Konya Metro Projesi şantiyede kaldı!

Konya Metro Projesi şantiyede kaldı!

Kasım 2019'da Büyükşehir Belediye Başkanı Altay'ın “İlk etabı 4 yılda tamamlanacak” dediği Konya Metro Projesinde, üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen şantiye alanı kurmanın ötesinde herhangi bir gelişme yaşanmadı.

2004 yılından bu yana şehrin gündeminde olan Konya metro projesindeki sürünceme, imzalanan sözleşmeye ve Fetih Caddesi'nde kurulan şantiye alanına rağmen devam ediyor. İlk etabının 4 yılda bitirilmesi planlanan Metro Projesinde yetkililerin söylemlerinin üzerinden tam 1 yıl geçmesine rağmen projede en ufak bir yol dahi alınamadı. Gazetelerin “Hayaldi gerçek oldu” başlığıyla gazetesine taşıdığı, tartışmalara sebep olan, verilen sözlerin planlanan tarihlerde bir türlü tutmadığı ve 15 yıl sonra ancak ihalesi yapılabilen Metro projesi çalışmalarının kış mevsiminin yaklaşması ve pandemi sürecinin etkisini artırarak devam ettirmesinden dolayı net olarak 2021 yılından önce başlatılması beklenmiyor.

AHMET DAVUTOĞLU GİTTİ GÜNDEMDEN DÜŞTÜ

Dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun 2015 yılında müjdelediği Konya Metrosu, yüksek hızlı tren hatları ve şehirlerarası yolları birbirine bağlayacaktı. Davutoğlu'nun başbakanlıktan ayrılmasından sonra yaklaşık 3 buçuk 4 yıl Metro projesi yine sürüncemede kaldı. Kentteki üniversiteleri, hastaneleri ve hızlı tren garlarıyla bir uçtan bir uca irtibatı sağlayacak Konya Metrosunun, o dönem için üç etaptan oluşacağı söylenmişti. 2016 yılının ilk aylarında kazma vurulması planlanan metronun ilk etabının 2018'deki Şeb-i Arus törenlerinde hizmete açılması hedefleniyordu. Yine dönemin belediye başkanı bugün ise AK Parti Konya Milletvekilliği yapan Tahir Akyürek, Davutoğlu'nun "İlk etap 2018 Şeb-i Arus'ta tamamlanacak, 2019-2020'de de tamamı bitirilecek" talimatı çerçevesinde yürütüleceğini aktarmıştı. Konya Metrosu'nun hayati öneme sahip hatları kapsadığını işaret eden Akyürek, o dönem için şunları söylemişti: "Selçuk Üniversitesi Kampüsü ile hızlı tren garını birbirine bağlıyor. Aynı zamanda yine şehir merkeziyle Necmettin Erbakan Üniversitesini ikinci etap olarak kapsıyor. Üçüncü etap da Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi'nden Meram bölgesine uzanan hat. Aynı zamanda stadyum, Beyhekim Hastanesi ve Yazır bölgesini de içine alan proje olarak açıklandı. 44 kilometreyi bulan bu projeyle dünyadaki önemli şehirlerde gördüğümüz şehir içi metro sistemi Anadolu'ya taşınmış oluyor."

BÜYÜK BİR HEYECANLA SÖZLEŞME İMZASI DUYURULDU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Metrosu için imzaların atıldığını 2019 yılının Kasım ayının ilk haftasında sosyal medya hesabından duyurmuştu. İhaleyi kazanan CMC ve Taşyapı Konsorsiyumu ve AYGM arasında imzalanan sözleşmeye Ankara’da imzalanarak, yürürlüğü girmişti. Necmettin Erbakan Üniversitesi Yeni YHT Gar Fetih Caddesi Meram güzergahlarında yapılacak olan metro hattına imza atan Çinli firma China National Machinery (CMC) ve yerli inşaat firması Taşyapı: 1 milyar 196 milyon 499 bin 923 Euro, 29 cent’lik dev sözleşmeye imza atmışlardı.

ŞANTİYE SADECE KURULMAKLA KALDI

Kasım ayının 3'üncü haftasında metro projesinin yapımı için kurulacak şantiye yeri açıklanmıştı. Konya metrosunun ilk şantiyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi ile Fetih Caddesi'nin kesiştiği noktada Yeni Mahalle bölgesine kuruldu. Şantiye, sadece kurulduğuyla kaldı. Tamamı tünel açma yöntemi ile yapılacak metronun ilk etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Meram Belediyesi arasında 21.1 kilometre olacak. İlk etap çalışmalarına Beyşehir Çevre Yolu’nda start verilecekti. Bazı medya kuruluşlarında start verildi tarzında haberler yer alsa da, en ufak bir yol dahi alınamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesince yapılacak ve 7,5 milyar liraya mal olacak Konya metrosu için 2019 yılında “4 yıl sonra hizmet vermeye hazır hale gelecek” denilmişti.

YURTDIŞI KREDİSİ İLE PROJELENDİRİLECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 1 yıl önce üzerine basa basa metro projesinin bir aksilik çıkmazsa 4 yılda tamamlanacağını söylemişti. Altay, şunları da ilave etmişti: “Köyceğiz'den başlayacak 1.etap 21.1 kilometre uzunlukta olacak. Proje toplam 22 duraktan oluşacak.

Seferler 35 dakikada tamamlanacak. Proje tamamen yer altından olacak. 30 metre derinlikte inşa edilecek. Araçlar bakanlık tarafından alınacak. Metrolar 4 katanerli olacak. Proje bedeli olan 1 milyar 190 milyon euro, yurtdışı kredisi ile projelendirilecek. Meram ve Selçuklu arasında vatandaşlarımız kolay bir ulaşım imkânına sahip olacaklar. İnşallah ikinci etabın tamamlanması ile birlikte Konya çok önemli bir merhale kat etmiş olacak. Metrolar 4 katanerli olacak.”

EMRE ÖZGÜL

adsiz.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum