Konya'da 405 TOKİ dairesi çöpe gitti! Milyonlarca lira zarar var

Konya'da 405 TOKİ dairesi çöpe gitti! Milyonlarca lira zarar var

Konya'da 405 TOKİ dairesi resmen çöpe gitti. Plansızca inşa edilen dairelerin ne zaman yıkılacağı merak ediliyor.

Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Sille Mahallesi'nde TOKİ tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) personeli için yapımına 2016 yılında başlanan ve daha sonra yargı tarafından iptal edilen 405 konutluk toplu konut projesinin akıbeti merak ediliyor. Tarihi Sille Mahallesi’nin girişindeki dağlık alana yapılan toplu konutlarla ilgili yıllardır somut bir adım atılamadı. İnşaatı durdurulan konutların yıkımı ile ilgili süreç belirsizliğini koruyor.

img-1082.jpg

TAŞ OCAĞI FİRMASI YARGIYA TAŞIDI

2018 yılında Bölge İdare Mahkemesi heyeti, bölgede madencilik faaliyeti gösteren taş ocağı firmasının konuyu yargıya taşıması üzerine toplu konut projesinin iptaline karar vermişti. İnşaat başladıktan sonra taş ocağı firması konut alanın bir kısmının kendi ruhsatına tahsis edilen alan içinde kaldığını ve yapılacak konut projesi nedeniyle madencilik faaliyetlerini yürütemeyeceği gerekçesiyle, projenin iptali için Konya 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. O dönem Maliye Bakanlığı, Valillik ve TOKİ karara itiraz etmişti. İtirazlar sonuçsuz kalmıştı.

img-1072.jpg

AKADEMİSYENLERİN PARASI İADE EDİLDİ

Konya 2. İdare Dava Dairesi’de kurumların ‘istinaf başvurularının’ reddine karar verdi. Karar, daha sonra temyiz için Danıştay’a taşındı. Danıştay 8. Daire Başkanlığı toplu konut projesinin iptalini onamıştı. Aradan geçen 5 yıla rağmen toplu konutlarla ilgili bir adım atılmadı. Projenin davalık olmasının ardından konut için para ödeyen NEÜ’de görev yapan akademisyenlerin paraları iade edilmişti.

MİLYONLARCA LİRA ÇÖPE GİTTİ

201 bin metrekarelik hazine arazisine TOKİ, Necmettin Erbakan Üniversitesi personeli için üniversite iş birliğiyle 405 konut, cami, ticaret merkezi, 24 derslikli ilköğretim okulu ile altyapı ve çevre düzenlemesinden oluşan proje 2016 yılında 75 milyona ihale edilmişti. 2018 yılına kadar kaba inşaatı büyük ölçüde bitirilen proje kapsamında 5 yıl öncesinin parasıyla 11 milyon liraya yakın para harcanmıştı. Kamudaki plansızlık ve iş bilmezlik yüzünden devletin milyonlarca lirası çöpe gitti.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
48 Yorum