Konya'da 2023 nasıl geçti? İşte detaylı özet

Konya'da 2023 nasıl geçti? İşte detaylı özet

2023 yılı sevinçten çok, acı ve hüznün yaşandığı bir yıl oldu. Konya'da 2023 yılının detaylı özeti...

Ömürden 1 yıl daha geçti. Büyük umut ve beklentiyle girilen 2023 yılı geride kaldı. 2023 senesi, tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da hüzün yılı oldu. Konyalılar, ilk önce 6 Şubat büyük depremiyle sarsıldı. 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası Konya'da topyekün seferberlik başlatıldı. Konya, daha sonra büyük bir seçimi geride bıraktı. Konya'nın çok önemli isimleri bu yıl içinde hayatını kaybetti. Şehrin gündeminde olan gazinoların yıkımı gerçekleştirildi. Bazı firmalar konkordato ilan etti, ekonomik sorunlara göğüs geremeyen bazı işletmeler de kapandı. Merkez İmam Hatip Lisesi yıkıldı. Konya, 2023 yılında şehitler verdi. Zeki Oğuz, Yusuf Güneş, Hasan Şendağlı gibi isimler vefat etti. Konya'da sözü verilen bazı yatırımlar hayata geçirilemedi, bazı yatırımlar hizmete sunuldu. Merhaba Gazetesi, okurları için 2023 yılının almanağını çıkardı. 2023 senesinin Konya'daki önemli olayları derlendi.

2 GÜNDE 12 ŞEHİT VERDİK

2023 yılının son haftasında Türkiye, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde çatışmada 2 günde 12 şehit verdi. Şehit haberleri, ülkeyi yasa boğdu. Merhaba Gazetesi olarak şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve Türk milletimize baş sağlığı dileriz.

750. VUSLAT YILDÖNÜMÜ SÖNÜK GEÇTİ!

Hz. Mevlana'nın 750. vuslat yıldönümü “Vuslat Vakti” temasıyla düzenlendi. 7-17 Aralık tarihleri arasında şehirde farklı etkinliklere imza atıldı. Törenler, son yılların en sönük törenlerinden biri oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şeb-i Arus törenine katılmadı.

2-2.jpg

MERKEZ İMAM HATİP YIKILDI

1951 yılında Hacıveyiszade öncülüğünde inşa edilen Merkez İmam Hatip yıkıldı.Konya halkının yoğun çabalarıyla yapılan Konya Merkez İmam Hatip Lisesi'ne çürük olduğu gerekçesiyle kepçeler girdi ve okulu yıktı. Yıkılan bina yerine yeni ve çok kapsamlı bir bina inşa edilecek. Çalışmalar sürüyor.

YUSUF GÜNEŞ HAYATINI KAYBETTİ

Aralık ayının başında ömrünü Konya gençliğine adamış, dava adamı Yusuf Güneş hayatını kaybetti. Eski Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Başkanlarından Yusuf Güneş, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Güneş, son nefesine kadar binlerce gencin yetişmesine vesile oldu. Merhaba Gazetesi olarak merhuma bir kez daha Allah'tan rahmet diler, acılı ailesine de sabırlar dileriz.

BÜYÜK VURGUNU İLK MERHABA DUYURDU

2023 yılının en önemli olaylarından biri Türkiye'ye Merhaba Gazetesi'nin duyurduğu Çumra Toprak Mahsülleri Ofisi'ndeki (TMO) hırsızlık olayı oldu. Geçici bir depoda 7 bin 500 ton hububat çalındı. Zararın 67 milyon TL olduğu öğrenildi. Bu olay, Türkiye'de büyük yankı uyandıran bir olay oldu.

5.jpg

KONYA'DA FENNİ FIRIN HİZMETE GİRDİ

Konya Büyükşehir Belediye’sinin yeni yatırımı Konya'nın markası ‘Fenni Fırın' Başkan Uğur İbrahim Altay’ın katılımıyla açıldı. Son teknoloji ekmek fırının maliyeti 72 milyon liraya mal oldu. Günde 48 bin ekmek üretiliyor.

6-1.jpg

KONYA'DA UZUN SÜRE SONRA BİR İLK: CÜBBEYLE YÜRÜDÜLER

Konya'da,5 üniversitenin akademisyenleri İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Gıda ve Tarım Üniversitesi, Karatay Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi'nden akademisyen ve araştırma görevlisi yaklaşık 700 kişi, İsrail'in Gazze'deki katliamlarına tepki göstermek için yürüyüş yaptı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AHŞAP KAMU YATIRIMI KONYA'YA

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çatalhöyük'ün de tıpkı Göbeklitepe gibi, uzun asırlar ötesinden devam edip gelen, en geniş anlamıyla medeniyetin temellerinin anlaşılmasında anahtar bir yerleşim yeri olduğunu belirtti. Bu merkez, Türkiye'nin en büyük ahşap kamu yatırımı oldu.

KONYA'NIN EN TANINMIŞ USTALARINDANDI: VEFAT ETTİ

Konya’nın en tanınmış lezzet ustalarından olan Kadınlar Pazarı Şendağlı Etliekmek ve Yağ Somunu İşletme Sahibi Hasan Şendağlı, hayatını kaybetti. Şendağlı’nın vefatı, sevenlerini ve müşterilerini üzdü. Merhaba Gazetesi olarak merhuma Allah’tan rahmet diler, acılı ailesine de başsağlığı dileriz.

KONYA FİLİSTİN İÇİN TEK YÜREK OLDU

2023 yılının en üzücü olaylarından biri İsrail'in Filistinlilere uyguladığı insanlık dışı muamele oldu. On binler, İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Filistin halkının, Gazze'nin, Kudüs'ün yanında yine en fazla Konyalılar oldu. Saldırıların başladığı ilk günden bu yana çeşitli eylemler yapıldı, açıklamalara imza atıldı. İsrail'i lanetlemek için yürüyüşler yapıldı. Konya'da İsrail menşeli ürünlere, İsrail'e açık destek verdiğini söyleyen ülkelerin ürünlerine boykot başlattı. Bu boykot furyası da sonuç verdi. İsrail menşeli ürünlerin satışı Konya'da yüzde 40 oranında azaldı.

8 ŞİRKETE KONKORDATO KARARI!

Konya'da 2023 yılında konkordato çeken firmalar belli oldu. Merhaba Gazetesi, konkordato çeken firmaların ismine ulaştı. Toplamda 5, yan şirketlerle birlikte toplamda 8 şirkete konkordato kararı çıktı.

KARATAY BELEDİYESİ'NİN BİNASI YANDI

Ekim ayında Karatay Belediye binası yandı. Binanın en üst katında çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Dumanların yükseldiğini görenler itfaiyeyi aradı. Yangının söndürülmesi için Konya İtfaiyesi soluksuz çalıştı.

ÜNİVERSİTEDE SİLAHLAR KONUŞTU

Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi bir profesör, çıkan arbedede tabancayla yaralandı. Hastaneye kaldırılan öğretim üyesinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi, şüpheli Prof. Dr. G. A. yakalandı.

BÜYÜK KİTAPÇILARINDANDI: EKONOMİYE DAYANAMADI!

Konya'nın 31 yıllık kitapçılarından olan Nüve Kitabevi, ekonomik gidişattan dolayı Rampalı Çarşı içindeki dükkânını kapattı. Konya'nın kültürel hayatına ciddi katkılar sunan, 31 yıldır 'Nüve Kitabevi' adıyla okurlara farklı kitap çeşitleri sunan, aranıp da bulunamayan kitapların satıldığı yer olarak bilinen Nüve Kitapevi, ekonomik gerekçelerden ötürü satış mağazasını kapattı.

14.jpg

KONYA'YA YENİ ALIŞVERİŞ MERKEZİ AÇILDI

Birçok ulusal markayı Konya’ya getirmeyi başaran Enntepe Alışveriş Merkez, kapılarını müşterilerine açtı. Tepekent Mimarlık tarafından hayata geçirilen alışveriş merkezi içinde barındırdığı Konyalıların gözde mekanı olmayı hedefliyor.

15.jpg

ZEKİ OĞUZ HAYATINI KAYBETTİ

Ağustos ayında üzücü bir hadise daha yaşandı. Bir süre hastanede tedavi gören Konya kültür, sanat ve edebiyatının önemli isimlerinden Zeki Oğuz, vefat etti. Zeki Oğuz’un vefatı Konya kültür dünyasını ve yakınlarını derinden üzdü. Merhaba Gazetesi olarak bir daha merhum Zeki Oğuz’a Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

YILLARCA GÜNDEMDEYDİ: GAZİNOLAR YIKILDI!

Yıllardır Konya'nın gündeminde yer alan Otogar çevresindeki gazinoların yıkımı yapıldı. Otogar çevresindeki gazinoların Konya'ya yakışmadığı, bu alan ile ilgili çalışmaların bir an evvel yapılması da Konyalılar tarafından isteniyordu. Bu işletmelerin hemen yanında bir camiinin, biraz daha ilerisinde de öğrenci yurdunun olması, çalışmayı gerekli kılıyordu.

17.jpeg

KONYA'DA MERKEZİN EN BÜYÜK DEPREMİ OLDU

Konya'da Ağustos ayının başında 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Selçuklu oldu. Sarsıntının 7,24 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi. Depremde can kaybı ve büyük maddi kayıp olmadı.

KONYA'YA ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Haziran ayının ikinci haftasında Konya'ya şehit ateşi düştü. Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan Piyade Uzman Çavuş Cem Ahmet Kaya'nın şehadet haberi, Konya'daki ailesine verildi. Şehidimiz memleketi Konya'da binler tarafından toprağa verildi. Merhaba Gazetesi olarak şehidimize Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve Türk milletimize baş sağlığı dileriz.

KABİNEYE 4 BAKAN GİRDİ

Yeni kabine açıklandı. Kabinede 4 Konyalı bakan yer aldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ömer Bolat. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı da Konyalı Mahinur Özdemir Göktaş oldu. Konyalılar, hemşehrileri olan bakanlara “Torpil değil, hizmet bekliyoruz” dedi.

İKİNCİ SEÇİMDE ERDOĞAN KONYA'DAN YÜZDE 73 OY ALDI

14 Mayıs'ta ikinci tura kalınan Cumhurbaşkanlığı seçimi, 28 Mayıs'ta tekrarlandı. Türkiye genelinde yüzde 52 oy alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da da yüzde 73 oy aldı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 27 oy alabildi.

CUMHUR İTTİFAKI MUHALEFETE FARK ATTI

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde ise AK Parti 9, MHP 2, Yeniden Refah 1, CHP 2, İYİ Parti 1 Milletvekili çıkardı. AK Parti'ye Konya'dan yine en fazla oy Karatay bölgesinden çıktı. Cumhur İttifakı Konya'da yüzde 69,74 oy aldı.

KONYA MADDİ VE MANEVİ DEPREM BÖLGESİNDEYDİ

Kahramanmaraşlı meydana gelen, 11 ili etkileyen büyük deprem, 2023 yılının en acı olayı oldu. Depremde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Yüz binler, memleketini değiştirmek zorunda kaldı. Konya, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel işletmeleriyle, insan gücüyle deprem bölgesine maddi ve manevi en fazla yardımı gönderen il oldu. Merhaba Gazetesi de 10 gün, deprem bölgesinde izlenimlerini okurları için yazdı.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.