Konya için büyük öneme sahip eser 108 yıl sonra evinde

Konya için büyük öneme sahip eser 108 yıl sonra evinde

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken’in ilk defa sosyal medya hesabında gündeme getirdiği Mevlevi Alayı Mührü Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği’nin de girişimleriyle Konya’ya kazandırıldı

Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken’in ilk defa sosyal medya hesabında gündeme getirdiği Mücahidin-i Mevleviyye Alay Kumandanlığı Mührü Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek’in girişimleriyle Konya’ya kazandırıldı. 1. Dünya Savaşı’nda Filistin Cephesi’ne gönüllü olarak katılan Mücahidin-i Mevleviyye Alay Kumandanlığı Mührü tek mührü geçtiğimiz haftalarda İzmir’de bulunan bir müzayede firmasının açık artırmasıyla satışa çıkarılmıştı. Müzayede sonucunda Mevlevi Alayı Mührü’nü Konyalı bir avukatın satın aldığı ortaya çıkmıştı. Konya tarihi ve Mevlevilik için tarihi bir öneme sahip olan bu mührün Konya’ya kazandırılması için büyük bir çaba gösteren Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek konuyu tüm ilgili kamu kurumlarına ve yöneticilere iletti.

adsiz-032.jpg

ESER MEVLANA MÜZESİ’NE KAZANDIRILDI

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyüküken, twitter hesabından bu eserin Konya’ya kazandırılması çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının üzerine harekete geçen Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek ve Turizmci Ömer Sunar, müzayedeyi yakın takibe alıp, eserin İzmir’de kalmaması ve Mevlana Müzesi’ne kazandırmak için harekete geçti. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr.Hacı Ahmet Özdemir’in de devreye girmesiyle bu tarihi eser Mevlana Müzesi’ne yani 108 yıl sonra evine kazandırılmış oldu.

adsiz-034.jpg

ESERİ KONYA’YA KAZANDIRMAK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK

Bu süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, Mücahidin-i Mevleviyye Alay Kumandanlığı mührü müzayedede satılıyor, Konya’ya kazandırılması lazım diye bir paylaşım gördüm. Bu paylaşımı yapan kişi Gazeteci İbrahim Büyükeken’dir. İbrahim Bey’e bu bilgili veren kişi ise ismini paylaşmak istemeyen bir araştırmacı yazardır. Paylaşımı görür görmez bu mühür olsa olsa sahtedir dedim. Nitekim son zamanlarda birçok sahte tarihi eser ya da yazma eser üretilip satılmaya çalışıldığına dair haberler görüyoruz. Yine de bu işin peşine düştüm. Müzayede şirketine ulaştım ve açık artırmada mührü gördüm. Mührün fotoğraflarını kaydederek Hattat Serkan Selalmaz’dan üzerindeki yazıyı okumasını rica ettim. Bu konuda bilgili başkaca insanlardan da uzman görüşü alınca eserin gerçek olduğuna kanaat getirdim. Bunu öğrenir öğrenmez müzayedeyi düzenleyen şirketi aradım ve böylesine önemli bir eserin müzayede konusu olamayacağını, ivedilikle müzayededen kaldırılması gerektiğini söyledim. Şirketten eseri satan kişinin bilgilerini istedim ve onunla konuşmak istediğimi söyledim. Ancak şirket buna yanaşmadı. Yasal bir şirket olduklarını ve müzayedenin de yasal olduğunu söyledi. 

adsiz-036.jpg

OLAYIN HUKUKİ YÖNDEN İNCELENMESİNİ SAĞLADIK

Bunun üzerine müzayedenin tamamlanmasına çok da zaman kalmadığı için turizmci Ömer Sunar’ı aradım ve onunla birlikte müzayedeyi izlemeye ve eserin yurt dışına kaçırılmaması ve yabancı ellere gitmemesi için yakinen takip etmeye başladık. Maalesef eser müzayede gününde tüm uyarılarımıza rağmen 40.000 TL bedelle birisine satıldı. Bunun üzerine olayla ilgili hemen derneğimizin üyesi olan Avukat Hasan Yavuz Seyidoğlu aracılığı ile olayın hukuki yönden incelenmesini sağladık. Hasan Bey, uzun inceleme ve araştırmalar sonunda eserin satışının Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’nun birçok maddesine aykırı olduğunu özellikle de 23.maddesinin b bendine aykırı olduğunu tespit etti. Bu durum üzerine ivedilikle bir dilekçe yazarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne resmi başvuruda bulunduk. Bu süreç zarfında, Konya’daki başka STK’lara, yerel basına, Türk Tarih Kurumu’na, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, ulaşabildiğimiz Konya Milletvekiline, Konya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne ve Mevlana Müzesine, Konya tarihi ile ilgilenen yazarlara ve başkaca ilgililere süreçle ilgili hazırladığımız bilgi notunun ulaşmasını sağladık. Bakanlık başvurumuz sonucunda ivedilikle inceleme başlatarak esere el koydu ve koruma altına aldı.

BU TÜR ESERLERİ MUTLAK İNCELETTİRİN

Vatandaşlar olarak kültür varlıklarından bihaberiz. Onları nasıl koruyacağımızı bilmiyoruz. Devletin yasayla koruma altına aldığı birçok kültür varlığı belki de haberimiz olmadan müzayedelere düşüyor, satılıyor, yurt dışına kaçırılıyor ya da koleksiyonerlerce toplanıp kimsenin erişemeyeceği yerlerde saklanıyor. Hâlbuki bu kültür varlıkları kimsenin malı değil, hepimizin ortak mirası. Böyle eserler gördüğünüzde mutlaka devlet yetkililerine bilgi verin. Uzmanlarına incelettirin ve özellikle de avukatlar aracılığı ile yasal yönden inceleme talep edin. Elinize bu tür eserler hasbelkader geçmiş olabilir. Miras yoluyla intikal gibi sebeplerden gelmiş olabilir. Mahiyetini bilmeden satın almış olabilirsiniz. Ancak böyle bir esere sahip iseniz mutlaka devlet yetkililerine haber verin ve kültür varlıklarını devlet koruması altına aldırın. Bu önemli eserin Konya’mıza doğru ve yasal usul ve yöntemlerle kazandırılmış olması gerek derneğimiz için gerekirse tüm Konya halkı için gurur vericidir.”

GAZETECİLİK GÖREVİNİ YERİNİ GETİRDİK

Konya tarihi için çok önemli bir yere sahip olan bu eserin Mevlana Müzesi’ne kazandırılmasından dolayı mutluluğunu dile getiren Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken de şunları kaydetti: “Bu eserle ilgili ilk bilgi bu alanda uzman bir isimden geldi. Konuyu ilk önce sosyal medya hesabımdan gündeme getirdim. Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek ve bazı belediyelerden isimler benimle iletişime geçti ve müzayedenin yapıldığı hesabı paylaştım. İbrahim Aybek, yurtdışında yaşamasına rağmen tarihi mührün Konya’ya kazandırılması konusunda çok emek verdi. Bir gazeteci olarak kamusal görevimizi yaptık. Bu eserin yeri anavatanı Konya’dır, Mevlana Müzesi’dir. Tarihi Mevlevi Alayı Mührü’nün 108 yıl sonra şehrimize kazandırılması konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu sürecin bir parçası olmaktan onur duydum.”

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum