Konya çiftçisi taban fiyatının  açıklanmasını bekliyor! İşte beklenen fiyat

Konya çiftçisi taban fiyatının açıklanmasını bekliyor! İşte beklenen fiyat

Konya çiftçisi, ağır girdi maliyetinden dolayı buğday taban fiyatının bu yıl en az 14-15 bin TL olarak açıklanmasını istiyor. Bu fiyatın altında açıklanacak bir rakamın ise çiftçiyi çıkmaza sokacağı öngörülüyor

Konya çiftçisi, yetkililerden gelecek 'alım fiyatı' kararını dört gözle bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2023 yılında ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday için 8 bin 250 TL, makarnalık buğdaya 9 bin TL, arpaya 7 bin TL fiyat açıklamıştı. Bu yıl girdi maliyetlerindeki afaki artıştan dolayı beklenti yükseldi. Üreticiler, 14-15 bin TL'den aşağı açıklanacak bir fiyatın kendilerini kurtarmayacağını, bu durumun yeni sorunlar doğuracağını söylüyor.

5-rifat-kavuneker.jpg

KONYA ÇİFTÇİSİNİN MEMNUN EDİLMESİ GEREKİR

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, buğdayın alım fiyatının en az 15 bin lira olarak açıklanması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerindeki artışın afaki boyutlara ulaştığının altını çizen Başkan Çelik, mazotun geçen yıla oranla en az yüzde 50 arttığını kaydetti. İşçilik masraflarının arttığını 12-15 bin lira alan tarım işçilerinin bugün üreticiye 37-40 bin liraya mal olduğunu belirten Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, “Tohum maliyetleri üçe katladı. Enerji masraflarımız, biçer ücretleri bir hayli arttı. 15 bin liranın altında bir fiyat açıklanırsa, üretici duvara toslar. Üretime küsülür. Allah aşkına çiftçi para kazanmayacaksa niye ekip biçsin? 2023 yılında çiftçi kolay kolay para kazanamadı. Çiftçinin ürünü para etmedi. Borç, harç bir şekilde ödendi. 2024'te de aynı problem yaşanırsa üreticinin hali perişan olur. Konya çiftçisinin memnun edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

4-abdullah-celik.jpg

ÜRETİCİ BELİRSİZLİK YAŞAMAKTAN YORULDU

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim bölgemizde ekimde bir azalma var. Su sıkıntısı yaşıyoruz. Kapalı sistem var ama güvenemedik. Ekilmeyen alanlarımız geçen yıla oranla fazla. Ereğli'nin yaklaşık yüzde 40'ı kıraç alanlardan oluşuyor. Bu alanlar yandı. Problem var, rekoltede düşüş bekliyoruz. Bugün buğdayın maliyeti zaten 11-12 bin liraları buldu. Biz, buğday ve arpa alım fiyatlarının bir an evvel açıklanmasını istiyoruz. Hasat başlıyor, fiyatlar açıklanıyor. Kime ne yazdığımızı, çizdiğimizi bilmiyoruz. Fiyatı belirsiz olan bir ürün nasıl ekilecek? Çiftçi, gerçekten bu belirsizlikleri yaşamaktan yoruldu. Üreticinin verimli olabilmesi için aklının rahat olması gerekir.”

ÇİFTÇİNİN AYAKTA KALMASI İÇİN İSTENEN FİYAT VERİLMELİ

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum