Konya haritada simsiyah! Neden böyle oldu?

Konya haritada simsiyah! Neden böyle oldu?

Tarımsal üretimin başkenti Konya için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Topraklarının 3'te ikisi kıraç alan olan Konya Ovası’nda tedirginlik arttı. Kış boyunca şehre düşen yağış miktarı ise çok az oldu. Yağış umudu bahara kaldı 

Konya Ovası ve çevresinde kuraklık endişesi, arttı. Gerek sonbaharda gerekse de kış aylarında şehre beklenen yağış düşmedi. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerine çıktı. Konya'da son günlerde gündüz sıcaklığı 20 derecelere dayandı. Çiftçi için de kritik eşik aşıldı. Yer altı sularının ciddi şekilde çekildiği Konya Ovası'nda, çiftçi büyük bir karamsarlığa kapıldı. Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da çiftçiler, kara kara düşünüyor. 

KONYA HARİTADA SİMSİYAH!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklık haritasını yayınladı. 2022 yılının Kasım-Aralık, 2023 yılının da Ocak ayını kapsayan 3 aylık verilere göre Konya, kuraklık riski bakımından ülkenin en önde gelen illerinin başında yer aldı. Konya, haritada simsiyah alanla kaplandı. Konya için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. 

adsiz-001.jpg

ALTAY TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tehlikeye dikkat çekti. Altay, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası Konya’mız için olağanüstü kurak alarmı veriyor” dedi. Paylaşımında yarın susuz kalmamak adına hep birlikte önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Altay, şunları da belirtti: “Çiftçilerimizin ürün seçimi, sulama sistemlerinin verimli kullanımı, bireysel su tasarrufu hayati önem taşıyor.” 

HAVA SICAKLIĞI 15 DERECENİN ÜZERİNDE OLACAK

Meteorolojik verilere göre Konya'da önümüzdeki 15 gün içinde sadece 2 gün yağış bekleniyor. Hava sıcaklığının ise ortalama 15 derecenin üzerinde olması tahmin ediliyor. Bazı günler de hafif ve aralıklı yağış bekleniyor.

adsiz-003.jpg

NİSAN YAĞIŞI OLMAZSA REKOLTE KAYIPLARI OLACAK

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, yağış yetersizliğinden ötürü ürünlerin yüzde 10'unda düzenli bir çıkışın sağlanamadığını vurguladı. Konya çiftçisinin dört gözle yağış beklediğini aktaran Bestil, “Yağış yetersizliğinden kaynaklı sorunlar, çiftçiyi her geçen gün daha da büyük bir çıkmaza sokuyor. Çiftçinin maddi kayıpları oldu. Yılbaşına kadar çiftçiler sulama yaptı. Yağış yoktu. Bunun da faturası çiftçiye fazla oldu” dedi. Bestil, “Sonbahar yağışı, yok denecek kadar azdı. Kış aylarında da beklenen yağış Ova'ya bir türlü düşmedi. Ne yazık ki bu kış, çiftçiler açısından biraz düşünceli ve zorlu geçti.  Kıraç alanlarda ciddi rekolte kayıpları görülebilir. Nisan yağışları önemli. Asıl süreç şimdi başlıyor. Mayıs ayının 15'ine kadar yağışın yeterli olması gerekir. Yoksa kıraç alanlardan ürün falan alınamaz. Tarlalara biçerdöver girmez. Allah'tan umut kesilmez” şeklinde konuştu. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum