Konya'da dernek enflasyonu patladı!

Konya'da dernek enflasyonu patladı!

Konya'da son 2 yıl içinde 237 dernek daha açıldı. 2018 yılında Konya'da resmi verilere göre 2 bin 836 dernek bulunurken, bugün bu sayı 3 bin 73'e yükseldi. Konyalılar ise derneklerin sayıca fazla olduğunu, icraatlerinin ise yok olduğunu savunuyor.

Dernek, vakıf ve STK çalışmalarının çok yoğun olarak yapıldığı Konya'da derneklere her gün bir yenisi ekleniyor. Şehirdeki özellikle son 2 yıl içindeki dernek artış sayısı, gözlerden kaçmadı. Dernek sayısının fazla olması, 7 kişinin bir araya gelerek kolayca dernek kurması da vatandaşlar tarafından ciddi eleştiriler alıyor. Bazı dernekler, vakıflar ve STK'lar, yaşanan olaylara anlık reaksiyon gösterirken, ciddi proje ve çalışmalar yürütürken, bazı derneklerin ise sadece tabela derneği olduğu biliniyor. Söylemlere göre bazı topluluklar, protokolle daha rahat görüşebilmek, destek almak ve kendi bireysel işlerini daha rahat halledebilmek için bile dernek kuruyor.

2 YILDA 237 DERNEK DAHA AÇILDI

2017 yılında şehirde 250 yeni dernek açılırken; 170 dernek de faaliyetlerine son vermişti. Konya Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü kayıtlarına göre ise 2018 yılının Ocak ayında şehirde 2 bin 836 dernek bulunuyordu. Aradan geçen iki yılın ardından şehirdeki dernek sayısı da arttı. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü verilerine göre Konya'da bugün itibariyle 3 bin 73 dernek bulunuyor. Bu derneklerin 868'i Selçuklu'da, 608'i Meram'da, 485'i ise Karatay'da bulunuyor.

TAM YARI VE PROJE ZAMANLI ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI DA ARTTI

Derneklerde tam zamanlı, yarı zamanlı ve proje zamanlı çalışan kişi sayısında da artış oldu. Konya'daki derneklerde 2018 yılında tam zamanlı çalışan sayısı bin 62 olurken, bugün bu sayının bin 568 olduğu öğrenildi. 2018 yılında derneklerde yarı zamanlı 202 kişi çalışırken, bugün 270 kişinin çalıştığı bilgisi veriler arasında yer aldı. 2018 yılında proje zamanlı çalışan kişi sayısı 88 iken, bugün bu sayının 130 olduğu da biliniyor.

DERNEK KURMAK BU KADAR KOLAY OLMAMALI

Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Sivil Toplum Platformuna bağlı 180 derneğin, son dönemlerde 190'a çıktığını dile getirdi. Bugün Türkiye genelinde ve Konya'da pek çok derneğin kurulduğuna dikkat çeken Görgülügil, dernek kurmanın bu kadar kolay bir iş olmaması çağrısında bulundu. “Sesimizin daha gür çıkması için birliktelik istiyoruz” diyen Görgülügil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Allah rızası için, ümmet için, yardıma muhtaç aileler için çalışan STK'ların el üstünde tutulması gerekiyor. Bir derneğin yanlışı, lütfen genele mâl edilmesin. Maddi imkânlar ve insan kaynakları açısından zarar oluşturabilecek dernekler ve faaliyet içinde bulunmayan derneklerin kapatılmasını istiyoruz.”

BU İŞİ GEÇİM KAYNAĞI OLARAK GÖRMEK İŞİN EN VAHİM TARAFI!

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal ise şunları kaydetti: “Ayrı ayrı olunca, kuvvetler birleştirilmeyince etkili bir çalışma ortaya koyulamıyor. Birliktelik bu anlamda çok önemli. Uluslararası kurumlarda karşılık bulabilmek, zalimler karşısında dik durabilmek için birlikteliği önemsiyoruz. Sesimizin daha gür çıkması için birlikteliklerin artırılması elzem. Bilgi birikimine, toplumsal karşılığına bakmadan bir hevesle yola çıkanlar ve dernek kuranlar var. Bir hevesle etiket yapmak için yola çıkanlar, uzun, kalıcı, geleceği ihya ve inşa edici çalışmalara imza atamazlar. STK'cılık uzun soluklu bir iştir. Bir yere bir iki yardım TIR'ı göndermekle iş bitmez. Belki yardım TIR'ı göndermek bu anlamda başlangıç olabilir ama devamlılığını sağlamak, farklı eksiklikleri kapatmak, diğer ihtiyaçları da gidermektir önemli olan. Biz, kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz ama işin aslı bu. Sahneden rol çalmaya gerçekten gerek yok. Biz olaya ümmetin, ülkenin, mağdur insanların menfaatinden bakarız. Bir hevesle yola çıkanların yaptığı acemilikler, iyi niyet dışı uygulamalar, bu işi hakkıyla yapan derneklere, vakıflara da zarar verebiliyor. Bazıları bu işleri kendilerine geçim kaynağı olarak görebiliyor. İşin en vahim tarafı da bu. İnsanların yardım yapacağı yeri bu anlamda iyi seçmesi gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum