Konyada Çin potansiyeli

Konyada Çin potansiyeli

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi Konya Gelişim Grubu tarafından önceki akşam Konya Makine Sanayinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Gelecek Projeksiyonu konulu bir konferans düzenlendi.

Orta Anadolu İhracatçı Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İsmet Yalçın’ın konuşmacı olarak katıldığı programa, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, AKP Konya Milletvekilleri Hasan Angı ve Mustafa Kabakçı ile çok sayıda Konyalı iş adamı katıldı.

Konya’nın yapılan çalışmalar neticesinde üretimin merkezi olmaya aday illerden biri olduğunu ifade eden Dr. İsmet Yalçın, “Konya’nın kalkınması hepimizin hedefidir. Önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde Konya makine sanayi büyük atılımlar gerçekleştirecektir” dedi.
SANAYİ NASIL GELİŞİR?
Yeni gelişmelere açık olmak için elde bulunan değerlerin eleştirilmesi ve onları geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Dr. İsmet Yalçın, “Dünya hızla küreselleşiyor. Bu nedenle artık mekanın fazla önemi kalmadı. Artık aslanı yatağında vurmak çok kolay. Bu nedenle küreselleşme sürecinin içinde yer almalıyız. Çok uluslu şirketler, dünya ticaretinde etkindirler. Türkiye’de 6-7 tane uluslar arası otomobil firması var. Bu nedenle otomobilde oldukça iyiyiz” diye konuştu.
Dünyanın finansal kriz yaşadığını ve bu süreçte Çin ve Hindistan gibi ülkelerin önemli olduğunu ifade eden İsmet Yalçın, “Çin, gelişmesini kendi içinde yapmaya başladı. Artan nüfusla birlikte Çin’in ihracat gücü zayıfladı. Aynı şekilde Hindistan da, nüfusunun yoğun olması nedeniyle sürekli dışarıdan ürün satın almakta. Bu tür ülkelerin tüketici değeri oldukça yüksek. İhracatta bu ülkelere yönelinmelidir” ifadelerini kullandı.
KRİZ NELER GETİRDİ?
Krizle birlikte belirsizlik ve güvensizlik olduğunu ve buna bağlı olarak ticari alanda daralma olduğunu dile getiren Yalçın, “Krizle birlikte kâr marjları azaldı. Mal fiyatları düştü ve buna bağlı olarak talep azaldı. Bu ortamda satış yapmak da zorlaştı” dedi.
Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirinin AB ve ABD’ye oranla oldukça düşük olduğunu kaydeden İsmet Yalçın, “Türkiye sürekli gelişiyor. Ama rakiplerimiz de boş durmuyor. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Teknolojisi gelişmiş ülkelerin ihracatının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu nedenle biz de daha çok teknolojik gelişme göstermeliyiz” dedi.
Türkiye’de çocuklara verilen eğitimin da Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük olduğunu kaydeden Dr. İsmet Yalçın, “Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmada Türkiye’nin eğitim alanında sondan ikinci sırada yer aldığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle üzerinde durmamız gereken önemli noktalardan biri de eğitimdir. Ülkemizde 15-24 yaş arası nüfus geleceğinden umutsuz, iş bulamayacağını düşünüyor. Avrupa ülkelerine oranla eğitim seviyemizin sonlarda olmasına rağmen, facebook’a üye olma konusunda Avrupa ülkelerine fark atmışız. Bu da gençliğimizin ilgi alanlarının bile farklı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
KONYA’NIN SANAYİSİ HANGİ SEVİYEDE?
Türkiye’deki iller bazındaki sıralamada rekabet edebilirlik konusunda Konya’nın üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Dr. İsmet Yalçın, Konya sanayinin gelişmesi için alt yapı, erişilebilirlik, beşeri sermaye ve yenilikçilik noktaları üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Konya’da makine, otomotiv yan sanayi, demir çelik, plastik, tarım ürünleri üzerinde ciddi çalışmalar yapılması halinde mevcut durumdan çok daha iyi yerlere gidilebileceğini ifade eden İsmet Yalçın, “Konya pazardan daha çok pay almalıdır. Bunun için de ulaşım ağına önem vermelidir. Ankara-Konya arası metro bir an önce yapılmalıdır. Bunun yanında uluslar arası ticaretin yaygınlaşması için Mersin limanına önem verilmeli, Konya’dan direk Mersin Limanı’na giden demir yolu sistemi kurulmalıdır” diye konuştu.
İsmet Yalçın, Konya’nın gerekli alt yapısının sağlanması halinde Anadolu’nun Çin’i olabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.