Konya'da çöken 'Ahi Kanalı Projesi' Meclis gündeminde

Konya'da çöken 'Ahi Kanalı Projesi' Meclis gündeminde

2017 yılından bu yana 3 defa deneme suyu bırakılan ama her seferinde çökmeler yaşanan ve çiftçilerin umudunu yarım bırakan Konya'daki AHİ Kanalı projesi, Merhaba Gazetesi'nin haberinin ardından yeniden gündeme geldi. Projenin akibeti, bakanlığa iletildi

Merhaba Gazetesi'nin 23 Haziran'da “AHİ Kanalı yılan hikayesine döndü” başlığıyla yaptığı haberin ardından İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, harekete geçti. Merhaba Gazetesi'nin yaptığı habere göre Konya Ovası'nda çifttçilerin büyük bir heyecanlı beklediği AHİ Kanalı'nın akıbeti yılan hikayesine dönmüştü. 3 deneme suyu bırakılan 125 kilometrelik kanalda çökmeler yaşanmıştı. Büyük meblağlarla yapılan AHİ Kanalı’nın birçok yeri şimdiden sökülmeye başlamıştı. Çorak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi için Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit Han’ın 1907 yılında hazırlattığı Konya Ovası Projesi (KOP)’un akıbeti yılan hikayesine dönmüştü. Konya Ovası’nın 100 yıllık rüyası olan Göksu Nehri’nden beklenen su bu yıl da gelmemişti. 100 yıllık rüya yarım kalmıştı. Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken'in yaptığı bu haberin ardından İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, soru önergesi verdi.

4-1.jpg

TEMELİ 13 YIL ÖNCE ATILDI

Yokuş, şunları söyledi: “2005 yılında KOP için Maliye Bakanlığınca ödenek ayrılarak, 'Acil Eylem Planı' adıyla Konya Ovasına su getirilmesi planlanmıştır. 2007 yılında Konya Ovası Sulama Projesi kapsamında Göksu Nehrinden Konya Ovasına getirilmesi planlanan AHİ Kanalı projesi temeli atılmıştır. Mavi Tünel Barajı ve Hotamış Depolaması arasına yapılan 125 kilometrelik kanal ise yıllardır tam anlamıyla bitirilememiştir. Bununla birlikte 2015 yılında bitirilmesi planlanan AHİ Kanalına 2017 yılından bu yana 125 kilometrelik kanala 3 defa deneme suyu bırakılmış, ancak her deneme suyunda kanalda çökmeler meydana gelmiş ve AHİ Kanalı'nın birçok yeri şimdiden sökülmeye başlamıştır. Yine proje doğrultusunda içme suyu gelmiş tarımda kullanılacak su haline gelmiştir.”

4-2.jpg

MERHABA YAZDI ANKARA HAREKETE GEÇTİ

Yine Yokuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzere şu soruları sordu: “2005 yılında acil eylem planı kapsamında ödeneği ayrılan projeye ne kadar ödenek ayrılmıştır? KOP kapsamında 2007 yılında temeli atılan projenin yapımını hangi aracı firma üstlenmiştir? Projeyi üstlenen firmaya gerekli kontroller ve denetimleryapılmış mıdır? Bu zamana kadar projeye harcanan maliyet ne kadar? Kanala her deneme suyu bırakıldığında kanallar neden çöküyor? Geçtiğimiz haftalarda DSİ tarafından yapılan kontrollerle kanallar sökülmeye başlanmıştır, bunun sebebi nedir? Şuana kadar yapılan harcamalarda tespit edilen zarar ne kadardır? AHİ Kanalında ne gibi hasarlar vardır ve bu hasarların sebebi aracı firma mıdır? Şayet hasarların sebebi aracı firma ise firmaya gerekli yaptırımlar uygulanacak mıdır? 2015 yılında tarım için bırakılacak için su neden bırakılamamıştır? 2015 yılına kadar tamamlanması gereken proje halen tamamlanamamıştır. KOP kapsamındaki AHİ Kanalı projesi ne zaman tamamlanacaktır?”

SALİH ACIBADEM

4-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum