Konya'da 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir!

Konya'da 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir!

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Konya'da orta büyüklükte yaşanacak bir deprem, kimse için sürpriz olmaz” dedi

Deprem kuşağının tam ortasında yer alan Türkiye'nin, her ilinde uzun kısa birçok aktif fay bulunuyor. Bu faylarda meydana gelen olası depremlerde onlarca belki yüzlerce insan hayatını kaybederken, maddi kayıplar da ağır oluyor. Bu fayların ne zaman harekete geçeceği bilinmediği için sürekli uyarılar yapılarak, 'Yapıların gelişigüzel değil, deprem gerçeği göz önüne alınarak' yapılması talep ediliyor. Konya'da da 6 ile 6 buçuk şiddetinde deprem üretecek fay hatları bulunuyor. Konya, her ne kadar depremsellik açısından en güvenilir şehirler arasında yer alsa, şehrin farklı noktalarındaki fayların harekete geçmesiyle yaşanacak bir depremin yıkıcı özelliğinin olmasının da akıllardan çıkarılmaması gerekiyor.

NİĞDE'DEKİ DEPREM KONYA'DA HİSSEDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, önceki gün saat 22.08’de merkez üssü Niğde‘nin Bor ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Depremin 6,97 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem, Ereğli, Emirgazi ve Karapınar'da da hissedildi. Büyük bir panik yaşayan vatandaş, o geceyi dışarıda geçirdi. Depremde can kaybının olmaması ise sevindiren gelişme oldu. Bazı evlerde çatlaklar gözlemlendi.

adsiz.jpgKTÜN Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren

6 BUÇUK ŞİDDETİNDE DEPREM OLABİLİR

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Türkiye'nin bir deprem gerçeğinin olduğunu söyledi. Konya dahil, her ilin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade eden Eren, “Bazı iller için risk az bazı iller için de risk fazla” dedi. Niğde'de meydana gelen depremin Tuz Gölü fayına yakın bir bölgede yaşandığını aktaran Eren, “Konya'da aktif fay zonları var. Bu fayların diri fay haritasına geçtiğini biliyoruz. Ortalama 10-15 kilometre uzunluğunda bir fay hattından bahsediyoruz. 2009 yılında bu fay hattı üzerinde peş peşe 5 büyüklüğünde iki farklı deprem meydana geldi. Yine bu fayın 6 ile 6 buçuk şiddetinde bir deprem üretmesi söz konusu. Konya'da orta büyüklükte bir depremin yaşanması, kimse için sürpriz olmaz” şeklinde konuştu.

KONYA ŞEHİR MERKEZİ OLUMSUZ ETKİLENİR!

Konya'nın deprem riski açısından en güvenilir şehirlerden biri olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'nın güvenilir şehirler arasında yer alması, Konya'da hiçbir zaman deprem olmayacak anlamı taşımamalıdır. Mutlaka tedbirli olunmalı. Konut yapımlarında Konya'nın deprem gerçeği akıllardan çıkarılmamalı. Ilgın fay zonu, Akşehir fay zonu, Tuz Gölü fay zonu daha önce orta büyüklükte depremlerin yaşandığı yerler. Ilgın fay zonunda 5, 5 buçuk şiddetinde deprem olmuştu daha önce. Akşehir'de 2000 yılında ortalama 6 şiddetinde bir deprem yaşanmıştı ve Konya'da hissedilmişti. Burada 5.7 ile 6 buçuk ortalamasında bir deprem yaşanabilir. Bu noktalarda yaşanacak depremlerin Konya şehir merkezine de olumsuz etki edeceği bilinmeli. Çünkü Konya alüvyal zemin üzerine kurulmuş bir yapıda. Akşehir'de meydana gelecek depremin hasarı, şehir merkezinde hissedilir. Bu noktaların deprem üretme aralığı çok geniş. 10 bin yılda bir deprem de olabilir bu faylarda. Ne olursa olsun tedbirli yaşamakta fayda var.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum