Konya mutfağını dünyaya tanıtıyor

Konya mutfağını dünyaya tanıtıyor

16 yaşında memleketi Konya Ereğli'den, İstanbul'a gitmek zorunda kalan zamanla ünlü bir restoran işletmecisi olan Hüseyin Güvenç, Konya mutfağını dünyaya tanıtıyor. Güvenç Konyalı İşletme Sahibi Hüseyin Güvenç, “İstanbul'a etliekmeği biz sevdirdik” dedi

Konya'nın Ereğli ilçesinde doğan, 16 yaşına kadar vaktini memleketinde geçiren, babasının işinden dolayı İstanbul'a amcasının yanına gitmek zorunda kalan; yıllar sonra da Türkiye'nin en ünlü restoran işletmecilerinden biri olan Hüseyin Güvenç, İstanbul'da Konya mutfağını tanıtıyor. Konyalı olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Güvenç Konyalı İşletme Sahibi Hüseyin Güvenç, İstanbul yolculuğu hatırasını ve sonrasında yaşadıklarını Konya'nın tek şehir dergisi olan Merhaba Şehir'e anlattı.

adsiz-003.jpg

HERŞEY BABAMIN İŞLERİNİN KÖTÜ GİTMESİYLE BAŞLADI

1977 yılında Konya Ereğli'de doğduğunu söyleyen Hüseyin Güvenç, lise hayatının yarısına kadar olan kısmı memleketinde geçirdiğini, daha sonra İstanbul'a gittiklerini dile getirdi. İstanbul'a gittikten sonra biraz bocaladığını, liseden sonra sektöre girdiğini hatırlatan Güvenç, “Babam, peynir işi yapıyordu. İşler iyi gitmedi. Amcamın İstanbul'da Güvenç Konyalı adında işletmesi vardı. Bizi aldı ve İstanbul'a götürdü. Amcam 1988 yılından beri bu işi yapıyor. 16 yaşında amcamın yanında, restoranda çalışmaya başladım. Sektörün her biriminde görev yaptım. Pakete çıktım, bulaşık yıkadım... Heyecanlıydım. Bu işi severek yapıyordum. Sevmeyen bu işi yapamaz. Daha sonra askere gittim ve geldim. Babam, abim ve ben 1993 yılında bu işe girdik. Amcamın işyeri yani Güvenç Konyalı'nın merkezi Merter. Orada biraz çalıştıktan sonra Güvenç Konyalı'nın Sirkeci şubesini açtık. 2010 yılında Sirkeci şubesinin sorumluluğu bana geçti. 2013 yılında babamızı kaybettik, sonraki süreçte sazı tamamıyla elimize aldık” dedi.

adsiz-004.jpg

İSTANBUL'A ETLİEKMEĞİ BİZ SEVDİRDİK

“Amcam 1988 yılından bu yana İstanbul'a Konya mutfağını tanıtıyor” diyen Güvenç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, 1993 yılında bu işe başladık. Bugün etliekmek, bıçakarası, bamya çorbası, fırın kebabı, sacarası gibi lezzetleri İstanbul'a tanıtıyoruz. Fazla çeşide girmedik. Az olsun, öz olsun. Ailecek 31 yıldır Konya mutfağını tanıtmak için mücadele veriyoruz. Bu serüven önce amcamla başladı. Sonra biz devamını getirdik. Güvenç Konyalı açıldığında, Konya lezzetleri İstanbul'da bu kadar yaygın değildi. Bugün İstanbul'da 100'lerce Konya mutfağı işletmesi var. Bu işletmeleri açanların büyük kısmı ise bizim yanımızda çalışan arkadaşlar. Mütevazi olamayacağım, İstanbul'a etliekmeği biz sevdirdik.”

adsiz-005.jpg

KONYA LEZZETLERİ ARASINDA EN POPÜLER YEMEK: FIRIN KEBABI

Sadece İstanbullur'a değil, yerli ve yabancı birçok turiste Konya lezzetlerini tanıttıklarının altını çizen Güvenç Konyalı İşletme Sahibi Hüseyin Güvenç, “Mesela, etliekmeği ilk kez yiyenler, lahmacuna benzetiyor. Tadına bayılıyorlar. Ancak Konya lezzetleri arasında en fazla tercih edilen fırın kebabı oluyor. İstanbul'da Konya lezzetleri arasında en popüler olan yemek, fırın kebabı. Yurtdışından şube teklifleri alıyoruz. Dubai, Katar, Arabistan, Erbil... Birçok ülkeden 'Sizleri burada görmekten memnuniyet duyarız' teklifleri alıyoruz. Bizim sektörde çok fazla şubeleşmek güzel bir yaklaşım değil. Lezzet korunamayabilir. Bu yönüyle çok fazla şubeleşme taraftarı değiliz ancak Erbil'de bir şube açmak, kendimizi göstermek istiyoruz. Konya Ereğliliyim. Gerçek Konyalıyız. Gururla söylüyorum. Konya mutfağını dünyaya tanıtıyoruz. Konya'ya faydam olsun istiyorum. Amacımız ailecek Konya kültürüne, mutfağına katkı sağlamak. Konya zaten özel bir şehir. Adının çok daha geniş kesimlere duyurulması şart. Mutfağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yöresel lezzetler ilgi görüyor. Eti, peyniri, yoğurdu, tereyağını Konya'dan getirir, yemeklerimizi öyle pişiririz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum