'Konya ve Adıyaman'ın insanı mütevazidir'

'Konya ve Adıyaman'ın insanı mütevazidir'

2004 yılından bu yana Konya'da yaşayan Adıyamanlı Ramazan Danış, “Konya ve Adıyaman kültürel anlamda benzer iki şehirdir. Her iki ilin insanı da mütevazidir. Bizi Konya'dan farklı kılan tek şey yemek kültürümüzdür” dedi

Kültürel açıdan oldukça zengin olan Adıyaman, Konya'ya benzerliğiyle biliniyor. Her iki ilin de gezilecek tarihi birçok yeri bulunuyor. Konya'da olduğu gibi, Adıyaman'da da tarihi kaleler, kayalar, mezarlar, cami ve kiliseler bulunuyor. Her iki ilin insanının yaşamı, kültürü de benzerlik gösteriyor. Konya'da yaşayan Adıyamanlılar, kendilerini Konya'da yabancı hissetmediğini ifade ediyor.

14-1.jpg

KÜLTÜREL ANLAMDA BİR PROBLEMİMİZ YOK

2004 yılında Konya'ya geldiğini söyleyen ve Konya'da yaşayan Adıyamanlı Ramazan Danış, “Konya'da daha önce dernek çatısı altında hizmet veriyorduk, şuan resmi bir derneğimiz yok” dedi. Konya'da yaşayan Adıyamanlılara, öğrencilere maddi ve manevi anlamda destek olduklarını dile getiren Danış, Adıyaman ile Konya kültürünün birbirine yakın olduğundan bahsetti. Her iki ilin insanının da yardımı çok sevdiğini belirten Danış, “Konya'nın ekmeğini yiyiyoruz. Kültürel anlamda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Konya, hoşgörü şehri” şeklinde konuştu.

KONYA'YA ALIŞTIK YABANCILIK HİSSETMİYORUZ

Konya'da kendilerini yabancı hissetmediklerini, bununla birlikte Adıyaman'a da özlem duyduklarını aktaran Danış, şunları söyledi: “Konya'ya alıştık. Gerçekten yabancılık hissetmiyoruz. Konya büyük bir şehir. Adıyaman gibi küçük bir şehir değil. Küçük yerlerde komşuluk ilişkileri daha gelişmiş olur. Konya büyük bir şehir olmasına rağmen, komşuluk ilişkileri de gelişmiş bir şehir. Biz, Konyalı kardeşlerimize kendi kültürümüzü anlatıyor, kendi lezzetlerimizi tanıtıyoruz. Yıllardır Konya'dayız biz Konya'nın kültürünü öğreniyoruz. Kültürel alışverişin olması gerçekten güzel bir şey.”

14-8.jpg

KONYA İLE YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ FARKLI

Konya ile Adıyaman'ı kültürel anlamda farklı kılan tek özelliğin yemek olduğunu kaydeden Adıyamanlı Ramazan Danış, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya ile Adıyaman'ın yemek kültürü farklı. Farklı lezzetlerimizi Konyalı kardeşlerimize de tattırıyoruz. Bizim etsiz çiğköftemiz meşhurdur. Lahmacunumuz meşhurdur. Fırın yemeklerimiz çok meşhurdur. Peynirli helvamız, şillik tatlımız çok lezzetlidir. Yöre yemeklerinin temel maddeleri olarak buğday ürünleri, kuru baklagiller, patlıcan, domates ve lahana kullanılmaktadır. Soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz ve baharatlar tüm yemeklerde tat verici olarak kullanılmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.