi. Şu anda kurs 11 bin liraya çıktı. Neredeyse yüzde 100 zam geldi. Ama çok büyük rakam değil. Toplam iki aylık bir süreyle ehliyet alınabilir. Tek seferde geçtiğin takdirde sorunsuz alabiliyor. Arz talep dengesinde bir bozulma oldu. Asgari ücret, emekli ve enflasyonun durumunu göz önüne aldığınızda, bu fiyatlar ehliyet için çok büyük rakamlar değil. Elimizde bulundurduğumuz cep telefonlarına 15 bin lira verebiliyoruz ve sadece 5 yıl kullanabiliyoruz. Ama ömür boyu kullandığımız, kimlik kartı yerine bile geçen ehliyet kartına 11 bin lira vermek zor olmamalı. Şimdi il bazında baktığımızda Nevşehir, Kayseri gibi şehirlerde ehliyet fiyatı 14 bin lira. Konya’da ehliyet fiyatı 11 bin lira ama vergilerle birlikte 20 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Genel olarak baktığımızda ucuz veya az demek göreceli olabiliyor” diye konuştu.

AVRUPA STANDARDININ ÜSTÜNDEYİZ

Ehliyet sisteminde Türkiye’nin Avrupa standartlarının önünde olduğunu öne süren Tevfik Dündar, “2023 yılında belirlenen 6 bin 500 lira olan ehliyet fiyatının üzerinden bir yıl geçti. Bu zaman diliminde yaklaşık 10 defa akaryakıta zam geldi. Bütün bakım ve onarım servislerine zamlar geldi. Bizim fiyatımız sabit kaldı. Son günlerde konuşulan önemli konulardan bir tanesi trafik kazaları. Son bir ay içerisinde 28 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti. Bütün kazaların neredeyse yüzde 9’i sürücü hatasından kaynaklanır. Bazen sürücü trafik kazalarını sürücü kurslarından kaynaklandığını belirtirler. Ama böyle bir şey bulunmuyor. Çünkü bizim sistemimiz Avrupa standartları üstünde. Türkiye’de uygulanan sistemde, direksiyon sınavı sırasında bir kere sinyal vermediğinde direkt sınavdan eleniyorsunuz. Sınav komisyonu, gözlemci ve hafta sonları bakanlıktan müfettişler geliyor. Yani ehliyet almak için sürücülerin gerçekten dikkatli olması gerekiyor. Dolayısıyla bu şartları sağlayan insan ehliyet alabiliyor” şeklinde konuştu.

4-3-1.jpg

YOLLARIN KRALI OLMAZ, KURALI OLUR

Türkiye’de caydırıcı cezanın olmadığını ve kazaların bu yüzden kaynaklandığını söyleyen Dündar, “Trafik kazaları gereksiz özgüven sebebiyle olabiliyor. ’30 yıllık şoförüm kaza yapmam’ diye konuşuyorlar. İddialı olmaya gerek yok. Bir anlık dikkatsizlik kendisini ve yoldan geçen vatandaşın da ölümüne sebep olur. Otobanlarda çok hızlı giden tırlar bulunuyor. Tır sürücüleri haliyle dikkatli olmalı. Ama beni geçerek önüme geçiyor trafikte. Otobanlarda 120’yi geçmeyeceksin. Kural ne ise uyulmalıdır. Yolların kralı olmaz, kuralı olur. Herkes kurallara uysun kazalar yüzde 95 oranında düşüş gösterir. Avrupa’da bir yılda 4 veya 5 kişi vefat ediyor. Bizde ise bir ayda 28 kişi vefat ediyor. Avrupa ülkelerinde trafik kuralları caydırıcı ceza ile uygulanıyor. Türkiye’de ise emniyet kemeri takmamanın cezası çok düşük bir rakam. Siz caydırıcı ceza uygularsanız, herkes geri adım atar. Kaza oranları düşer” diye konuydu.

KADINLAR TRAFİĞİN SİGORTASIDIR

Türkiye’de bayan sürücülere her zaman önyargılı davranıldığını dile getiren Tevfik Dündar, şunları söyledi: “Kadınlar, trafiğin sigortasıdır. Hiçbir kadını otomobil kullanırken emniyet kemeri takmadığını göremezsiniz. Kurallara kesinlikle uyarlar. Bayanlar her alanda olduğu gibi sürücü olarak başarılılar. Erkek sürücülere baktığımızda ise kemer takan göremezsiniz. Emniyet kemeri takmamanın cezası ise 280 lira. Komik bir rakam. Burada caydırıcı olması elzemdir. Hız yaparak başka insanların canını tehlikeye atarsınız. Biz Zirve Sürücü Kursu olarak 19 yıldır hizmet veriyoruz. Bütün kurslarımızla birlikte 14 saat eğitim yaparak trafik kurallarını, araç kullanmalarını öğretiyoruz. Ehliyet alan tük kursiyerlerimiz kuralları biliyorlar. Ama ehliyet aldıktan sonra kurallara uymazlarsa bizim sorumluluğumuz da olmuyor. Bütün sürücüler kurallara uyması lazım. Kurallara uymayanlara ise cezai işlem uygulandığında diğer sürücüler cesaret etmeyecektir.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.