Konya-Ankara YHT 15 yaşında! Yıllar geçti, hızlanacağına yavaşladı

Konya-Ankara YHT 15 yaşında! Yıllar geçti, hızlanacağına yavaşladı
Türkiye'nin ikinci yüksek hızlı tren (YHT) hattı olan Konya-Ankara güzergahı 15 yıl önce hizmete başladı. Geçen 15 yılda YHT hızlanacağına yavaşladı. Yolcular tepkili.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 yıl önce açılan Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın 22,8 milyon yolcuya hizmet verdiğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, hatta ilişkin bilgi verdi.

Ankara-Konya YHT'sinin 23 Ağustos 2011'de açıldığını ve Ankara-Eskişehir'in ardından Türkiye'nin ikinci YHT hattı olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu durumun yüksek hızlı demir yolu ağının gelişiminde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Uraloğlu, Ankara-Konya YHT Hattı'nın hizmete girmesinden önce iki şehir arasında doğrudan demir yolu bağlantısı bulunmadığını, seyahatin Eskişehir-Afyonkarahisar üzerinden gerçekleştirildiğini vurguladı.

whatsapp-image-2025-12-18-at-10-34-38.jpeg

Bu nedenle Ankara ile Konya arasındaki demir yolu yolculuğunun 10 saati aştığına dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti: "YHT hattımızla iki şehri doğrudan birbirine bağladık ve seyahat süresini 2 saatin altına indirdik. Ankara-Konya YHT Hattı, Türkiye'nin yüksek hızlı demir yolu serüveninde önemli bir yere sahip. 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir hattıyla ülkemizi YHT ile tanıştırdık. Yaklaşık iki buçuk yıl sonra Ankara-Konya Hattı'nı hizmete alarak, yüksek hızlı demir yolu ağımızı Anadolu'da genişletmeye başladık."

GÜNLÜK ORTALAMA 3 BİN 500 YOLCU SEYAHAT EDİYOR

Uraloğlu, Ankara-Konya YHT Hattı'nın vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünün altını çizerek, "Hattımızda, hizmete girdiği günden bu yana 22,8 milyon yolcumuzu taşıdık. Bugün Ankara-Konya Hattımızda günlük ortalama 3 bin 500 vatandaşımız YHT'lerle seyahat ediyor." bilgisini verdi.

Ankara-Konya Hattı'nın zaman içinde diğer YHT hatlarıyla da bütünleştiğini belirten Uraloğlu, Konya'nın İstanbul ve Karaman yönündeki YHT bağlantılarıyla demir yolu ulaşımındaki konumunun daha da güçlendiğini bildirdi.

SÖZLER TUTULMADI

Türkiye'nin 2'nci yüksek hızlı tren hattı olarak 2011 yılında büyük umutlarla açılan Konya-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, geçen yıllara rağmen taahhüt edilen hız hedeflerine ulaşamadığı gibi mevcut süresini de geriye götürdü.

turkiye-16-yil-once-yuksek-hizli-trenle-tanisti-cover-50e2854b.jpeg

Konya-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının açılış döneminde devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, 1 saat 45 dakika olan seyahat süresinin yeni tren setlerinin tedarikiyle birlikte 1 saat 15 dakikaya düşürüleceği ifade edildi. Ancak geçen 15 yıllık süreçte trenin hızı vaat edilen seviyeye inmek bir yana, her geçen yıl daha da arttı.

İlk yıllarda korunan 1 saat 45 dakikalık standart yolculuk süresi zamanla önce 1 saat 50 dakikaya, ardından 2 saate ve son dönemdeki düzenlemelerle resmi olarak 2 saat 15 dakikaya kadar uzadı.

Sık sık yaşanan sinyalizasyon problemleri, teknik rötarlar ve hat bakım çalışmaları sebebiyle bazı seferlerin tamamlanması ise fiilen 2,5 saati bulabiliyor.

YOLCULARIN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

"Yüksek Hızlı" konseptinden uzaklaşan bu yavaşlama, her gün iki şehir arasında mekik dokuyan memurlar, akademisyenler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşların tepkisini çekiyor.

Ankara-İstanbul hattındaki süreyi kısaltacak yeni projelere yatırımlar hız kesmeden devam ederken, Konya hattının adeta kendi kaderine terk edilmesi ve sürenin kronik biçimde uzaması meclis gündemine de taşındı. Düzenli seyahat eden vatandaşlar, TCDD Taşımacılık yetkililerinden bu rötar ve süre artışlarının kalıcı olup olmadığına dair şeffaf bir açıklama ve hattın acilen eski hızına kavuşturulmasını talep ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.