Konya düğünlerinin efsanesi bamya cep yakıyor!

Konya düğünlerinin efsanesi bamya cep yakıyor!

Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve düğün menüsünde yer alan bamyaya 800 lira zam geldi.

Genellikle düğünlerde ikram edilen bamya çorbası, Konyalıların bütçesini zorluyor. Geçen yıl bin 200 liraya satışa sunulan kır bamyası bu yıl 2 bin liraya kadar ulaştı Konya'da lezzetiyle damakları şenlendiren bamya, son zamanlarda etiketiyle cep yakıyor. Üretim aşamasının zorlanması ve sıcak havaların gelmesiyle Konyalılar için geleneksel bir lezzet olan bamya, artık herkesin erişebileceği bir yiyecek olmaktan uzaklaşıyor. Konya düğünlerinin vazgeçilmezi olan bamya, bu yıl fiyat artışıyla birlikte lüks bir hâle dönüştü. Geçen yıl kilosu 900 ile bin 200 lira arasında satılan kuru bamya, şu an bin 500 liraya kadar yükseldi. Bamya çeşitleri arasında yer alan ve en pahalısı olan kır bamyası, 2 bin liradan satışa sunuluyor. Genellikle Konya düğünlerinde ikram edilen kır bamyası, vatandaşın cebini zorluyor. Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı) esnafından Fikret Sumak, yaşanan hayat pahalılığına rağmen Konyalıların bamya tüketiminden vazgeçmediğini belirtti.

2-7-2.jpg

EKONOMİ YÜZÜNDEN DÜĞÜN MENÜLERİ DEĞİŞECEK

Kadınlar Pazarı esnaflarından Fikret Sumak, kır bamyasının lezet bakımından daha kaliteli olduğunu belirterek genellikle düğünlerde ikram edildiğini dile getirdi. Gündelik hayatta kır bamyasının pek tüketilmediğini belirten Sumak, “Bamya fiyatlarındaki artış, Konyalıların tüketmemesine neden oluyor. Kır bamyasının kilosu geçen yıl bin 200 lirayken bu yıl 2 bin liraya ulaştı. Kır bamyasının özel lezzeti ve verilen emek, fiyatını belirleyen önemli faktörlerden biri oluyor. Konya'nın meşhur düğünlerinde kullanılan kır bamyası, artan fiyatıyla birlikte daha lüks bir lezzet haline geliyor. Bamya fiyatlarındaki artış, düğün yapacak vatandaşların zorlandığı görebiliyoruz. Bu durum, gelecek dönemlerde bamya tüketimini ve düğün menülerini değiştirecek gibi duruyor. Ama Konyalılar ne kadar vazgeçebilir onu da tahmin etmek zorlaşıyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-04-23-at-14-35-37.jpeg

BAMYA ÇORBASI LÜKS OLDU

Kuru bamyanın fiyatı nedeniyle önümüzdeki günlerde yaş bamyaya ilginin artacağını belirten Fikret Sumak, Konyalıların ekonomik olarak zorlandığını söyledi. Sumak, şunları söyledi: “Konya’nın geleneksel yemeği kuru bamya yerini yaş bamyaya bırakmaya hazırlanıyor. Elbette kuru bamya hâlâ satılmaya devam edecektir. Ama gerçekten Konyalıları çok zorluyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bamya çorbasını her Konyalı tüketir. Ama bu şartlarda işler zorlaşıyor. Bamyanın azalmasından dolayı bu kadar zam geldi. Mahsuller bu yıl bereketli değil. 100 gram alınabiliyor ve 7 kişilik yemek çıkıyor. Önceden de pahalıydı ama insanlar yarım kilo kadar alabiliyordu. Bu durum 100 grama kadar düştü. Umarım yakın zamanda bu durum düzelir.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum