Konya ihracatta hedef yükseltti

Konya ihracatta hedef yükseltti

Konya'dan Eylül ayında yüzde 15,5 artış ile 293,4 milyon dolar ihracat yaptı. 2022 ilk 9 ayında ise yüzde 11 artış ile 2 milyar 429 milyon dolar ihracata ulaşıldı. Hedef ihracatta ilk 10 şehir arasına girmekhedef yükseltti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022’nin Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye’de Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2'lik artışla 22,6 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Haziran’da Konya’nın ihracatı yüzde 15,47 artarak 293,4 Milyon dolar oldu. Konya’nın yılın ilk 9 ayında ihracatı yüzde 11 artarak 2,429 Milyar dolara ulaştı.

1 MİLYAR DOLAR BARAJINI İLK KEZ 2011'DE AŞMIŞTIK

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Konya’nın 1 milyar dolar ihracat barajını ilk kez 2011 yılında aştığını aktardı. Özdemir, “202️1 yılında ise Konya, ihracat seviyesini 3 milyar dolara yükseltti. 2022 tahminimiz şehrimizin ihracat rakamlarının daha yüksek olacağı şeklindedir” dedi.

HEDEFİMİZ TÜRKİYE'DE İLK 10'A GİRMEK

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise şunları söyledi: “Ülkemiz ihracatta güçlenmeye, ihracat ile büyümeye devam ediyor. Son 12 aylık ihracatımız 252,6 milyar dolara yükseldi. Konya’mız yılın ilk 9 ayında 2,4 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 11. ili oldu. Hedefimiz ilk 10.”

YILIN SON ÇEYREĞİ ÇOK DAHA İYİ GEÇECEK

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Eylül ayında 293,4 milyon dolarla Konya'nın ihracatının yüzde 15,47 arttığını dile getirdi. Başkan Öztürk, ilk 3 çeyrekte şehrin ihracatının yüzde 11 artarak 2,429 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Öztürk, “Yılın son çeyreğinde daha yüksek oranda artış için çalışmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici ve ihracatçılarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

DÖNEMSEL BAZDA TARİHİN EN YÜKSEK REKORU KIRILDI

Konya, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracatını yüzde 11 artırarak, 2 milyar 429 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştirdi. İhracat rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Memiş Kütükcü ise Konya’nın dönemsel bazda tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini söyleyerek, tüm sanayicileri ve çalışanlarını tebrik etti. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Konya’nın Ocak-Eylül döneminde ihracatını yüzde 11 artırarak, tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini söyleyen Kütükcü, “Konyalı sanayicilerimiz, ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini sürdürüyor. Sanayicilerimiz, ihracatlarını Eylül ayında yüzde 15,5, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 11 artırdı. Böylece bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda 2 milyar 429 milyon 126 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Şehrimiz bu rakamla, dönemsel bazda tarihinin en yüksek 9 aylık ihracat rakamına ulaşmış oldu. Tüm sanayicilerimizi ve çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi. Başkan Kütükcü, şehrin ihracatına en fazla katkıyı veren sektörlerin başında makine ve aksamları ile otomotiv sektörünün geldiğini söyledi. Kütükcü, Konya’nın en fazla ihracat yaptığı sektörlerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Şehrimizin ihracatının ilk sırasında 581 milyon 928 bin dolar ile makine ve aksamları sektörü yer alırken, ikinci sırada 527 milyon 285 bin dolar ile otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada 216 milyon 419 bin dolar ile demir ve demir dışı metaller sektörü, dördüncü sırada 200 milyon 39 bin dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yer aldı.”

DIŞ TİCARETİN ARTMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Şehrin dış ticaretinin artması, yeni pazarlar oluşması için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Oda olarak, şehrimizin dış ticaret hacminin artması için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz organizasyonlarla sanayicilerimizin yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarına katılmalarını, buralarda ikili iş görüşmeleri (B2B) yapmalarını sağlıyoruz. Son olarak Almanya’da düzenlenen Automechanika 2022 Fuarı’na sanayicilerimizin katılımını sağladık, burada da çok verimli görüşmeler yapıldı. Yine 26-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 6. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) Konferansımızda da, sanayicilerimiz 9 ülkeden gelen 14 firma temsilcisi ile 322 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemlerde bu ikili görüşmelerinin de ticaretimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum