Konya Ovası'na bereket yağdı

Konya Ovası'na bereket yağdı

Nisan ve Mayıs yağışları, 3'te ikisi kıraç alan olan Konya Ovası’na umut oldu. Ekinlerin su tüketiminin yüksek olduğu bu dönemde etkili olan yağışın, verimliliği de artırması bekleniyor. Ayrıca üreticiler mantar hastalıklarına karşı da bilinçlendi

Son yağışlar, Konya Ovası'na umut ve can suyu oldu. Özellikle önceki gün etkili olan yağışın ekinlerde verimi artırması bekleniyor. Kıraç alanlarda üretim yapan üreticinin ise yüzü gülüyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da son 2 ayın ılıman gitmesinden dolayı ayrıca mantar hastalığı görüldüğü de biliniyor. İlaçlama yapmayan üreticilerin ekinlerinde özellikle pas hastalığı görüldü.

4-2-suleyman-soylu.jpg

HUBUBATTA VERİMLİLİĞİ NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARI BELİRLER

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Soylu, son yağışların verimliliğin belirlenmesi noktasında çok önemli olduğuna dikkat çekti. Konya'da hububatta verimliliği belirleyen en önemli faktörün nisan ve mayıs yağışları olduğunu söyleyen Soylu, “Yağışlar doluya dönüşünce ekinlere zarar verir” dedi.

Arpaların başaklandığını, buğdayların yeni yeni başaklandığını belirten Soylu, “Su tüketimi bu dönemde çok yüksek. Özellikle kıraç alanlarda. Son yağışlar, çok faydalı oldu” şeklinde konuştu.

İLAÇLAMA YAPINCA HASTALIĞIN ŞİDDETİ AZALIR

“Ayrıca nisan ve mayıs aylarında mantar hastalıkları için uygun ortam vardı” diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nisan ve mayıs'ta havalar hep ılıman gitti. Hava sıcaklıkları 15 ile 20 derece arasında seyretti. Mantar hastalıkları için Konya'da uygun bir hava vardı. Çiftçilerimizin çoğunun koruyucu ilaçlama yaptığını biliyoruz. Çiftçi, bilinçlendi. İlaçlama yapmayanlara da rastlıyoruz. Mantar hastalığı üst yaprakları sardığında yeşil doku ölür. Yeşil dokunun ölmesiyle de verim ve kalite düşer. Geç kalınmış değil. Koruyucu ilaçların etki günleri var. Takibi yapılmalı. Hastalık varsa bile ilaçlama yapılınca hastalığın şiddeti azaltılır. Tedbir almak bu anlamda çok önemli.”

HUBUBATTA PAS HASTALIĞI NEDİR?

Buğday verimini etkileyen en önemli faktörler arasında hastalıklar geliyor. Bu hastalıklar içerisinde buğday verimini olumsuz yönde etkileyen 3 pas türü bulunuyor. Bunlar sarı pas, kahverengi pas ve kara pas. Pas hastalıkları oluşturdukları sporların ve püstüllerin renklerine göre isim alıyor. Ayrıca bu hastalıkların iklim istekleri yönüyle de farklılıklar gösteriyor. Türkiye'de önemli verim kayıplarına yol açan sarı pas hastalığı özellikle bahar aylarında serin ve nemli koşullarda çok etkili oluyor. Sarı pas özellikle buğday ekiminin kışlık ve erken ilkbaharda yapıldığı bölgelerde veya sıcaklıkların düşük olduğu yüksek alanlarda önemli. Sarı pas hastalığında enfeksiyon için 0, 11 ve 23 derece sıcaklıklar sırasıyla minimum, optimum ve maksimum sıcaklıklar. Pas belirtileri en yüksek oranda baharda ve yazın başlarında ortaya çıkarken iklim koşullarının uygun olduğu şartlarda fide döneminde de görülebiliyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.