Konya esnafı hayal kırıklığı yaşadı! İşte olanlar

Konya esnafı hayal kırıklığı yaşadı! İşte olanlar

Türkiye’nin önde gelen turizm şehirlerinden biri olan Konya’da 2023 yılı ve Hz. Mevlana’yı Anma Haftası etkinlikleri büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Mevlana Çarşısı esnafı 2023 yılında satışlarda umduğunu bulamadı

Konya, tarihi ve kültürel şehir olarak Türkiye’nin turizmde önde gelen şehirlerinden biri olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle inanç turizmi konusunda her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eden Konya’da 2023 yılı ve Mevlana’yı Anma Etkinlikleri önceki yıllara göre oldukça sönük geçti. Özellikle Türkiye’de ve dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlar Konya turizmini de vurdu. 2023 yılında Konya’ya gelen ziyaretçi sayısı geçen yıllara göre düşüşe ciddi anlamda düştü. Mevlana’yı Anma Haftası etkinliklerinde bile katılım önceki yıllara göre oldukça düşüktü. Mevlana Çarşısı esnafı ve bölgedeki diğer hediyelik eşyacılar 2023 yılında umduğunu bulamadı. Ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçiren bölge esnafı yerli ve yabancı turistlerin de az gelmesiyle birlikte önceki seneleri mumla aradı. Konya’ya 2023 yılında en fazla ziyaretçi ise İran’dan geldi.

4-3-960x640.jpg

2023 YILI ESNAF İÇİN ÇOK ZOR GEÇTİ

Mevlana Çarşısı esnaflarından Adem Hallaç, 2023 yılında yoğunluğun az olduğunu ve bütün esnafların sorun yaşadığını belirterek, hediyelik eşya satışlarının azaldığını kaydetti. Hallaç, hediyelik eşya fiyatlarında satışların olmadığını ve bütün esnafların maddi olarak sorunlar yaşadığını söyledi. Hz. Mevlana’nın her şehirde anılması Konya’da ziyaretçi sayısını düşürdüğünü dile getiren Hallaç, “2023 yılı geçen yıllara daha durgun geçti. geçtiğimiz yıllarda daha gazla turist geldiği için daha fazla ürün satma imkanı yakalayabildik. Bu yıl geçen yıllara göre daha durgun geçti diyebilirim" dedi.

4-2-853x640.jpeg

TURİSTLER ALIŞVERİŞ YAPMADAN AYRILIYOR

Konya’ya gelen turistin alışveriş yapmadan şehirden ayrıldığını kaydeden Hallaç, şunları söyledi; “Turistler Konya’ya geldiğinde hediyelik eşya bakıyor, beğeniyor ve fiyatını sorduktan sonra almadan çıkıyor. En büyük sebeplerinden bir tanesi ekonomik nedenler. Diğer konu ise biz bazı şeyleri çok basitleştirdik. Mevlana Meydanı olarak bilinen bölgede sema gösterisi adı altında çok çirkin gösteriler yapılıyordu. Burada Hz. Mevlana’ya zarar veriliyor. Bunların yaşanmaması gerekiyor. Önceki yıllara göre Konya’daki ziyaretçi sayısında düşüş yaşandı. Saydığım nedenlerden dolayı manevi olarak da zarar gördük. Bunun inşa edilmesi ve artık toplumsal bilincin oturtulması gerekiyor.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum