Konya merkezdeki patlama sesinin kaynağı bu uçak

Konya merkezdeki patlama sesinin kaynağı bu uçak

Konya kent merkezinde, patlama sesi duyuldu. Özellikle Selçuklu bölgesinde duyulan patlamanın, eğitim uçağından kaynaklı sonik patlama olduğu bildirildi.

Konya kent merkezinde, patlama sesi duyuldu. Özellikle Selçuklu bölgesinde duyulan patlamanın, eğitim uçağından kaynaklı sonik patlama olduğu bildirildi. Konya'da saat 15.40 sıralarında patlama sesi duyuldu. Şehrin büyük bölümünden duyulan patlama sonrası sosyal medyada, sesleri duyan çok sayıda kişi paylaşım yaptı.

s-1773cf34edf6dc24a9022f6cba90627b541f51b2.webp

Yapılan ilk araştırmalar sonunda patlama sesinin, eğitim uçuşu yapan uçaktan kaynaklı sonik patlama olduğu kaydedildi.

SONİK PATLAMA NEDİR?

Bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, yüksek miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir.

Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Bir sonik patlama sadece bir nesne ses hızını geçtiği anda oluşmaz ve süpersonik nesnenin etrafındaki her yönden de duyulmaz. Aslında, patlama süpersonik hızlarda hareket ederken ortaya çıkan sürekli bir etkidir. Ancak yalnızca nesnenin arkasında geometrik bir koni şeklinde bir bölgeyle kesişen bir noktada konumlandırılmış gözlemcileri etkiler. Nesne hareket ettikçe, bu konik bölge de onun arkasında hareket eder ve koni gözlemcinin üzerinden geçtiğinde, kısa bir süre patlamayı deneyimleyeceklerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum