Konya çiftçisi tüccara mahkum edildi! Buğdayı zararına satıyorlar
Konya'da buğday alım fiyatları, değerinin çok altından işlem görüyor. Hükümetin '45 gün içinde ödeme' uygulamasını borçlu olduğu ve ödeme yapması gerektiği için bekleyemeyen çiftçi, buğdayını bugün 8 bin liradan tüccarlara satmak zorunda kalıyor.
Konya çiftçisinin sorunları bitmek bilmiyor. Kuraklık, daha sonra düşüm alım fiyatıyla imtihan edilen üreticiler, şimdi de buğdayını düşük fiyattan satmak zorunda kaldı. Alım fiyatı, 2024 yılı için 9 bin 250 TL olarak açıklanan buğday, tüccara ve esnafa mecburiyetten dolayı 8 bin liraya veriliyor. Borçlu olan ve ödeme günü gelen çiftçi, hükümetin '45 günlük ödeme' periyodunu bekleyemediğinden dolayı, ürününü ederinden daha düşük bir fiyata satıyor. Özellikle Konya çiftçisi, yaşadığı bu mağduriyeti hak etmediğini düşünüyor.
ÇİFTÇİNİN BORCU VAR 45 GÜNÜ GÖZE ALAMADI!
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçinin bankaya, elektrik şirketine borçlu olduğunu söyledi. Üreticinin gübreyi, tohumu borçla aldığını ifade eden Başkan Kavuneker, “Bu borçlar, 8. ay içinde ödenmek zorunda. Çiftçi, borcunu ödemek için 1 ay bekleyemedi ve esnafa, tüccara ürününü sattı. Çünkü hükümet, ürünün parasını 45 gün içinde yatıracağını söyledi” dedi. Buğdayın 9 bin 250 TL olarak açıklandığını hatırlatan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya çiftçisinin şu an 8 bin liraya buğday sattığını dile getirdi. Çiftçinin paraya ihtiyacı olduğunun altını çizen Kavuneker, “Çiftçi, borcundan dolayı 45 günü göze alamadı. Ürününü götürdü tüccara verdi. Bu sene ürün kalitesi de biraz düşük. Mevsimsel şartlardan dolayı verim ve kalite düştü” şeklinde konuştu.
YAŞANANLARI HÜKÜMETİN VİCDANINA BIRAKIYORUZ
Çiftçinin gelirinin her geçen yıl düştüğünü belirten Başkan Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Üreticiler, sadece borçlarını ödeyecek kadar para kazandı. Ekstra bir gelir yok. Çiftçi ürününü kaldırdı, hemen sattı. 45 günü göze alamadı. Seneye hazırlıklar kısa süre içinde başlayacak. Borçları dolayısıyla eskisi gibi para kazanamayan çiftçi bugün 1 ay bekleyemezken, 1 seneyi nasıl geçirecek? Bunun için sermaye lazım. Biz, çiftçinin yaşadığı bu sorunu hükümetin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Çiftçi, küstürülüyor.”
ÇİFTÇİ ELEKTRİK FATURASININ HAKKINDAN GELEMİYOR!
Üreticinin sıkıntısının fazla olduğunu söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçinin ayakta kalabilmesi için desteklemenin arttırılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Buğdaya açıklanan bin 750 TL'lik desteğin 3 bin 500 liraya çıkarılmasını talep ettiklerini aktaran Başkan Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buğdaya yüzde 12 zam yapıldı. Ekmeğe yüzde 27 zam geldi. Elektrik yüksek oranda zamlandı. Çiftçi, elektrik faturasının hakkından gelemiyor. Mazot fiyatları sürekli değişiyor. Buğdayın fiyatı açıklanmadan alım fiyatları daha yüksekti. Biz, aynı mağduriyetin mısırda da yaşanmasını istemiyoruz.”
KONYA ÇİFTÇİSİNİN YÜZDE 60'I BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZ!
Hükümet yetkililerine uyarılarda bulunan Başkan Kavuneker, hesaplamaların iyi yapılması gerektiğini konusunda çağrıda bulundu. Gidişatın bu şekilde devam etmesi durumunda Konya çiftçisinin yüzde 60'ının bu işin içinden çıkamayacağını ısrarla ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Çiftçi ekemez, işin içinden çıkamaz. Bu gidişatın altından kalkamayabiliriz. Sonucu herkes için ağır olur. Çiftçi maliyetini düşürmenin yollarını arar. Ne yapar? Toprağının yarısını nadasa bırakır, yarısını eker. Ülkenin üretimi otomatik olarak yarı yarıya düşer. 1980'li yıllara döneriz. Tarımda yaşanan bu istikrarsızlığın önüne geçmek lazım.”
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.