Konya ve çevre iller için çölleşme uyarısı

Konya ve çevre iller için çölleşme uyarısı

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Çevre Bilimci Dr. Emrah Akyüz, “Konya’da iklim değişikliğinden dolayı yağış miktarının azalmaya devam etmesi durumunda, çölleşme en ciddi çevre sorunlarından bir tanesi olabilir” dedi.

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Çevre Bilimci Dr. Emrah Akyüz, “Konya’da iklim değişikliğinden dolayı yağış miktarının azalmaya devam etmesi durumunda, çölleşme en ciddi çevre sorunlarından bir tanesi olabilir” dedi. Tüm dünya iklim değişikliği sorunuyla mücadele ediyor. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden bir tanesi Türkiye. Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık riski ile karşı karşıya. “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” ve “Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” kitaplarının yazarı olan çevre bilimci Dr. Emrah Akyüz, Konya’da ve çevre illerde iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorununu gündeme taşıdı.

TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MERKEZİNDE’

Gerçekleştirdiği çalışmada iklim değişikliği sorunlarını dile getiren Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Çevre Bilimci Dr. Emrah Akyüz, şunları kaydetti: “İklim değişikliği doğal nedenlerle ortaya çıkan bir çevre sorunu değildir. İklim değişikliğinin ana sebebini insan eylemleri oluşturmaktadır. Son 200 yıl içerisinde insanların çevrenin fiziksel ve biyolojik unsurlarına kontrolsüz bir şekilde zarar vermesi, ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. İnsan eylemleri nedeniyle atmosfere salınan sera gazları, yeryüzü ortalama sıcaklığının artmasını, yani küresel ısınmayı tetiklemektedir. Küresel ısınma ise iklimlerin kısa süre içerisinde kontrolsüz bir şekilde değişmesi sorununu ortaya çıkarmaktadır. İklim değişikliği küresel bir sorun olmasına rağmen tüm ülkeler aynı oranda etkilenmemektedir. Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Çünkü Türkiye’nin içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Türkiye’de iklim değişikliğinin etkileri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. İklim değişikliği Akdeniz ve Ege bölgelerinde orman yangınlarının, Karadeniz Bölgesi’nde su taşkınlarının, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise kuraklık sorununun daha fazla yaygınlaşmasını tetikleyecektir.” İklim değişikliğinin Konya ve çevre illerde en önemli etkisinin kuraklık olduğunun altını çizen Akyüz, “Konya coğrafya olarak kurak iklim yapısına sahip bir bölgede bulunmaktadır. İklim değişikliğinden dolayı Konya ve çevre illerde son dönemlerde yağış miktarının kademeli olarak azaldığı görülmektedir. Ayrıca, bu bölgelerde yıllık don olaylı gün sayısı da paralel bir şekilde azalma eğilimi içerisindedir. Karasal ikliminin hâkim olduğu Konya ve çevre illerin yağış miktarında iklim değişikliğinin neden olduğu azalmanın daha da devam edeceği tahmin edilmektedir. Konya’da iklim değişikliğinden dolayı yağış miktarının azalmaya devam etmesi durumunda, çölleşme en ciddi çevre sorunlarından bir tanesi olabilir. Su, tüm canlıların en temel ihtiyaç maddesidir. Su olmadan canlıların yaşamını sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi tüm canlılar açısından hayati öneme sahiptir. Konya’da iklim değişikliğinden dolayı ortaya çıkacak çölleşme sorunu, bölgede yaşayan tüm canlılar için hayatın durma noktasına gelmesine neden olabilir. Konya tarımsal faaliyetleri ile ön plana çıkan bir şehirdir. Çölleşme bu bölgede en fazla tarım sektörünü etkileyecektir. Su kaynaklarının azalması nedeniyle tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi mümkün değildir. Bu sorun bölge ekonomisinin zayıflamasına neden olacaktır” ifadelerine yer verdi

ÇEVRE POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR

Kuraklık ve iklim değişikliğine karşı önlemler alınması gerektiğini belirten Çevre Bilimci Dr. Emrah Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı: “İklim değişikliği küresel bir sorundur. İklim değişikliği ancak küresel ölçekte sürdürülebilir çevre politikalarının hayatta geçirilmesi ile önlenebilir. Fakat Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede bölgesel politikaları hayata geçirmesi gerekmektedir. Türkiye’nin iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile mücadele atması gereken adımları üç başlık altında özetlemek mümkündür. Birincisi, mevcut tatlı su kaynaklarının korunması ve bunların rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır. Temel ihtiyaçlar dışında tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, iklim değişikliği hakkında toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilinçlendirilmesi, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının salınımın azaltılmasına katkı sağlayabilir. Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.”

SAİT ÇELİK

adsiz-007.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum