Konya'da dünyanın en kaliteli kiraz ağaçları kurumaya terk edildi

Konya'da dünyanın en kaliteli kiraz ağaçları kurumaya terk edildi

Konya Dedemli Mahallesi'nde bulunan kiraz ağaçları suyun membası olarak gösterilen Bozkır Barajı'nın yanında olmasına rağmen sulama sisteminin baraj altında kalması, ilgisizlik ve görmezlikten gelinmesi nedeniyle susuzluktan kuruyor.

Dedemli Mahallesi'nde bulunan kiraz ağaçları suyun membası olarak gösterilen Bozkır Barajı'nın yanında olmasına rağmen sulama sisteminin baraj altında kalması, ilgisizlik ve görmezlikten gelinmesi nedeniyle susuzluktan kuruyor.

Hadim ilçesine Bağlı Dedemli Mahallesinde bulunan kiraz ağaçları suyun membası olarak gösterilen Bozkır Barajının yanında olmasına rağmen sulama sisteminin baraj altında kalması, ilgisizlik ve görmezlikten gelinmesi nedeniyle susuzluktan kuruyor.

Türkiye'nin önemli kiraz ve vişne üretim merkezlerinden biri olan Hadim-Dedemli Mahallesinde, kiraz ağaçları Bozkır Barajının yanında olmasına rağmen su verilememesinden dolayı ağaçlar kurumaya başladı. Kiraz ağaçlarının bulunduğu bahçe sahibi ve Kiraz üreticisi Ali İhsan Akçırahan iddialarına göre ilk planda 25 yıllık 100 adet Kiraz ağacımın olmasına rağmen susuzluktan yüzde 25 ağacımız şu an itibariyle kurudu. Diğer ağaçlarımın da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya

adsiz-002.jpg

Yaklaşık 3-4 aydır ağaçlarıma su veremiyorum. Ağaçlarım kuruyor. Mağdurum ve bununla ilgili sorumlu olan Hadim Belediye Başkanlığı ve DSİ'ye dilekçeler verdim 3 ay önce. Ama henüz bir dönüş yapmadılar.Fakat süreç çok yavaş ilerliyor, ağaçlarımda kurumalar devam ediyor İçim acıyor, çözüm üretilmesi için yetkililerden yardım bekliyorum. Mağdurum” diye konuştu.

DÜNYANIN EN İYİ KİRAZLARI İLÇEMİZDE ÜRETİLİYOR

Dedemli Mahallesi Muhtarı Yunus Özer ise "Dünyanın en iyi kirazları bilindiği üzere Hadim İlçemizde üretilmektedir. Mahallemizde Bozkır Barajının yapılamasının ardından mevcut olan sulama sistemlerimiz baraj altında kalmıştır. Bu nedenle de bölgemizde bulunan Kiraz ağaçlarını maalesef sulayamıyoruz. Bizim bu sorunumuzu Hadim Belediye Başkanlığı ile DSİ Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırlayacağı bir proje ile çözülebilir ve bizlerin Kiraz ağaçları kurtarılmış olur. Sorumlu olan her iki kuruma bu konuda yaklaşık 3 ay önce Kiraz yetiştiricilerimizle dilekçe vermemize rağmen henüz bir cevap vermediler. Bizler bu konuda çok ciddiyiz. Ağaçlarımız kurtarılabilmesi için İlk önce Konya ya, gerekirse Ankara’ya kadar gitmeyi düşünüyoruz. Yetkili kurumların bir an önce bizim mağduriyetimizi gidermeler için harekete geçmelerini bekliyor ve talep ediyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum