Konya'da çocuklar hasta, öksürük geçmiyor!

Konya'da çocuklar hasta, öksürük geçmiyor!

Pandemi sürecinde çocukların iyi korunduğunu söyleyen Uzm. Dr. Güzide Kurt, “Maskeler kaldırıldı, okullar açıldı. Şimdi çoğu çocuk hasta. Bunun gerekçesi ise çocuklarımızın görülmeyen birçok mikrop türü ile temas halinde olması. Aileler sakin kalsın” dedi

Ateş, ishal, bulantı, iştahsızlık ve daha birçok şikayetten ötürü, hastanelere başvuran kişi sayısı arttı.  Pandemi sonrası bir salgının varlığı iddia edildi. Salgının ise en çok çocukları olumsuz etkilediği dile getirildi. Okulların açılması da hastalıkları tetikleyen faktörlerin başında yer aldı. Çoğu çocuğun günlerce öksürdüğü, özellikle anasınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin sık sık hastalandığı veliler tarafından ifade edildi. 

ATEŞ 38'İ AŞINCA ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ BAŞLANMALI

Özel Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Güzide Kurt, okulların açılmasıyla beraber, çocukların şikayetlerinin arttığına dikkat çekti. Kurt, kapalı ortama giren çocukların, havalandırma yetersizliğinden ötürü damlacık enfeksiyonuna yakalandığını aktardı. Bir kısım çocuğun hastalığı grip gibi geçirdiğini, yüksek ateş ve öksürüğünün olduğunu kaydeden Kurt, “Bir kısım çocuk da ağır enfeksiyona yakalanıyor. Ailelerin öncelikli olarak sakin kalması gerekir. Ateş 38 ve üzerini görünce, ateş düşürücü şurup başlamalıyız” dedi. 

VÜCUT BİRÇOK MİKROP TÜRÜYLE YENİ TANIŞIYOR

Pandemi süresi boyunca çocukların evde iyi korunduğunu ifade eden Uzm. Dr. Güzide Kurt, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maskeler kaldırıldı. Çocuklarımız şimdi görülmeyen birçok mikrop türü ile temas halindeler. Bu yüzden sık hastalanıyorlar. Vücut, mikroplara karşı savaşmayı, kendini korumayı öğreniyor. Okula yeni başlayan çocuklarda daha sık rahatsızlığın görülmesinin sebebi de bu. Aile olarak sakin kalacağız ama hekime başvurmayı da ihmal etmeyeceğiz.” 

BU DÖNEMDE BÜTÜN ÇOCUKLAR ÖKSÜRÜYOR

Hastalık döneminde kaliteli beslenmenin önemine dikkat çeken Kurt, şunları kaydetti: “Çocuklarımızın bol sıvı tüketmesi gerekiyor. Kahvaltı muhakkak güzel bir şekilde yapılmalı. Kahvaltıda yumurta tüketimi ihmal edilmemeli. C vitamini almanın tam vakti. Portakal ve mandalina tüketimini artırmalıyız. Kişisel hijyen eğitimi aksatılmamalı. Çocukların okulda arkadaşlarıyla çok iç içe olmaması gerekir. Çocuklarda burun akıntısı başladığında, ateş 38 derecenin üzerine çıktığında çocuğu okula göndermek doğru olmaz. Güzel bir şekilde evde dinlenmeleri gerekir. Yine öksürük olduğunda çocukların arkadaşlarının yüzüne değil, kol içine veya bir mendile öksürmesi gerektiği evlatlarımıza öğretilmeli. Tekrar diyorum sakin kalmayı başarmalıyız, hekime başvurmayı ihmal etmemeliyiz.Bulaşının önüne geçmek için çocuklarımızı bir süre okula göndermemeliyiz. Bu dönemde bütün çocuklar öksürüyor. Alerjik problemi olan çocuklarda öksürük daha fazla görülüyor.” 

ANTİBİYOTİK DOKTOR KONTROLÜNDE BAŞLATILMALI

Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının bir faydasının olmadığını belirten Özel Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Güzide Kurt, şunları söyledi: “Sürekli ve gereksiz antibiyotik kullanımı, ilerleyen süreçlerde ihtiyaç duyulduğunda gereken tesiri göstermeyebilir. Antibiyotik kullanımı, doktor kontrolünde olmalı. Hekimin yazdığı antibiyotik, son gününe kadar kullanılmalı. Bir iki gün kullanıp, şikayetler azalınca antibiyotiği kesen aileler oluyor. Çocuk kısa süre sonra tekrar hastalanıyor. Aileler sonra 'Çocuğum sık hastalanıyor' diyor. Bilinçli olmak şart. Çocuklarımıza kefir, yoğurt, kereviz, turşu yedirmeliyiz. Bu besinler de yetersiz geliyorsa, ailelere imkânları varsa antibiyotik kullanıldığı süreç içerisinde probiyotik kullanmalarını öneriyoruz.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.