Konya'da Afgan çobanlara verilecek asgari ücreti belli oldu

Konya'da Afgan çobanlara verilecek asgari ücreti belli oldu

Konya çiftçisi, imkânsızlık nedeniyle Afgan çobanlara mahkum oldu. Afgan işçilerin isteklerine yetişemeyen çiftçiler, Çumra'da mecburi olarak bir toplantı yapmak zorunda kaldı. Toplantıda Afganların maaşı 10 bin TL olarak belirlendi

Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe istihdamı her geçen artan yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanlar yüksek ücret talebinde bulunmaya başladı.

61efeb6e45d2a06528cbb7bf.jpg

Özellikle Afganistanlı çobanların ve tarım işçilerinin yüksek ücret istemesinin en önemli nedeni ise dolarda yaşanan artışın devam etmesi. Afgan tarım işçilerinin yüksek maaş talebi çiftçilerin de bütçesini zorluyor.

AFGANLAR WHATSAPP ÜZERİNDEN KONUŞUYOR!

Kendi aralarında kurdukları WhatsApp gruplarıyla iletişim halinde kalan Afgan çobanlar ve tarım işçileri 12 bin ile 15 bin TL maaş istiyor. Özellikle tarımsal üretimin başladığı günlerde tarımda işgücüne olan ihtiyaç da arttı. Türk gençlerinin köylerde kalmak istememesi nedeniyle köylerdeki iş gücü açığını Afganistan’dan gelen tarım işçileri kapatıyor. Bunu da fırsat bilen Afganistanlı tarım işçileri çiftçilerden yüksek ücret talep ediyor. Çiftçilerin bu ücret ve taleplerin altından kalkılmasının mümkün olmadığını kaydeden ziraat odaları, "Gençlerimiz tarımdan uzaklaştığı ve kırsalda yaşamak istemediği bölgelerde tarımsal üretim ile hayvancılık sektörünün neredeyse yüzde 90'ında yabancı uyruklu işçiler çalışıyor.

139863.jpg

ÇUMRA'DA TOPLANTI YAPMAK ZORUNDA KALDILAR!

Yaşanan bu olaylar ve Afgan işçilerin talebi üzerine Çumra'da bir toplantı yapıldı. Toplantıya ziraat odası yöneticileri, muhtarlar, önder çiftçiler katıldı. Yapılan toplantının ardından alınan karar, üreticilere duyuruldu.

gelen-mesaj.png

Çumra Ziraat Odası Başkanlığı tarafından şöyle bir metin paylaşıldı: “Çumra Ziraat Odası Başkanlığınca koordine edilen yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanları çalıştırma şartları, ücretleri konusunda toplantı sonucunda günlük 350 TL, aylık 10 bin TL olarak STK başkanları, mahalle muhtarları ve önder çiftçilerimiz karar almıştır. Tüm çiftçilerimizin bu karara uymasını talep ederiz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum