Konya'da da uzmanlar 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fayların varlığına dikkat çekiyor

Konya'da da uzmanlar 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fayların varlığına dikkat çekiyor

Deprem kuşağının tam ortasında yer alan Türkiye'nin, her ilinde uzun kısa birçok aktif fay bulunuyor. Konya'da da uzmanlar, 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fayların varlığına dikkat çekerek, yapı güvenliğine vurgu yapıyor

7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 23 yıl geçti. 23 yıldır Türkiye'de bina güvenliği meselesi konuşulup, tartışılmaya devam ediliyor. Konya'da son yıllarda olan depremler de “Konya'da deprem riski yok” düşüncesini yıktı. 17 Ağustos 1999 depreminin 23. yılında konu ile ilgili uzman isimler, gazetemize değerlendirmelerde bulunarak, Konya'nın deprem gerçekliğini ve riskli binanın fazlalığını anlattı.

KONYA'DA SIKINTILI OLAN BİRÇOK BİNA VAR

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın, konu ile ilgili uzmanların da görüşlerini referans göstererek, Konya'da uyuyan fayların varlığına dikkat çekti. Bu fay hatlarının ne zaman faaliyete geçeceğinin de bilinmediğini söyleyen Akın, “Şehir merkezinde, Akşehir ve Ilgın'da da aktif faylar bulunuyor. Deprem üretme riski olan faylar. Şehir merkezine çok uzak ilçeler de değil buralar” şeklinde konuştu. “Allah muhafaza bu ilçelerde uzun süreli bir deprem oluşturursa Konya'da da ciddi etkiler oluşturur” diyen Başkan Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da Ramazan'da bir deprem oldu. Sille'de o dönem çok hasar görüldü. Bazı binalarda çatlaklar oluştu. Konya'da sıkıntılı olan birçok bina var. Sağlıklı olmayan yapı üzerinde deprem meydana gelirse, Konya'da sonuç hoş olmaz. 'Konya, deprem bölgesi değil' diye kendimizi güvende hissedeceğimiz durum yok. Önümüzde deprem olmadan yıkılan bir Zümrüt Apartmanı faciası var. Birkaç ay önce kendiliğinden yıkılan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yapı stoğumuz baştan aşağı belli bir plan ve program dahilinde değişmeli. Konya'daki bu olumsuzlukların üzerine bir de deprem eklenirse Allah korusun siz düşünün. Uzman İnşaat Mühendisleri tarafından riskli olduğu düşünülen binaların incelenmesi gerekir. Olası bir depremde hasar görmesi düşünülen binaların da kontrolü bir an önce şart. Konya'da yüksek katlı yapılar var. Özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların kontrolü gerekiyor.”

GÜVENİLİR ŞEHİRİZ AMA DİKKATLİ OLMALIYIZ

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren de “Konya'da orta büyüklükte yaşanacak bir deprem, kimse için sürpriz olmaz” ifadelerini tekrarladı. Konya dahil, her ilin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade eden Eren, “Konya'nın güvenilir şehirler arasında yer alması, Konya'da hiçbir zaman deprem olmayacak anlamı taşımamalıdır. Mutlaka tedbirli olunmalı. Konut yapımlarında Konya'nın deprem gerçeği akıllardan çıkarılmamalı” dedi. Ilgın fay zonu, Akşehir fay zonu, Tuz Gölü fay zonunun daha önce orta büyüklükte depremlerin yaşandığı yerler arasında yer aldığını aktaran Eren, şunları kaydetti: “Ilgın fay zonunda 5, 5 buçuk büyüklüğünde deprem olmuştu daha önce. Akşehir'de 2000 yılında ortalama 6 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı ve Konya'da hissedilmişti. Burada 5.7 ile 6 buçuk ortalamasında bir deprem yaşanabilir. Bu noktalarda yaşanacak depremlerin Konya şehir merkezine de olumsuz etki edeceği bilinmeli. Çünkü Konya alüvyal zemin üzerine kurulmuş bir yapıda. Akşehir'de meydana gelecek depremin hasarı, şehir merkezinde hissedilir. Bu noktaların deprem üretme aralığı çok geniş. 10 bin yılda bir deprem de olabilir bu faylarda. Ne olursa olsun tedbirli yaşamakta fayda var.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum