Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: "Pancar çiftçisi şokta"

Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: "Pancar çiftçisi şokta"

Üreticilerin haftalardır beklediği pancar alım fiyatları açıklandı. Türkşeker, 16 polar şeker için pancar baz alım fiyatını 336 TL olarak belirledi.

Açıklanan pancar alım fiyatına tepki gösteren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Açıklanan pancar taban fiyatları çiftçinin emeğinin karşılığı değil. Çünkü son bir yılda başta elektik ve sulama giderlerine yapılan zamlar yüzde 30’un üstünde oldu. Açıklanan bu fiyat çiftçimize adeta bir şok yaşattı” dedi. Türkşeker, üreticilerin haftalardır beklediği pancar alım fiyatlarını açıkladı. Türkşeker tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2020 yılında şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli mahsul yılı geçirmelerin temenni eder açıklanan bu fiyatın hayırlı uğurlu olmasını dileriz."

GİRDİLER ORTALAMA YÜZDE 25 ARTTI”

Açıklanan pancar alım fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını belirten İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş şunları söyledi: “Açıklanan pancar taban fiyatları çiftçinin emeğinin karşılığı değil. Çünkü son bir yılda başta elektik ve sulama giderlerine yapılan zamlar yüzde 30’un üstünde olmuştur. İlaç ve tohum fiyatları da yüzde 20’lerin üzerinde artış göstermiştir. Pancar üretim girdilerinde bir yılda ortalama yüzde 25 artış gerçekleşti. Pancar üreticisi çiftçilerimizin girdilerinin yarısı kadar bile fiyat artışı yapılmadı. Açıklanan bu fiyat çiftçimizde adeta bir şok yaşattı”

NBŞ’Lİ ÜRÜNLERİN YAYGINLAŞMASININ ÖNÜ AÇILIYOR”

Ülkemizin de her geçen yıl pancar üretiminin kota konması sebebiyle azaldığını aktaran Yokuş, “Anlaşılan o ki siyasi iktidar bir kez daha tercihini yerli üreticiden yana değil de ithalatçı firmalar ve Cargill’den yana kullandı. Ülkemizde her geçen yıl pancar üretimi kotalar konularak azaltılıyor. İktidarın pancarda düşük taban fiyat uygulamasının altında küresel firmaların çıkarlarının gözetilmesi var. Ülkemizde NBŞ’li ( Nişasta bazlı şeker) şeker kullanımı rekor düzeye ulaştı. Vatandaşlarımız NBŞ’li ürünlerle tüketerek sağlığından olmaktadır. Ülkemize her yıl daha ucuz olduğu için büyük bölümü gayri resmi yollardan olmak üzere 600 bin ton NBŞ’li şeker girmekte ve tüketilmekte. Bu nedenle Her yıl pancar üretimi maksatlı olarak azaltılmakta. Ucuz NBŞ’li şeker kullanımı nedeniyle ülkemizdeki şeker pancarından üretilen şeker stokları eritilememektedir. Bu durumun arkasına sığınan iktidar NBŞ’li ürünlerin ülkemizde yaygınlaşmasının önünü açıyor. Her sözlerinde ‘Yerli ve Milli’ olduklarını söyleyen yöneticiler milli şeker politikamız yerine küresel şeker firmalarını yani Cargill ve benzeri kuruluşları tercih ediyor. İktidarın Tarım politikası hiç bir zaman yerli üreticiden yana olmadı. Hem besicilikte hem de tütün üretiminde de küresel güçlerin hizmetine girdiler” şeklinde konuştu.

HABERMERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.