Konya Metro Projesi'nde son durum ne? Uğur İbrahim Altay cevapladı

Konya Metro Projesi'nde son durum ne? Uğur İbrahim Altay cevapladı

Konya Metro projesinde iptal ya da aksama olmadığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “ Geçtiğimiz hafta Çin Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geldi. 1,2 milyar dolarlık kredi için Çin’den gelecek onayı bekliyoruz” dedi. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'ndeki basın toplantısında gündemdeki konularo ve yatırımları değerlendirdi. Başkan Altay, yatırımlarla ilgili bilgi verirken, yeni projeleri de açıkladı. “Spor turizmi ve şehir ekonomisine katkılar sağlayacak, yeni şampiyonların yetişeceği Türkiye’nin ilk veledromunun temelini Konyamızda attık” diyen Altay, “ Toplu ulaşım alanında en prestijli ödüllerden olan AUS Ulaşımda Aklın Yolu Ödülü gayretlerimizin karşılığı oldu. Bu ödül Konyamıza çok yakıştı. Şehrimize değer katan yatırımları tek tek hayata geçiriyoruz. Tüm yatırımlarımızda direk ve dolaylı olarak üretimi ve istihdamı hedefliyoruz. Bu Ramazan ayında da Konya genelinde ilk kez oruç tutan 7-10 yaş arasındaki 42 bin çocuğumuzu hediyelerle mutlu edeceğiz” şeklinde konuştu. 

AKYOKUŞ KASRI PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK

Akyokuş Kasrı projesini 11 bin 200 metrekarelik alanda şehrin tarihi geçmişini yansıtan mimariyle hayata geçireceklerinin altını çizen Başkan Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sille Cephanelik'te okullar, sosyal, kültürel ve sağlık tesis alanları ile 550 bin metrekare park, 200 bin metrekare rekreasyon alanı, 150 bin metrekare orman, 400 bin metrekare ağaçlandırma, açık spor ve çocuk oyun alanları ile otoparklar planlıyoruz. Sille Cephanelik'teki 1 milyon 878 bin metrekarelik alanda yeşil doku içinde yeni bir şehir hayata geçireceğiz. Altyapı yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle mevcut hatların yenilenmesi yerine şehrimizi üç bölgeye ayırarak toplam 40 kilometre yeni kolektör hattını projelendirdik.” 

BELEDİYE OLARAK SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇTİK

Konya merkez ve 28 ilçe merkezinde kayıp kaçakları en aza indirerek, 2020 yılında 13 milyon metreküp suyun boşa akmasını engellediklerini ve su israfının önüne geçtiklerini dile getiren Altay,  “Bağbaşı Barajı'ndan Mavi Tünel ile sulamaya verilen hattın başlangıç noktasına kurduğumuz 25 MW büyüklüğündeki hidroelektrik santralinden bu ayın sonu itibariyle elektrik üretimine başlamayı hedefliyoruz. Bu tesisten yıllık olarak 70.000.000 kwh enerji üretilecek. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde 80 ayrı sondaj çalışması tamamladık. Bu yıl 40 kuyuyu daha açmayı planlıyoruz. Yine iki yıl içinde 112.5 kilometre uzunluğunda 15 sulama hattı yapımını tamamladık.31 ilçemize 2 yılda 474 milyon lira yatırım yaptık. Son 2 yılda Konya genelinde bin 502 kilometre su şebekesi inşa ettik. 12 ilçemizde 18 su depolama tesisi yaptık; diğer ilçelerimizde su depolama tesisleri yapımını da yatırım programımıza aldık” dedi. 

ESNAFIMIZIN GELİRİNİ ARTIRACAĞIZ

Konya'nın turizm gelirini artırmak ve uluslararası alanda daha çok tanınmasını sağlamak için; Turizm Eylem Planının harekete geçirdiklerini aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şunları kaydetti: “5 yıllık Konya Turizm Master Planımızı tamamladık. Tarımsal kalkınmayı yerel kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olarak görüyoruz. Çiftçimizin gelirinin artması ve tarımsal istihdamın gelişmesi için 210 milyon lira sulama yatırımı, 67 milyon lira fidan ve fide desteği sağladık. 69 merkezde hizmet veren KOMEK ve ASEM'lerde meslek öğrenen kardeşlerimiz hem istihdama katılıyor hem de üretime destek veriyor. Alaaddin Cephe yenileme, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşüm projelerimiz şehrimizin ticari hayatına değer katacak. Ticari hayat zenginleşecek ve istihdam canlanmış olacak, esnafımızın geliri artacak.  ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası'nın şehrimize kazandırılması için 1 milyon 500 bir metrekare büyüklüğündeki taşınmazımızı devrettik. Tesis tam kapasite üretime geçtiğinde 4 bin kişi istihdam edilecek.” 

METRO PROJESİNDE AKSAMA YOK 

Başkan Altay, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Metro projesi ile ilgili sorulan soruyu da cevaplandıran Altay, “Konya Metro Projesinde son aşamaya gelindi. Metro projesinde iptal ya da aksama yok. Geçtiğimiz hafta Çin Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geldi. 

1,2 milyar dolarlık kredi için  Çin’den gelecek onayı bekliyoruz” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum