Konya şehir merkezinde yol tarifi nasıl verilir? Buluşma noktaları nereler?

Konya şehir merkezinde yol tarifi nasıl verilir? Buluşma noktaları nereler?

Kent, içerisinde yaşayanlara birçok imkanlar sunan karmaşık bir yapının ürünüdür. Neden kentte yaşıyorsunuz diye bir soru yöneltsek şüphesiz ki alacağımız cevaplar eğitim, iş, sağlık ve diğer imkanlar olarak sıralanacak

Fatiha Nur Terlemez-Şehir Plancısı

Konya’nın zihin haritası

Kent, içerisinde yaşayanlara birçok imkanlar sunan karmaşık bir yapının ürünüdür. Neden kentte yaşıyorsunuz diye bir soru yöneltsek şüphesiz ki alacağımız cevaplar eğitim, iş, sağlık ve diğer imkanlar olarak sıralanacak.

Bu açıdan kent barınmadan altyapıya, eğitimden sağlığa, ulaşımdan güvenliğe kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bilge mimar Turgut Cansever’e göre kent, insanın hayatını düzenli kılmak için inşa ettiği bir mekandır. İnşa edilen bu mekân insan hayatını çevrelemektedir. Aynı zamanda düşünce, inanç, gelenek ve göreneklere şekillenmekte olup bu yargılardan bağımsız düşünülemez. Ancak modernleşme ile kentler değişime uğramış, gelenek ve göreneklerden, kimliklerinden uzaklaşmıştır. Kimliklerini kaybeden kentler bunun sonucunda aynılaşmış ve hatta tek tipleşmiştir. Oysa ki farklı sivil mimari örnekleri, anıtsal ögeler, çevresel faktörler ile kentler kimlik kazanmakta, hafızalarda yer edinmektedir. Özellikle kentte yaşayanların hafızasında zihinsel bir görüntü oluşturan kentsel kimlik karşımıza ‘imge’ olarak çıkmaktadır.

Nedir İmge?

Kentte yaşayanların hafızasında iz bırakan, etki oluşturan alanlar olarak tanımlanabilir. Çevrede algılanan anlık görüntü veya deneyimler ile elde edilenlerin hafızada yer edinmesi de denilebilir. Kentsel çevrenin açık bir zihin haritası oluşturabilmesi kentlerin kimliğini belirlediği gibi yön bulma açısından önemlidir. Bireyler kaybolma hissini yaşamadıkları bu alanlarda kendilerini güvende hissederek daha çok vakit geçirmektedir.

Konya’nın Zihin Haritasında Neler Var?

Konya merkezini ele aldığımızda birçok imge karşımıza çıkacaktır. Özellikle tarif, yön bulma veya toplanma noktası olarak belirlenen bazı alanlar Konya’nın zihin haritası konusunda ışık verecektir. Tren ile kente gelen misafirlerin odak noktası olarak Anıt’ı ele aldığı görülmektedir. Tariflerde gardan Anıt’a kadar dümdüz yürü, Anıt’tan şu dolmuşa bin vs. sıkça kullanılmaktadır.

adsiz-003.jpg

Şekil 1: Konya Anıt Meydanı

Tarihi Konya Lisesi önü de bir buluşma noktası olmuştur. Ne zaman okulun duvarlarına baksanız oturan, birisini bekleyen kişileri görebilirsiniz. Hatta burası o kadar yer etmiştir ki duvarlarında çeşitli satıcıları dahi rastlayabilirsiniz. Bunun yanında modernleşme ile yapıların arasında kalarak eski değerini kaybeden çeşitli odak noktaları da vardır. Örnek vermek gerekirse Şirin Hanım Çeşmesi tariflerde yer edinse de yeni nesil bundan habersizdir. Sürekli önünden geçtikleri bu çeşmenin adını bile bilme oranı muhtemelen çok düşük çıkacaktır.

 

adsiz-004.jpg

Şekil 2: Konya Lisesi (Solda) ve Şirin Hanım Çeşmesi (Sağda)

Geçmişte sıklıkla kullanılan bazı alanların da değişime uğramış olsa bile hala aynı ad ile anıldığı görülmektedir. Örneğin Kibrit Apartmanı günümüzde çok farklı işlevler yüklenerek hizmet vermeye devam etmektedir. Ancak hafızalarda hala Kibrit’in önünde buluşalım gibi ifadelerle yer edinmektedir.

adsiz-005.jpg

Şekil 3: Kibrit Apartmanı 1960 ve Günümüz

Şu an Kültürpark olarak adlandırılan alanın dahi yıllar geçse de Fuar adıyla zikredildiği de bilinmektedir. Kültürpark içerisinde yer alan Tarihi Dede Çay Bahçesi, Hacıveyiszade Camii de önemli yer tutmaktadır. Tarihi kent merkezinde ise Kayalıpark, Aziziye Camii, Hükümet Konağı, İplikçi Cami, Şerafettin Camii, Sultan Selim Camii ve Mevlâna Türbesi kent için önemli mihenk taşlarıdır.

 

adsiz-006.jpg

Şekil 4: Hükümet Konağı

 

adsiz-007.jpg

Şekil 5: Kayalıpark

Görüldüğü gibi hafızalarda yer edinen tüm ögeler tarihi değeri olan, süreç içerisinde gelenek ve göreneklere göre yer edinmiş yapı veya alanlardır. Günümüzde inşa edilen gökdelenler, alışveriş merkezleri, kafe ve diğer alanlar kente kimlik katmadığı gibi hafızalarda da yer edinmemektedir. Bu durumda yeni inşa edilen yapılarda eskiyi bozmadan, tarihi değerlere saygı duyan bir anlayışı gözetmeliyiz. Değilse hafızalarda kalan bu alanlarda aynı Şirin Hanım Çeşmesi gibi modern yapıların arasında kaybolmaya mahkûm olacaktır. Unutulmamalıdır ki imgeleyemediğimiz mekanlarda yok oluyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum