Konya projeleri neden hayata geçirilmiyor?

Konya projeleri neden hayata geçirilmiyor?

Yıllardır gerekliliği konuşulan ve sözleri verilen bu projelerin hayata geçirilememesi de “Konya, yeterince önemsenmiyor mu” sorusunu akıllara getirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Konya'ya geliyor. Mevlana Meydanı'nda Konyalılarla buluşacak olan Erdoğan'ın, çok sayıda kamu hizmetinin toplu açılışının yapacağı söylendi. Ayrıca AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelerinin de olacağını belirtti. Konya'nın bekleyen yatırımları ve sorunları da Cumhurbaşkanının Konya ziyareti öncesi tekrar gün yüzüne çıktı.

 2020 YILINDA TAMAMLANACAKTI, BİR TÜRLÜ BİTMEDİ

Konya'da bitirilemeyen projelerin başında “Çevre yolu” geliyor. Yapımına 2014 yılında başlanan projenin, 2020 yılında tamamlanacağı belirtilmişti. Belirlenen tarihin üzerinden 2 yılın geçmesine rağmen, proje tamamlanamadı.  3 etaptan oluşan Konya Çevre Yolu projesi de yılan hikayesine döndü. Konya Çevre yolu projesi kaplumbağa hızında ilerliyor. Çevre yolu 2022 yılı yatırım bedeli için sadece 11 milyon 384 bin 709 TL onay çıktı. 2022 yılı harcama limiti ise beklentinin altında kaldı. Konya Çevre Yolu projesinin bu bütçe ile kısa sürede bitmesi mümkün gözükmüyor. Bu şekilde bütçe aktarımı devam ederse Konya Çevre Yolu 75 yılda anca tamamlanabiliyor. Projenin ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor. 

7-1199x800.jpeg

20 YILDIR KONUŞULUYOR, YENİ HAL YAPILAMIYOR!

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor. Konya'nın yeni “hal projesi” Kasım ayının başında reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı. Konya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hal projesine onay verilmemesi, projenin askıya alınması, hal esnafını ise çok üzdü. Projede son düzlüğe girilmişti. 20 yıldır konuşulan bu projenin hayata geçirilememesi de Konya halkını derinden üzdü. 

2-1200x800.jpg

KONYA BİR TÜRLÜ METROYA KAVUŞTURULAMADI!

2004 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Konya Metro Projesinde, somut gelişme hala yaşanmadı. AK Partili vekillerin 2022 yılı içinde verdiği sözlere rağmen, projede adım atılamadı. 2015 yılında Konya'da açık hava ilan panolarına asılan “Konya metroya kavuştu, metro Konya'ya hayırlı olsun” ifadeleri de askıda kaldı. Metro projesinin ilk etabının ise 2018’in Aralık ayında Şeb-i Arus töreninde bitirileceği söylenmişti. Yetkililer tarafından kredi beklendiği, Çin'in krediyi onaylamadığı aktarılmıştı. Konya Metrosu için imzaların atıldığı, 2019 yılının Kasım ayının ilk haftasında duyurulmuştu.  Projenin şantiyesi Fetih Caddesi'nde kurulmuştu. Konya basını, metro projesi ile ilgili de “Hayaldi gerçek oldu” manşetleri atmıştı. 

3-967x800.jpg

BANLİYÖ PROJESİNDE İMZANIN ÖTESİNE GEÇİLEMEDİ!

Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atılmıştı. Konya için tarihi bir gün yaşandığı belirtilmişti. Birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hattın ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacağı aktarılmıştı. Yetkililer, “Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak” demişti. Banliyö hattının günde 90 bin yolcuya hizmet vereceği söylenmişti. İmzaları 2 yıl önce atılan ve “Konya'ya hayırlı olsun” diye duyurulan banliyö projesinde imzanın ötesine geçilemedi. 

SULAMA PROJELERİ İÇİN 2027 İŞARET EDİLDİ

Konya Ovası için hayati önem taşıyan projelerden biri olan AHİ İletim Kanalı ve Hotamış Depolaması'nın 2025'e kadar tamamlanması planlanıyor.  2015'te tamamlanması planlanan proje çeşitli nedenlerden dolayı yıllardır bitirilemedi. Hotamış depolaması, Apa-Hotamış İletim Kanalı ve Tesisleri için proje tutarı 1 milyar 135 milyon 309 bin 172 TL. 2021 yılı sonu kümülatif harcama tutarı da 1 milyar 119 milyon 477 bin 771 TL. Projeye 2022 yatırım bedeli için ise sadece 1 milyon TL'lik bir onay çıktı. 2022 bütçesinde Konya'da devam eden Çumra 3. merhale depolama sulama projesi için 175 milyon 498 bin TL, Avşar Barajı ve Afşar- Başbağı Derivasyon Kanalı projesi için 40 milyon TL, Hotamış Depolaması, Apa Hotamış İletim Kanalı Sulama Tesisleri için 1 milyon TL, Konya'da 2027 yılına kadar tamamlanması beklenen diğer sulama tesisleri projeleri için 133 milyon 998 bin TL ayrıldı. Bozkır Barajı için de 500 bin TL pay ayrıldı. İvriz Sağ ve Sol Sahil Sulaması Rehabilitasyonu için 175 milyon 702 bin TL ayrılan bütçede Göksu Havzası Yamaç Arazileri Sulaması projesi için bin TL ayrılması kararlaştırıldı. Kuraklığın Türkiye'de kendini en fazla hissettirdiği şehirlerin başında gelen, 3'te 2'si kıraç alanlardan oluşan, tarımsal üretimin başkenti Konya'da sulama projelerinin beklenilen tarihte hayata geçirilememesi, üreticileri tedirgin ediyor. Konya çiftçisi, Ovanın bir an evvel suyla kavuşturulması hayalini kuruyor. 

3-1-1280x720.jpg

SİVİL HAVAALANI DA HAYAL OLDU!

Yaklaşık 18-19 yıldır gündemde olmasına rağmen Konya'ya bir türlü sivil havaalanı da kazandırılamadı. Teknik aksaklıklarla karşılaştıklarını ifade eden iktidar yetkilileri, bu gerekçe ile projede somut bir adım atamadıklarını dile getirdi. AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana gerekliliğini konuştuğu, ancak yıllar içerisinde somut bir adımın dahi atılamadığı Konya sivil havaalanı projesinde bir türlü yol alınamıyor. Konya'da banliyö hattı ve metro projesine ek olarak hayata geçirilemeyen bir proje de Konya sivil havaalanı oldu. Yıllardır konuşulmasına rağmen ve 2004 yılında yeri noktasında tartışmaların dahi kamuoyuna yansıdığı Konya'ya sivil bir havaalanı yapılamadı.  Turizmciler, şehrin turizm potansiyelinin artması için şehre bir sivil havaalanı yapılmasının gerekliliğini her defasında ifade ediyor. 

6-1280x704.jpg

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNÜN TEMELİ 33 AYDIR ATILAMIYOR!

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğrencileri, yeni yerleşkesine hala kavuşamadı. Yerleşkenin temelinin 33 aydır atılamaması, tepkilere neden oldu.  Selçuk Üniversitesi'nden ayrılıp, KTÜN ismini alan üniversitenin yerleşkesinin temeli henüz atılmadı. Üniversite öğrencileri, artık kendi yerleşkesinde olmak istediğini dile getirdi. 2 farklı nokta halinde planlanan yerleşkenin temelinin ne zaman atacağı konusunda ise bir netlik olmadığı bilgisine ulaşıldı. Yer belirleme konusunda sürecin uzaması, yerleşke için bütçenin çıkmamış olması temel atmayı geciktirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kampüs Yer Seçim Komisyonu tarafından 2019 yılında Sanayi bölgesinde tahsis edilen 200 bin metrekarelik alanın Konya Teknik Üniversitesi’ne verilmesine karar verilmişti. Ardıçlı bölgesi yakınındaki Fırat Caddesi üzerinde yer alan 1 milyon 700 bin metrekare ve Konya Organize Sanayi Bölgesi yanında bulunan yaklaşık 250 bin metrekare alana sahip arazi, kampüs yerleşkesi olarak Konya Teknik Üniversitesine 2019 yılının Aralık ayında tahsis edildi. Yer tahsisinin üzerinden yaklaşık 33 ay geçmesine rağmen yerleşkenin temeli henüz atılamadı.

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum