Konya'da 1071 çınar ağacı dikecekler

Konya'da 1071 çınar ağacı dikecekler

Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran, Selçuklu İlçe Teşkilatı olarak 1071 adet çınar ağacı fidanı dikeceklerini söyledi

Çınar ağacının sağlığımız, tabiat, tarihimiz ve geleceğimiz için çok değerli olmasına rağmen son yıllarda başta Yalova, Antalya, Edirne, Mersin, Sakarya, Isparta gibi iller olmak üzere pek çok yerde çeşitli bahanelerle kesildiğini belirten Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran “Kesilen ağaçlar arasında asırlık olanlar, bizzat Gazi M. Kemal Atatürk’ün talimatı ile dikilmiş olanlar da var” dedi. Çınar ağacına verilen değerin bir göstergesi olarak dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2016 yılını “Çınar Yılı” ilan ettiğini” hatırlatan Başaran şöyle konuştu: “2016 yılında ülkenin dört bir yanında 200 binin üzerinde çınar ağacı fidanı dikimi için seferberlik başlatılmıştı. O zaman binlerce çınar fidanı karayollarının kenarına dikilmişti. Dört yıl önce çınar ağacı dikmek için seferberlik başlatan hükümet şimdi asırlık çınar ağaçlarını kesiyor ve kesenlere müdahale etmiyor maalesef”

 “Kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz” Hadis-i Şerif’ini hatırlatan Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran, “Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile onların kestiğinden daha fazlasını dikmeye karar verdik. Bu vesile ile Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Teşkilatı olarak Ardıçlı mahallemizde belirlediğimiz bir alana en az 1071 tane çınar ve sedir fidanı dikme etkinliği gerçekleştireceğiz. Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek etkinliğimize tüm hemşehrilerimiz davetlidir. Vatandaşlarımızın özellikle çocukları ile birlikte gelmesini temenni ediyoruz” dedi. Uzun yıllar yaşaması ve heybetli, güçlü duruşuyla birçok edebi esere konu olan çınar ağacının, mitolojide de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Gelecek Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Osman Başaran sözlerini şöyle tamamladı: “Yaprağı ile aşk ve sevgi ifade eden  ağacı güç, uzun ömürlülük ve dayanıklılığı çağrıştırır. Yüce anlamına gelen çınar, sonsuzluğu ifade eder. Bu nedenledir ki uzun yaşayan büyüklere 'çınar gibi' benzetmesi yapılır. Osmanlı döneminde de rastlanan çınar ağacı beyitlere konu olmuştur. Güç, kuvvet konusunda da çınar ağacı örneği kullanılır, "baba çınar ağacı gibidir meyvesi olmasa da gölgesi yeter." Sevginin bir ifadesi olarak da çınar benzetmesi yapılır. Çınar yaprağı ile aşk, sevgi ifade edilir. Toros Yörüklerinin '' olarak adlandırdığı çınar, bilimsel adı Platanus orientalis olup Platanaceae familyasındandır. Aynı zamanda 'nin de sembolüdür. Bu ağaç hızlı büyür, görkemli bir ağaçtır. Uzun ömürlüdür. Çınarın yaprakları beş parmağı da açılmış bir ele benzer. Bu nedenle şeyh gibi el veren, âşık gibi sevdiğine el açan, pir gibi düşünen, yanan, ata, pir, şeyh, ilve töre büyüğü gibi benzetmeler yapılır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.