Konya Kırmızı Çarşı esnafı sinek bile avlayamıyor!

Konya Kırmızı Çarşı esnafı sinek bile avlayamıyor!

Konya Kırmızı Çarşı esnafı, hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşın alışveriş yapamamasından ötürü kan ağlıyor. Çarşı esnaflarından Davut Yıldız, “Sürekli zam geldiği için ürünlere etiket yapıştıramıyoruz. Kırmızı Çarşı, sinek bile avlayamıyor” dedi

Konya Kırmızı Çarşı esnafı, hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşın alışveriş yapamamasından ötürü kan ağlıyor. Çarşı esnaflarından Davut Yıldız, “Sürekli zam geldiği için ürünlere etiket yapıştıramıyoruz. Kırmızı Çarşı, sinek bile avlayamıyor” dedi.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kış hazırlıkları başladı. Hayat pahalılığı altında ezilen vatandaş, kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor. Odun, kömür, eğitim masrafıyla birlikte çıkmaza giren vatandaş, bir de giyimdeki afaki artıştan dert yanıyor. Vatandaş, eskisi gibi kendisine üst baş alamıyor. Bugün en ucuz pantolon bile 300-400 liradan başlıyor. Açlık sınırının 7 bin 245, yoksulluk sınırı 23 bin 600 TL olduğu Türkiye'de insanlar 5 bin 500 TL ile ay sonunu getirmeye çalışıyor. Hayat pahalılığı nedeniyle vatandaş kışlık giyecek alamıyor. Her yıl bu dönemlerde yoğun olan Konya Kırmızı Çarşı esnafı sinek avlıyor. Bazı esnaflar ise siftah yapmadan dükkânını kapatıyor.

adsiz.jpg

YILBAŞINDAN SONRA FİYATLAR İKİYE KATLANACAK

Kırmızı Çarşı esnaflarından Davut Yıldız, kışlık sweat fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 150 zamlandığını söyledi. Yılbaşından sonra fiyatların iki katına çıkacağını belirten Yıldız, “Kışlık ceketlerin fiyatları 400 liradan başlıyor. Komşu esnaflarımızda 500’den başlayan bile var. Marka olsaydı bu fiyatlar bin 500 liradan başlardı. Bin 500 liralık ceketleri geliri yüksek insanlar alır. Biz onlara hitap edemiyoruz. Geçen yıllarda Kırmızı Çarşıda adım atılacak yer bulamazdık. Şu an sinek bile avlayamıyoruz. Sürekli zam geldiği için etiket yapıştırmak istemiyoruz. Bu durum bizi zor durumda bırakıyor. Müşteriler fiyatları öğrenince ‘Böyle fiyat mı olur’ diyerek fırçada atıyorlar. Ama yılbaşından sonra fiyatlar ikiye katlanınca bu insanlar ne yapacak bilmiyoruz. Yılbaşından sonra piyasa daha belirgin olacak. Bizim tahminimiz fiyatların iki katına çıkacağı yönünde” dedi.

3 GÜNDÜR SİFTAH YAPAMIYORUM

Esnaf Davut Yıldız, kazançlarının oluşan krizle oldukça düştüğünü belirterek, yakında çoğu esnafın kepenk indireceğini kaydetti. Gömlek fiyatlarının 250 liradan başladığını dile getiren Yıldız şunları söyledi: “Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın temel ihtiyaç giysilerini aldığında en az 2 bin lira harcaması gerekiyor. Pantolon fiyatları 500 lira, Gömlek 300 lira, ceket fiyatı 600, ayakkabı 400 lira. Asgari ücretle çalışan vatandaş bunları nasıl karşılasın. İnsanlar artık çocuklarını sokağa, pazara, çarşıya çıkaramaz oldular. Çıkarsa çocuğu bir şey isterde alamam düşüncesi sardı insanları. Bu insanların derdini duyacak kimseyi göremiyorum. Kış aylarında Konya çok soğuk olur. 1 ton kömürün fiyatı en az 4 bin lira. Asgari ücret ile çalışan vatandaşın bunu alması imkânsız neredeyse. Bir ay aç kalması gerekiyor. Yetkililer bunu görmüyor galiba, bilemiyorum. 3 gündür siftah yapamadım. İnsanlar fiyatı sorduktan sonra gidiyor. Ben evlenmek istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum en kötü evlenmek ecen 500 bin liraya ihtiyacım var. Bunu düşündükçe psikolojim bozuluyor. Artık gelecek umudum kalmadı. Herkes elinden geleni yapacak, yapamayan aç kalacak, artık böyle bir zamanın içindeyiz maalesef.

DEVLETTEN DENETİM İSTİYORUZ

Kış sezonunun açıldığından itibaren yüzde 100 zam ile başladıklarını dile getiren Yıldız, “Eskiden insanlar zevkine alışverişe çıkarlardı. Artık bu lükse kaçtı. Gün geçtikçe daha iyiye gitmemiz gerekirken daha kötüye gitmeye başladık. Dünya’da bu durumun benzeri bulunmuyor. Müşteri potansiyelimiz genellikle öğrenci olurdu. Öğrenci ihtiyacı olan pantolon, gömlek, kazak, ayakkabı, ceket aldığında 2 bin lirayı geçiyor. Aldığı KYK bursu 850 lira. Bunları aldığında borçlu bile çıkıyor. Enflasyon azaldığında herkes rahat bir nefes alacak ama nasıl olacağını merak ediyoruz. Gidişatımız gerçekten çok kötü. Devletimizden istediğimiz denetim yapması. Belki bu şekilde fiyatlar düşer, insanlar rahata ererler. Umarım kepenk indirmeden, enflasyon düşer” ifadelerini kullandı.

Ali GÖZEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.