Konya Çevre Yolu'nda somut adım atıldı! Bu tarihte trafiğe açılıyor

Konya Çevre Yolu'nda somut adım atıldı! Bu tarihte trafiğe açılıyor

Yapımı 10 yıldır yılan hikayesine dönen Konya Çevre Yolu projesinde somut adım atıldı. 12 milyon 444 bin 719 TL'ye etüt ve proje danışmanlık hizmet alımı gerçekleştirildi.

1. etabı 22 kilometreden oluşan ve 4 yıl önce yani 2020 yılında trafiğe açılan Konya çevre yolu projesinde etüt ve proje danışmanlık hizmet alımı işi ihalesinin sonucu belli oldu. İhaleyi Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri Anonim Şirketi kazandı. İkinci etabı 46 kilometreden oluşan, 21 kilometreden fazlası bitirilen Konya çevre yolu projesinde son ihaleyle yeni bir yol daha alındı. 2. etap, Konya-Ereğli, Konya-Aksaray, Konya-Ankara ve Konya-Afyon yolları arası bağlantıyı sağlayacak. Danışmanlık hizmeti ve devamında yapılacak çalışmalarla bir aksilik çıkmazsa, 2. etap bu yılın sonunda tamamlanacak ve çevre yolunun ikinci etabı trafiğe açılacak.

İHALENİN MALİYETİ 12 MİLYON 444 BİN 719 TL OLDU

Konya çevre yolu etüt ve proje danışmanlık hizmet alımı işi için 9 Ocak 2024 yılında bir ihale gerçekleştirildi. İhale sonucu, 16 Ocak'ta yayımlandı. Danışmanlık hizmet alımı işini Temelsu UluslararasI Mühendislik Hizmetleri Anonim Şirketi yüklendi. Yüklenici firmanın merkezi Ankara'da bulunuyor. İhale konusu danışmanlık hizmetinin süresinin ise 600 gün olduğu belirtildi. İhaleye toplam 6 firma teklif verdi. Geçerli teklif sayısı ise 5 oldu. Yerli istekli lehine
fiyat avantajı uygulaması da uygulandı. Oran yüzde 15 oldu. Sözleşmenin bedeli, 11 milyon 484 bin 991 TL oldu. İhalenin yaklaşık maliyeti de 12 milyon 444 bin 719 lira oldu. Sözleşme, 14 Şubat'ta imzalandı.

1407986.jpg

3. KISIM ÖNCE YATIRIM PROGRAMINA ALINACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya'da devam eden 12 ayrı karayolu projesinin toplam bedelinin 16,5 milyar lira olduğunu belirterek, bu projeler arasında yer alan Konya çevre yolu ile ilgili de yakın zamanda bir değerlendirmede bulunmuştu. Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman ve Konya-Ereğli yolları arasındaki bağlantıyı sağlayan 22 kilometrelik çevre yolu projesinin 1. Kısmını 2020 yılında trafiğe açtıklarını hatırlatmıştı. Uraloğlu, ayrıca şunları belirtmişti: “122 kilometrelik Konya Çevre Yolu'nu 2x3 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında, 3 kısım halinde projelendirdik. Çalışmaları devam eden 46 kilometrelik 2. Kısım Konya-Ereğli, Konya-Aksaray, Konya-Ankara ve Konya-Afyon yolları arası bağlantıyı sağlayacak. Bugüne kadar 21 kilometrelik Ankara Yolu Köprülü Kavşağı'nı ve Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı'nı tamamladık. Bu yıl içinde 8 kilometrelik kesimin yanı sıra 2 adet tek köprünün tamamlanmasını hedefliyoruz. 2024 yılı sonuna kadar da 2. kısmın tamamını bitirerek trafiğe açmayı planlıyoruz. 54 kilometrelik 3. Kısmın çalışmalarına da yatırım programına alındıktan sonra başlayacağız."

5-1.png

İLK ADIM 13 YIL ÖNCE ATILDI

Konya çevre yolu projesi için ilk adım 2011 yılında atıldı ve ihaleye çıkıldı. Çevre yolunun yapımına 2014'te başlandı. Proje, ekonomik şartlardan ötürü yavaş ilerliyor. Bitmeyen proje, Konyalılar için espri konusu da oldu. Evlenen bazı çiftler, arabanın arkasına “Aşkımız, bitmeyen Konya Çevre Yolu gibi olsun” yazısını astı. Yıllardır gerekliliği konuşulan ve defalarca bitirileceği yönünde açıklamalarda bulunulan Konya çevre yolu projesi yılan hikayesine döndü. Konya çevre yolunun şehir için hayati bir proje olduğu, tamamının bitmesi durumunda şehirde trafik yükünün ciddi şekilde azalacağı söyleniyor. 2014 yılında yapımına başlanan Konya çevre yolu projesi için “2020 yılında bitecek” denilmişti. Çevre yolu projesinde 10 yıldır çalışmalar yürütülüyor.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum