Konya’da daha önce böyle bir cami görülmedi!  Galata Kulesi'ne benziyor

Konya’da daha önce böyle bir cami görülmedi! Galata Kulesi'ne benziyor

Konya'da Şems-i Tebrizi Mahallesi'nde kuytuda kalmış Zenburi Cami, Galata Kulesi'nin küçük halini andırıyor.

Konya'da benzeri olmayan bu camiyi kimse yeterince bilmiyor. Caminin, 13. yüzyılın ilk yarısında inşa ettirildiği düşünülüyor Konya'da 3 bin 240'tan fazla cami bulunuyor. Bu camilerin her birinin farklı özellikleri bulunuyor. Şehirde tarihi birçok cami de yer alıyor. Kimi camiler çok bilinirken, bazı camilerin varlığından dahi haberdar olunamıyor. Kıyıda köşede kalmış tarihi camiler de Konya'da hizmet vermeye devam ediyor. Konya'da mimarisiyle en dikkat çeken camilerden biri Şems-i Tebrizi Mahallesi'ndeki Zenburi Cami. Bu caminin, 13. yüzyıl eseri olduğu söyleniyor. Ancak Konyalıların büyük kısmı, camiyi tanımıyor.

thumbnail-img-6899.jpg

KONYA'NIN EN SIRA DIŞI CAMİSİ

Zenburi Cami, yapısıyla Galata Kulesi'nin küçük halini andırıyor. Dar bir sokak üzerinde bulunan cami, evleri çok yakın olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Zenburi Cami, Konya'da en dar sokakta, farklı mimarisiyle ve evlere de en yakın olma özelliğiyle diğer camilerden ayrılıyor. Caminin üzerinde çatlaklar bulunuyor. Caminin şu an için ibadete kapalı olduğu biliniyor. Caminin giriş kısmına tadilat dolayısıyla ibadete kapalı olduğu yazılıyor.

thumbnail-img-6902.jpg

1992 YILINDA RESTORE EDİLDİ

Zenburi Caminin yapılış tarihi hicri 601, miladi olarak da 1203 yazıyor. Bu cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 1992 yılında restore edilmiş. Caminin üzerinde 'eski eser çevresine çöp dökmek, araç yıkamak, belediyece yasaktır' yazısı asılmış durumda. Caminin üzerinde en dikkat çeken yazı ise 'cami çevresine çöp atmayın, ayıptır günahtır' oluyor.

thumbnail-img-6899-001.jpg

CAMİNİN İSMİYLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ RİVAYETLER VAR

Camiye neden Zenburi isminin verildiğini de kimse tam olarak bilmiyor. Bu konuda zaman zaman farklı görüşlerin ortaya atıldığı da görülüyor. İ.Hakkı Konyalı, yapının Sultan Alâeddin Keykubat’ın arıcıbaşısı ya da Kara Aslan tarafından inşa ettirilmiş olabileceğini söylüyor. Cami, etrafı duvarla çevrili küçük bir bahçe içerisinde yer alıyor.

thumbnail-img-6896.jpg

PEKİ ZENBURİ NE DEMEK?

Farsça asıllı bir kelime olan zenbur 'eşek arısı ve arı', zenburî , “arıcı” demektir. Zenbur ve Zenburi kelimeleri halk arasında çok kullanılmayan kelimelerden. Zenbur kelimesinin halk ve bazı kayıtlarda Zembur şeklinde de görülüyor. Caminin isminin Zenburi olması, caminin Sultan Alâeddin Keykubat’ın arıcıbaşısı tarafından yaptırıldığı görüşünü güçlendiriyor.


Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum