Konya için flaş çağrı: 13.8 milyar TL’ye kampüs kurulsun

Konya için flaş çağrı: 13.8 milyar TL’ye kampüs kurulsun
Konya’nın tarımsal geleceği için projesi olduğunu söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Servet Sarı, “Şehre kenevir sanayi kampüsü kurulsun. 13.8 milyar TL’ye mal olacak bu yatırımı Konya'da gerçekleştirebilecek kooperatifler de var, iş insanları da” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Servet Sarı, Konya’nın tarımsal geleceği için bir projesi olduğunu söyledi.

Konya tarımına yeni yön verecek 13 ayrı yatırımı ve proje önerisini kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Sarı, yaptıkları ön çalışmaya göre entegre bir kenevir sanayi kampüsünde zaman içerisinde 23 ayrı tesis ve üretim biriminin kurulabileceğini aktardı. Sarı, “Lif işlemeden tekstile, selüloz ve kâğıttan biyoplastiğe; inşaat malzemelerinden teknik tekstile, aktif karbondan biyokömüre; biyometandan ileri malzemelere kadar çok geniş bir sanayi zincirinden bahsediyoruz” dedi.

787060011-2585137938611258-6603343622738819152-n.jpg

GENÇLERE YENİ İŞ ALANLARI AÇILIR

“Bugünkü yaklaşık 47 TL/dolar kuru üzerinden, 23 tesisin doğrudan yatırım büyüklüğü yaklaşık 13,8 milyar TL; altyapı, enerji, yollar, depolar, montaj, ruhsatlandırma, devreye alma ve işletme sermayesiyle birlikte kampüsün toplam yatırım büyüklüğü ise yaklaşık 15,94 milyar TL, yani yaklaşık 339 milyon dolar seviyesindedir” diyen Sarı, ayrıca şunları kaydetti: “Elbette bunların tamamı aynı gün yapılmayacaktır. Önce proje hazırlanır. Fizibiliteler tamamlanır. Altyapı bütün kampüse göre planlanır. En yüksek katma değer ve en hızlı geri dönüş sağlayacak tesislerden başlanır. Üretim ve pazar geliştikçe diğer fabrikalar devreye alınır. Ben bunun yapılabileceğine inanıyorum. Yapılan doğru yatırımlara elbette karşı değilim. Ancak benim tarıma ve kooperatifçiliğe bakışım farklıdır. Asıl olan yalnızca mevcut fabrikaların kapasitesini artırmak değildir. Asıl olan üreticinin gelirini artırmaktır. Üreticinin gelirini kalıcı olarak artırmanın yollarından biri de ona yeni, sözleşmeli ve katma değeri yüksek ürünler ürettirmek, ardından bu ürünü kendi sanayimizde işleyerek katma değeri yine üreticimize ve bölgemize bırakmaktır. İşte kenevir projesinin benim için asıl anlamı budur. Bugün mevcut bir tesisin kapasitesini artırabilirsiniz. Ancak bu yatırım çoğu zaman üreticinin önüne tamamen yeni bir üretim alanı açmaz. Kenevir sanayisine yapılacak yatırım ise tarladan fabrikaya kadar yepyeni bir ekonomik ekosistem oluşturabilir. Çiftçi üretir. Kooperatif sözleşmeli üretimi organize eder. Fabrikalar işler. Sanayici nihai ürüne dönüştürür. İhracat yapılır. Gençlerimize yeni iş alanları açılır. Ve ortaya çıkan katma değerden üretici de payını alır. Benim savunduğum kooperatifçilik tam olarak budur.”

kenevir-2278348.jpg

KONYA’NIN BUNU YAPACAK GÜCÜ VAR

15,94 milyar TL’nin büyük para olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisi Servet Sarı, büyük bir kurum için meselenin yalnızca rakamın büyüklüğü olmadığını ifade etti. Meselenin projenin doğru olması, finansman modelinin kurulması ve yatırımın kendisini geri ödeyebilmesi olduğunu vurgulayan Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yatırımın tamamının kooperatifin kasasından tek seferde çıkması gerektiğini de söylemiyorum. Kooperatif öz kaynağı, uzun vadeli yatırım finansmanı, devlet teşvikleri, yatırım ortaklıkları, proje destekleri ve gerektiğinde stratejik sanayi ortakları birlikte değerlendirilebilir. Yeter ki proje doğru olsun. Yeter ki fizibilitesi sağlam olsun. Yeter ki niyet üreticiyi büyütmek olsun. Ben Konya Şeker ve kooperatifimizin bu ölçekte bir projeyi gerçekleştirebilecek kurumsal birikime sahip olduğuna inanıyorum. Kenevir sanayisinin önümüzdeki yıllarda Türkiye'de büyüyeceğine inanıyorum. Biz yapmazsak başkaları yapacak. Konya'da bunu gerçekleştirebilecek kooperatifler de var, iş insanları da var. Devletimizin destekleri ve farklı finansman imkânları da değerlendirilebilir. Bildiğim kadarıyla bu konuda ciddi çalışmalar yapanlar da bulunmaktadır. Benim gönlümden geçen ise bu büyük dönüşümün üreticinin kendi kurumları öncülüğünde gerçekleştirilmesidir.
Çünkü hammaddenin sahibi üreticiyse, sanayinin oluşturduğu katma değerden de üretici pay almalıdır. Tarladan yüksek teknolojiye uzanan 23 tesislik entegre Kenevir Sanayi Kampüsü. Yaklaşık 15,94 milyar TL. Yeni ürün. Yeni fabrikalar. Yeni istihdam. Yeni ihracat imkânları. Ve hepsinden önemlisi üretici için yeni bir gelir kapısı. Konya'nın toprağı var. Üreticisi var. Sanayi kültürü var. Tecrübesi var. Sermayesi ve girişimcisi var.“

Kaynak:Mehmet Ali Nurullahoğulları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.