Konya üretim ve ihracat devrimi yaptı

Konya üretim ve ihracat devrimi yaptı

13 ülkeden katılımcının davetli olduğu 6. Uluslararası Otomotiv sektörünün geleceği konferansında konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “12 yılda Konya’mız adeta bir üretim ve ihracat devrimi yaptı. İhracatcı firma sayımız da 3'e katladı” dedi

6. Uluslararası Otomotiv sektörünün geleceği konferansı, Selçuklu Kongre Merkezi'nde (SKM) gerçekleştirildi. Konferansa Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü'nün yanı sıra; 13 ülkeden davetli, alanında uzman akademisyenler, sektör temsilcileri katıldı. Kütükcü, “Konya’mız 11 organize sanayi bölgesi, 80’den fazla küçük sanayi sitesi, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji endüstri bölgesi ve üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan sanayi işletmeleri ile Türkiye’nin lider sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi” şeklinde konuştu.

adsiz-005.jpg

KONYA'NIN İHRACATÇI FİRMA SAYISI 3'E KATLADI

“Konyalı sanayicilerimiz hamdolsun artık dünyanın dört bir yanı ile ticaret yapan, üretim kapasitesi ile, teknoloji yapısı ve girişimcilik ekosistemi ile dünya ticaretine eklemlenmiş bir yapıya kavuştu” diyen Başkan Kütükcü, daha sonra şunları kaydetti: “ Bugün bir araya gelmemize vesilen olan otomotiv sektörümüz de, en güçlü olduğumuz sektörlerimizden biri. Bugün Konya otomotiv sektöründe 460’ı aşkın firmamız ile 22 bine yakın çalışana istihdam sağlıyoruz. Konya otomotiv sektörümüzün, OEM-ana sanayi ile çalışma disiplini de her geçen gün gelişiyor. Müsaadelerinizle sizlerle birkaç rakam paylaşarak önce Konya’mızın, ardından otomotiv sektörümüzün bir panoramasını çizmek istiyorum. Odamızın ilkini 2010 yılında düzenlediği OSEG konferansımızın üzerinden tam 12 yıl geçti. Bu 12 yılda Konya’mız adeta bir üretim ve ihracat devrimi yaptı. Bu zaman diliminde, şehrimiz ekonomisinde ve otomotiv sektöründe çok güzel gelişmelere şahitlik ettik, yeni başarı hikayeleri yazdık. Öyle ki son 12 yılda; Konya’mızın ihracatı 960 milyon dolardan 3 milyar dolara ulaşarak 3 katına çıktı. İhracatçı firma sayımız 1064’ten 2992’ye ulaşarak 3 katına çıktı. Kilogram başına düşen ihracatımız 0,85 dolar iken 2.27 dolar ile yine üç katına yükseldi. Bu süreçte 187 ülkeye ihracat yapan, ihracatının yüzde 90’ı sanayi mamullerinden oluşan bir endüstri şehri haline geldik. Yine bu süreçte, şehrimizin ekonomisine en büyük katkıyı veren sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrimiz başarıdan başarıya koştu. 2010 yılında 191 milyon dolar ihracat yapan Konyalı otomotivcilerimiz,1 son 12 yılda ihracatlarını 3 katına çıkararak geçtiğimiz yılı 596 milyon doları aşkın ihracat ile tamamladı. Sektörün ihracatı bu yılın ilk 8 ayında da 461 milyon doları aştı.”

adsiz-006.jpg

İKİLİ GÖRÜŞMELER TİCARETE DÖNÜŞECEK

Kütükcü, Konyalı otomotivcilerin bu yılın ilk 8 ayında, 81 ilin 53’ünden daha fazla ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Konya'nın bu dönemde, otomotiv sektöründe Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 7. ili konumunda olduğunu ifade eden Kütükcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rakamlarla ortaya koymaya çalıştığım ve bu şehrin sanayi odası başkanı olarak gurur duyduğum bu başarı tablosu, sizlerin, otomotiv endüstrimizin başarısı değerli dostlar. Tüm otomotiv sanayicilerimizi yürekten kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Sağ olun var olun. Konya Sanayi Odası olarak, böylesine önemli başarılara imza atan otomotiv sektörümüzün gücüne güç katmak, küresel işbirliklerini ve OEM-ana sanayi ile çalışma yeteneğini artırmak için çok önemli çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 2008 yılında Türkiye’de sektörün ilk kümelenme projesi Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi’ni hayata geçirdik. Ur-Ge projeleri ile sektörün rekabet gücünü artırdık. Yurtdışı iş gezileri ve fuar organizasyonları ile sanayicilerimizin yeni iş bağlantıları kurmalarına destek olduk. Yine sektör için yaptığımız en önemli çalışmalardan biri de, malumunuz bugün bir arada olduğumuz OSEG konferanslarımız. OSEG konferansları, klasik bir konferans olmanın ötesinde sektördeki yeniliklerin ve son gelişmelerin tartışıldığı, ikili iş görüşmelerinin yapıldığı bir ticaret lobisi haline geldi hamdolsun. Bu konferansları düzenlerken, her zaman sektörün küresel vizyonuna ve teknolojinin seyrine uygun temalar belirleyerek doğru bir platform oluşturmaya çalıştık. Öyle ki; OSEG konferanslarımızı 2010 yılında 'Ar-Ge ve İnovasyon'

2012 yılında 'Elektrikli Otomobil' 2014 yılında 'Yerli Motor' 2016 yılında 'Yerli Otomobil' 2018 yılında 'Otomotivde Yenilikçi Teknolojiler' temalarıyla gerçekleştirdik. 2020 yılında ise tüm hazırlıklarını yaptığımız konferansımızı pandemi dolayısıyla gerçekleştiremedik. Bu yılki OSEG Konferansımızı da Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Teması ile üç oturumda gerçekleştireceğiz inşallah. Konya otomotiv sektörümüzün en fazla ihracat yapan, en fazla istihdam sağlayan firmaları ile sektörde Ar-Ge merkezi olan firmalarımıza, sponsorlarımıza ve üniversitelerimizde elektrikli araç üreten öğrenci topluluklarımıza hep birlikte plaketlerini takdim edeceğiz. Programımızın ikinci günü, yani yarın da; tüm gün boyunca B2B görüşmeleri yapılacak.

Sanayicilerimiz yine burada; Almanya, Belarus, Belçika, Romanya, Cezayir, Tunus, Fas, Mısır ve İran gibi 9 farklı ülkeden gelen 14 firma temsilcisi ile ikili iş görüşmesi yapacaklar. İnşallah bu ikili iş görüşmeleri de ticarete dönüşecek ve yeni işbirliklerine vesile olacak. Buna canı gönülden inanıyorum. Ben sözlerimi burada tamamlarken, otomotiv sektörünün Anadolu’daki en uzun soluklu uluslararası konferansı haline gelen OSEG markasına destek olan, katkı veren herkese, panelistlerimize, yurt içinden ve yurtdışından gelen misafirlerimize, sponsorlarımıza, bize bu güzel salonu tahsis eden Selçuklu Belediyemize ve değerli başkanımıza, Konya Sanayi Odamızın yönetim kurulu üyelerine, gerçekten çok büyük emeklerle bizleri bu güzel ortamda buluşturan OSEG yürütme kurulumuza, yürütme kurulumuzun başkanlığını yapan ancak bugün Almanya’da bir fuarda olduğu için bizimle bir arada olamayan yönetim kurulu üyemiz İbrahim Bozkurt Çağlayan’a yürekten teşekkür ediyor, hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” Kütükcü'nün konuşmalarının ardından 3 farklı oturumla konferans gerçekleştirildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum