Konya'da 92 kişi hayatını kaybetmişti! Zümrüt faciasının üzerinden 20 yıl geçti

Konya'da 92 kişi hayatını kaybetmişti! Zümrüt faciasının üzerinden 20 yıl geçti

İnşaat Mühendisi Dr. Süleyman Kamil Akın, Zümrüt Apartmanı faciasının bir benzerinin yaşanmaması için binalara her 5 yılda bir otomobillerde olduğu gibi vize uygulaması getirilmesi gerektiğini dile getirdi

Selçuklu'da Kerkük Caddesi'nde bulunan Zümrüt Apartmanı faciası üzerinden tam 20 yıl geçti. Yapım hatası nedeniyle 2 Şubat 2004'te, Kurban Bayramı akşamı büyük gürültüyle çöken Zümrüt Apartmanı'nda 92 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi de yaralandı. Zümrüt Apartmanı faciasının ihmaller zinciri olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisi Dr. Süleyman Kamil Akın, Türkiye'de bu tarz yapının oldukça fazla olduğunu belirtti.

BU FACİALARIN ÖNÜNE GEÇMEK ASLINDA ÇOK KOLAY

Zümrüt Apartmanı'nın bekçi marifetiyle yapılmış, yapı denetimi olmayan ve çöken bir proje olduğunu dile getiren Akın, “Proje müellifi, fenni mesulü ya da yapan müteahhit ne kadar ilgileniyorsa o kadar ilgileniyor. Onlar ilgilenmezse de bekçi ne kadar biliyorsa o kadar yapıyor. Yalnızca Zümrüt Apartmanı değil, ondan sonra da birçok bina çöktü. Hatta Malatya'da iki katlı bina aşağıda tadilat yapılırken yıkıldı. Bunların önüne geçmek aslında çok çok kolay. Her aşamasında akredite mühendis, mimarlardan yardım alınmalı ve onların gözetimi ile yapıların yapılması bir ön şart olarak karşımıza çıkmalı” şeklinde konuştu.

3-3.jpg

HER DEFASINDA 'KOLON MU KESİLDİ' DİYE KONUŞUYORUZ

İnşaat Mühendisi Dr. Süleyman Kamil Akın, şunları kaydetti: “Her yapıyı 5 senede bir kontrol edelim. Binalarda kullanım değişikliği var. Daha önce konut olarak kullanılan yerler, depo, dershane veya otele dönmüş. Üzerindeki yükler artmış. Bu, kesitlerin zorlanmasına sebep olacak. Atamaları Bakanlık tarafından yapılan ve akredite inşaat, elektrik, makine mühendisi ve mimar tarafından yerinde kontrol edilmesini öneriyoruz. Böylece yapıda kullanım değişiklikleri ve müdahaleler tespit edilebilecek. Her felaketten sonra, 'kolon mu kesildi, ne oldu' diye konuşup duruyoruz. Bunların önüne geçmiş olacağız. Binalara her 5 yılda bir otomobillerde olduğu gibi vize uygulaması getirelim ve bunu yaptırmayan binaların alım satımını engelleyelim."

BELEDİYELERE ŞİKAYET YOLUNU DENEYİN

Bir daha Zümrüt Apartmanı faciasına benzer bir olayın yaşanmaması adına vatandaşa çağrıda bulunan Kamil Akın, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Vatandaşlar kolonu kesilen binaları belediyeye şikayet etsin. Kolon kesildiği ihbarı üzerine belediye öncelikle binayı tahliye eder. Performans analizi yaptıktan sonra binanın riskli olduğu değerlendirilir ve güçlendirme yapılması mümkün değilse yıkımını gerçekleştirir. Belediye, bunları yapmadan binanın kullanımına kesinlikle müsaade etmez."

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.