Konya'da çöpleri toplayan vatandaştan dikkat çeken ekmek açıklaması

Konya'da çöpleri toplayan vatandaştan dikkat çeken ekmek açıklaması

Konya'da çöpleri toplayan bir vatandaşın Eğitimci Yazar Hasan Basri Balcı'ya söyledikleri dikkat çekti.

On bir ayın sultanı Ramazan ayı başladı. İlk teravih namazı eda edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu yıl Ramazan 29 gün sürecek. Ramazan bayramı 21 Nisan'da başlayacak.

4-1-2.jpg

İFTAR SOFRALARI İSRAF SOFRASINA DÖNÜŞMEMELİ

İftar sofralarında israftan kaçınılması gerektiğini belirten Eğitimci Yazar Hasan Basri Balcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu aylarda efendimizin tavsiye ettiği diğer bir şey de oruçluları iftar ettirmektir. Efendimiz bir hadisinde ‘Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlunun oruç tutmaktan dolayı aldığı ecir ve mükâfatın bir misli o iftar ettirene verilir. Onun sevabından da bir şey eksiltilmez’ buyuruyor. Sahabe diyor ki ya Resulallah biz hepimiz iftar ettirilecek durumda değiliz. Bu bir hurmayla da olur buyuruyor. Yani İslam'da vermek esastır. Almak değil. Nefsimizi, neslimizi vermeye infak eğitimine, infak ahlakına sahip bir şekilde yetiştirmeye çalışmalıyız. Veren olmaya çalışmalıyız. Evlatlarımızı da böyle yetiştirmeliyiz. Günümüzde, ülkemizde, depremzede kardeşlerimizin olduğu bir durumda sofralarımızı onlara da açmalıyız. Dışarıdan gelmiş fakir talebeleri üniversitede okuyan, gençlere dışardan gelmiş öğrencileri soframızda ağırlamalıyız. Yalnız bu iftarlar hani Allah korusun bir israfa dönüşmemeli.

ÇÖPLERİ TOPLARKEN GÖRDÜKLERİNİ ANLATTI

Çöpleri toplayan, bir kardeşimiz şöyle anlatmıştı ‘ben en fazla ekmeği çöplerden Ramazan'da toplarım’ demişti. Allah korusun bu konuda hassas davranmalıyız israf etmemeliyiz. Yani ekmek sıcak diye alıyoruz fazlasıyla ikinci gün tekrar alıyoruz ekmek artıyor ve maalesef ekmek çöpe gidiyor. Gösterişten lüksten kaçınmalı iftar sofralarımız israfa dönüştürmemeliyiz İftar sofrası israf sofrası olmamalı. Bu noktada ümmetin milyonlarca fakiri, yetimi, varken biz iftar diyerekten israf edemeyiz. Çok dikkatli olmalıyız bu noktada. Rabbim bu Ramazan'ı razı şekilde efendimizin emir ve tavsiyelerini, sünnetini ölçü alarak bir Ramazan ve ihya ederek geçirerek o kurtuluşa günahlardan arınmamızdan vesile kılsın inşallah.”

4-3-hasan-basri-balci.jpg

RAMAZAN KUR’AN AYIDIR

Ramazan ayının önemi hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitimci Yazar Hasan Basri Balcı, “Ramazan ayı, bir arınma mevsimidir. Başta içinde barındığımız evlerimiz, ibadet mekânlarımız olmak üzere, Yüce Allah’ın nazargâh-ı ilâhisi olan gönül kâbemizi bizi O’nu anmaktan alıkoyacak her türlü batıni hastalıklardan arındırmalıyız. Allah (CC) Furkan suresinde “Onlar geceleri secde ve kıyamlarla geçirirler” buyuruyor. Sahura sadece yemek için değil kıyam için Kur'an tilaveti için, nefsimiz ve ümmete dua için de değerlendirmeli sahura onun için de kalkmalıyız. Ramazan Kur'an ayıdır Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında Kadir Gecesi'nde indirilmiştir. O Kur'an'ı Kerim ki Kadir Gecesi'ni bin aydan daha hayırlı yapıyor. Ramazan ayını ayların sultanı yapıyor. Ve dahi Peygamberimiz peygamberlerin sultanı, onu getiren Cebrail’i (AS) meleklerin sultanı yapıyor. Kur'an insanı sultan yapıyor. Biz ümmet olarak da yeniden Kuran'a ve sünnete sarılırsak tarihte olduğu gibi yeniden dünyaya hakim oluruz. Adaleti, barışı, huzuru sağlar yücelir ve yükseliriz. Bugünkü bu acıklı halimizde hep bu Kur'an ve sünnetten uzaklaşmamızın neticesidir. Ramazan ayı bunun için bir fırsata dönüştürülmeli. Ve yeniden Kur'an'la sünnete tabi olmakla aziz ve üstün olmanın, şerefli olmanın gayreti içerisinde olmalıyız” diye konuştu.

TÖVBE VE İNFAK VAKTİ

Ramazan ayında bol bol infak edilmesi gerektiğine dikkat çeken Balcı şunları söyledi: “ Ramazan ayı aynı zamanda infak ve tasadduk ayıdır. Efendimiz (SAS) insanların en cömerdiydi. Abdullah İbni Abbas Peygamberimiz için ‘Ramazan ayı geldiğinde insanların daha da cömert olurdu’ diyor. Onun için Ramazan’da ülkemizde depremzedelerin olduğu, ümmetin milyonlarca yetiminin, fakirinin olduğu bir zamanda daha çok infak ve sadakaya önemli öncelik vermeliyiz. Efendimiz; ‘komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir buyuruyor.’ Bu açıdan yine bu ayda bu kardeşlerimizi düşünerek infaklarımızı, tasadduklarımızı daha da artırmalıyız. Bu ay aynı zamanda dua ve istiğfar ayıdır. Efendimiz (SAS) kendisi için, ümmet için daha çok dua ederdi bu ayda. Biz de kendimiz için, anne babamız için, ümmet için ümmetin içinde bulunduğu bu perişanlıktan, sıkıntıdan, zilletten kurtulması için daha çok istiğfar etmeliyiz. Çünkü bu ay duaların bir kabul olduğu aydır. Bu yönüyle de Ramazan ayını değerlendirmeli ve ihya etmeliyiz. Yine bu ayda efendimizin yaptığı hem de her sene yaptığı ve ümmetine tavsiye ettiği bir itikâf sünneti vardır. Önemli bir sünnettir. Biz de bu itikâfı sünnete uygun bir şekilde yaygınlaştırmalıyız, yapmalıyız. Ama tüm bu ibadetler hep sünnete uygun olarak yapılmalı. İtikâfa girelim diye dükkânını camiye taşımamalıyız. Dükkânı camiden yöneteyim. Öyle bir itikâf olmaz. Tamamen kendisini ibadete vermek adına o Kadir Gecesi'ni yakalamak adına, ihya etmek adına yapılan bir ibadettir itikaf.”

GÜNAHLARDAN ARINMANIN BAYRAMI

Ramazan bayramının günahlardan arınmanın bayramı olduğuna dikkat çeken Balcı, “Bu ayda efendimizin yine tavsiye ettiği şeylerden birisi de umredir. Ramazan’da yapılan bir umre. Benimle yapılan bir hac gibidir buyuruyor efendimiz. Kısaca özetlemek gerekirse bu ay tövbe ayıdır. Ümmet olarak fert olarak tabiri caizse ciddi bir tövbe seferberliği düzenlemeli. Ve günahlardan kurtularak Allah'ın rahmetine, lütfuna ihsanına mazhar olacağımız bir hayata yönelirsek Ramazan'ı en güzel şekilde ihya etmiş oluruz. İnşallah bu tövbe ve istiğfarlarla günahlardan arınmış oluruz. Onun için de bayram yapıyoruz. Bayram günahlardan arınmanın bayramıdır. Kim Ramazan ayını Allah'a inanarak mükâfatını ecrini Allah'tan bekleyerek oruç tutarsa, geceleri kaim olursa o geçmiş günahlardan arınmış olur buyuruyor. O açıdan işte onun için de bayram yapıyoruz. Günahlardan arınmanın annemizden doğduğu gibi olmanın bayramını yapıyoruz. Eğer oruçlarımız namazlarımız, ibadetlerimiz bizi günahlardan uzaklaştırıyorsa, günahlardan alıkoyuyorsa biz gerçekten oruç tutuyor, namaz kılıyoruz demektir. İbadetlerin böyle bir özelliği var. Ama tuttuğumuz oruçlar bizi günahlardan uzaklaştırmıyorsa, kıldığımız namazlar bizi günahlardan uzaklaştırmıyorsa bu oruçlar, bu namazlar bizi Allah'a yaklaştıramaz. Ve bizim günahlardan temizlenmemize vesile olmaz. Bu yönüyle de kendinizi bir hesaba çekmeliyiz. Ve bizi günahlardan uzaklaştıracak, Allah'a yaklaştıracak bir orucu tutmanın, namazı kılmanın derdinde olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

4-2-prof-dr-ali-oge.jpg

65 CAMİDE HATİMLİ TERAVİH

Ramazan’da Konya'daki tüm camilerde mukabele okunacak, 65 camide hatimle teravih namazı kılınacak.

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, ramazan ayı boyunca Konya'daki tüm camilerde sabah namazları öncesi mukabele okunacağını söyledi.

Öge, bu sene depremin de etkisiyle buruk bir ramazan ayı geçirileceğini ancak burukluğun yanı sıra dayanışma kültürünün de geliştiği bir ramazan ayı yaşanacağını kaydetti.

Allah'tan tüm insanların güzel bir ramazan ayını geçirmeleri için dua eden Öge, "Olumsuzluklardan olumlu bir şeyler çıkarabilmeliyiz. Oradaki yaralarımızı saracağız ve birbirimize dayanıp güveneceğimiz bir ortamı da yaşayacağımız bir ramazanı şerif olmasını temenni ediyorum."

Ramazan ayının Kur'an, rahmet, birlik ve beraberlik ayı olduğunu anımsatan Öge, şunları kaydetti:

"Konya'mızda yaklaşık 3 bin camimizde sabah namazlarında mukabele-i şerif okunacak. Tüm camilerimizde bir kere Kur'an'ı-ı Kerim hatmi yapılacak. Ramazan’da bu aya has iki temel ibadet var, oruç ve teravih namazı. Konya merkez ve 31 ilçede dahil 65 camimizde hatimle teravih namazı kılınacak. Merkezde 30'un üzerinde camide kılınacak."

Öge, bu sene ramazan ayının temasının "ramazan ve dayanışma" olduğunu dile getirerek, bu temayı Müslümanların kaçırmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum