Konya Sanayisinde bir başarının öyküsü

Konya Sanayisinde bir başarının öyküsü

Döküm sektörü tüm sanayi dalları arasında en zor olanı belki de. Konya’da bu zorlu sektörde parlayan, güzel işlere imza atan İrem Buse Karaaltıncaba ile sektörü ve firmanın çalışmalarını konuştuk

Konya sanayisi birçok alanda önemli işlere imza atan firmalara sahip. Otomotivden tarıma onlarca sektörde çeşitliliğin bol olduğu bir coğrafyadayız. Bu coğrafya içerisinde güzel başarı hikâyelerini de armağan ediyor bizlere. İşte onlardan birisi de Metalon Döküm Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı İrem Buse Karaaltıncaba’ya ait.

Üstelik sanayi denince akla gelen en zor alanlardan birisi olan döküm sektöründe faaliyet gösteriyor. Döküm sektörü; ağır iş yükünün olduğu, insan gücünün ön planda olduğu ve zorlu bir alan. Baba mesleğini devam ettiren İrem Buse Karaaltıncaba ile hem sektörü hem de sanayide kadın yönetici olmayı konuştuk.

**İrem Buse Karaaltıncaba kimdir? Sizi tanıyabilir miyiz?

-Lise eğitimimden başlayayım. Liseye kadar Konya’da eğitim gördüm. Daha sonra TOBB üniversitesinde İşletme bölümü bitirdim. Okul sonrası aileden gelen bir meslek olduğu için Konya’ya dönmek zorunda kaldım.

DÖKÜM SEKTÖRÜ ZOR BİR SEKTÖR

**Organize sanayide döküm üzerine bir işletmeniz var. Döküm de çok zor bir sektör. bu sektöre aile şirketinden ötürü girdiniz ama ne bekliyordunuz nelerle karşılaştınız?

-Aslında başta ben de ön yargılıydım fakat daha sonra çalıştıkça ve işi sevdikçe bu ön yargı kırılıyor. Şu ana kadar zorlandığım ve zor durumla karşı karşıya kaldığım bir durum olmadı açıkçası.

2-1-1200x800.jpg

**Döküm sektörü ile ilgili neler söylersiniz?

-Döküm sektörü gerçekten zor bir sektör. Biz bir de çelik dökümü yapıyoruz. Prosesleri çok fazla olan bir sektör. Dolayısıyla dışardan kulağa biraz zor geliyor. Şartlardan dolayı ağır bir sektör olduğu için. Ama işimi yapmayı seviyorum.

** Döküm sektöründe kadın bir yönetici görmek şaşırtıyor mu insanları?

-Beni gördüklerinde şaşıranlar oluyor tabi. Fakat daha sonra herkes alıştı artık duruma. Tabi döküm sektörü deyince başında bir erkeğin bulunması gerekiyor diye bir yargı var. Fakat bu durumun cinsiyetçilikle bir alakası yok. Tamamen iş yapmak, işi sevmek ve iş yaptırabilmekle alakalı bir durum.

2-4-1200x800.jpg

2016 YILINDA KURULAN BİR ŞİRKETİZ

**Metalon döküm hakkında neler söylersiniz?

-2016 yılında kurulan bir şirketiz. Konya Organize Sanayi bölgesinde hizmet veriyoruz. 3 bini kapalı olmak üzere 5 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Biz iş makineleri için parça üretimi yapıyoruz. Bunların içinde tırnak adaptör segment gibi parçalar var. Genelde ise yurt içi çalışıyoruz. Ürettiğimiz malzemeler kazıyıcı ve koruyucu malzemeler olarak geçiyor.

** Konya sanayisini nasıl değerlendirirsiniz?

-Konya sanayisi gittikçe büyüyen bir sanayi. Gerçekten çok olumlu yönde gelişiyor. Konya sanayisinde aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Konya sanayisi özellikle gelişmişlik açıdan güzel. Tüm sektörler elinden geleni hakkıyla yapıyor ve verimli bir ilerleme söz konusu. Konya’da olmanın sanayi açısından bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Çünkü burası gelişmiş bir sanayiye sahip. Diğer şehirlere göre daha avantajlıyız.

400 KALEM ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİMİZ VAR

**Peki şu an geldiğiniz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Sektörde çok yeniyiz. İlk başladığımızda 50 kalem ürün çeşitliliğimiz varken şu an 400 kalem ürün çeşitliliğimiz var. Tabi buraya gelirken araştırma ve geliştirmeye çok önem verdik. ISO, TSE gibi kalite belgelerinin tamamına sahibiz. AR-GE faaliyetlerine önem veriyor ve ciddi bütçeler ayırıyoruz. Müşteri odaklı üretim prensibini benimsedik. Hammadde sürecinden sevkiyata kadar üretimin her noktasında kalite kontrollerini sürekli yapıyoruz. Böylece ürün müşteriye ulaştığında herhangi bir sorun yaşanmasının önüne geçiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri de müşterinin istediği her şekilde üretebiliyoruz. Bu da bizi sektörde ön plana çıkarıyor. Kısa sürede önemli bir mesafe katetmemizin altında yatan güç bu.

2-6-1200x800.jpg

*Hammadde konusunda bir sorun yaşıyor musunuz?

-Şu anda yaşamıyoruz. Çünkü bu günleri önceden öngörerek stoklu çalışmaya başlamıştık. Fakat şu an piyasada bir hammadde sıkıntısı bulunmakta.

**Pandemi süreci çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

-Pandemi süreci ilk başta bizi epey tedirgin etti. Kimsenin önünü görebildiği bir ortam olmadı. Fakat korktuğumuzun aksine işimizde bir sıkıntı olmadı. Hatta arttı bile diyebiliriz.

**Sizce konya’da bulunmanın kolaylığı ya da zorluğu nedir?

-Konya’da olmanın zorluğu belki sadece nakliye açısından olabilir. Eğer bir Ankadra veya İstanbul gibi yerlerde olsaydık nakliye her gün her yere var. Fakat Konya’da durum böyle değil. Konya’da nakliye yalnızca belirli günlerde var. Ama Konya’da olmak iş açısından nakliye dışında gerçekten güzel. Burada özellikle çok yetenekli ve kalifiyeli elemanlarımız bulunmakta. O açıdan şanslıyız da aslında. Başka bir sıkıntımız yok.

**Personellerinizle alakalı ne gibi çalışmalarınız oluyor?

-Öncelikle bizim aylık eğitimlerimiz olur. Personel ona katılır. Yılda bir kez de tatil organizasyonu yaparız. Sosyal faaliyetlere önem veriyoruz. Çünkü bir ekibiz ve motivasyon çok önemli. Çalışan arkadaşlarımızla sürekli iletişim halinde olmaya özen gösteriyoruz.

**Hedefleriniz neler?

-Biz öncelikle iş makinası sektöründe taklit edilemez ürünler yapmaya çalışıyoruz. Genel olarak istiyoruz ki bir ürün bizimse eğer taklit edilemesin. Bunun için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Müşteri odaklı çalışmalarımıza da önem veriyoruz. Biz verimliliğe göre ürünler geliştiriyoruz ve bu ürünlerin taklit edilemez olmasını istiyoruz.

2-5-1200x800.jpg

**Ar-Ge çalışmalarınız için neler söylersiniz?

-Üretimin ilk başından sonuna kadar incelemelerde bulunuyoruz. Bu incelemenin içinde tasarım da bulunuyor. Tasarımla birlikte hammadde içindeki alaşımlarda bu incelemeye dâhil. Üretime başlamadan önce de bu incelemeleri laboratuvarımızda yapıyoruz. Döküme başlamadan önce örnek alıyoruz. Ve gerekli ölçümleri yapıyoruz. Malzeme müşteriye giderken de tüm inceleme raporları arşivimizde duruyor. En ufak bir problem olduğunda da raporlarımıza bakıyoruz. Sorun biz de ise gerekli düzenlemeyi yapıyoruz.

RÖPORTAJ: HAKAN ARMUTCU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum