Konya üniversiteleri ilk 1000'e giremedi!
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance’ın (URAP) raporu Konya’daki akademik yetersizliği gözler önüne serdi.
5 ÜNİVERSİTELİ ŞEHİR LİSTEDE YOK
Konya'daki 5 üniversite akademik başarıda beklenen sıçramayı gerçekleştiremedi.
Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi dünya sıralamasında ilk binde yer almadı. İlk bin listesinde Türkiye’den sadece 11 üniversite kendine yer buldu.
Dünya genelinde üniversite sıralamalarını yapan yetkili 10 kuruluştan biri olan ODTÜ URAP'ın dünya sıralaması listesi, "www.urapcenter.org" internet sitesinden kamuoyuna açıklanacak.
AKADEMİK GÖSTERGELER KULLANILDI
URAP Laboratuvarı'nda, sıralamak için "makale", "atıf", "toplam bilimsel doküman", "uluslararası işbirliği", "toplam atıf etkisi" ve "toplam yayın etkisi" olmak üzere 6 alandaki akademik üretkenlik göstergesi kullanıldı. Etki değeri en düşük olan son yüzde 25'lik dilime giren dergilerdeki makalelerle etki değeri sıfır veya henüz belirlenmemiş olan dergilerdeki makaleler değerlendirme dışında bırakıldı. Sıralamada 1000 ve daha fazla yazarlı makaleler değerlendirmeye alınmadı. Sıralamada ilk 1000'e Türkiye'den 11 üniversite girdi. Sıralamada, 11 üniversite de 501-1000 aralığında yer aldı.
EN İYİSİ HACETTEPE
Bu kapsamda 573'üncü sırada yer alan Hacettepe Üniversitesi, Türkiye'den en iyi dereceyi yapan üniversite olurken, diğer 10 üniversitenin dünya sıralamasındaki yerleri şu şekilde oldu: "İstanbul Teknik Üniversitesi 712'nci, Ankara Üniversitesi 760'ıncı, İstanbul Üniversitesi 813'üncü, Koç Üniversitesi 862'nci, ODTÜ 881'inci, Gazi Üniversitesi 886'ncı, Ege Üniversitesi 903'üncü, Atatürk Üniversitesi 921'inci, Yakın Doğu Üniversitesi 977'nci ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 985'inci."
ÇİN, İLK 10'DA EN ÇOK ÜNİVERSİTESİ BULUNAN ÜLKE
ODTÜ URAP'ın sıralamasında, "dünyanın en iyi üniversitesi", geçen yıllarda da olduğu gibi yine ABD'de bulunan Harvard Üniversitesi oldu. Fransa'dan Paris Cite Üniversitesi 2'nci, Kanada'dan Toronto Üniversitesi de 3'üncü sırada yer aldı.
Dünya sıralamasında ilk 10'da yer alan diğer üniversiteler ise şöyle sıralandı: "İngiltere'den College London Üniversitesi 4'üncü, Çin'den Zhejiang Üniversitesi 5'inci, Çin'den Shanghai Jiao Tong Üniversitesi 6'ncı, Çin'den Tsinghua Üniversitesi 7'nci, İngiltere'den Oxford Üniversitesi 8'inci, ABD'den Stanford Üniversitesi 9'uncu, Çin'den Peking Üniversitesi 10'uncu." Çin, ilk 10'da 4 üniversitesinin yer almasıyla sıralamada en çok üniversitesi bulunan ülke oldu. Çin'i 2'şer üniversite ile ABD ve İngiltere, 1'er üniversiteleri ile Fransa ve Kanada takip etti.
Kaynak:Erkant Uysal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.