Komisyon rezaleti

Komisyon rezaleti

Pastacılar ve Şekerciler Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, şeker fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Bu işten en karlı çıkan komisyoncular oldu. Komisyoncular, piyasayı alt üst ederek esnafın ve üreticinin belini büktü” dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

KÜÇÜK ESNAF ZORLANDI

Ramazan Bayramı'ndan önce çuvalı 142 TL olan şekerin 170 TL'ye kadar fırladığını söyleyen Kağnıcıoğlu, “Şeker fiyatları, bayramdan sonra  her geçen gün periyodik bir şekilde ve sessizce artırıldı. Birçok kişi, şekere yapılan bu zammın gerekçesini merak etti. Büyük üretici ve komisyoncu yaşanan artıştan zarar görmezken, özellikle küçük esnaf, çok zor zamanlar yaşadı” diye konuştu.

KOMİSYONCU KEYFİ DAVRANDI

Fiyat artışına tepki gösteren Kağnıcıoğlu, “Komisyoncular kendi arasında anlaşma yaptı, büyük firmalardan aldığı kamyonlarca şekeri, depolarda muhafaza etti  ve piyasayı keyfi bir şekilde salladı. Basında yer alan haberlerin ardından şeker çuval fiyatları 150 TL'ye kadar indi. Esnaf, vatandaş ve üretici ise Kurban Bayramı öncesi kara kara düşünmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

ŞEKER ZAMMINA ANLAM VEREMEDİK

**Şeker fiyatlarına neden zam yapıldı? Esnaf zam karşısında nasıl bir tavır sergiledi?

-Üreticiler şeker fiyatlarının yükselmesinin ardından maddi olarak büyük bir zarara uğradı. İmalat sektörüne büyük bir darbe indi. Lokumcular ve çikolatacılar, şekerin çuvalını daha pahalıya aldı. Üretimde azalma yaşandı. Şeker fabrikaları, dışarıya kamyon ve TIR'larla şeker verdiği için, sıkıntıyı en çok çeken yine parası olmayan küçük esnaf, oldu. Şeker fabrikalarının çok ciddi kar marjıyla çalıştığını biliyoruz. Yapılan zamma anlam veremedik. Ne oldu da şekere bu kadar zam geldi? Komisyoncular, yaptı yine yapacağını. Toptancı esnaf, fabrikalara gidip şeker çuvallarını kamyonlara yükledi. Elindeki müşteriyi kaybetmek istemeyen esnaf, şekere ve lokuma 50 kuruş bile zam yapamadı. Çoğu imalathanede işler aksamasa da üretim azaldı. Günlük ortalama en az 20-30 çuval şeker kullanarak imalat yapan esnaflar var. Bunların cebindeki paraları çalındı. Bunun hesabını nasıl verecekler? Bizim devlet tarafından öncelikli hale getirilmemiz lazım. Şekerin azaldığı ve fiyatlarının yüksek olduğunu 75-76 yıllarında yaşadık. Başvurumuzu yaptık oda üyeleri olarak şeker fabrikalarından istediğimiz kadar şekeri alabildik. Şimdi böyle bir hakkımız yok. Yetkililer bu konudaki gerekli bütün adımları atmalı.

ŞEKER ÜRETİMİ YETERLİ DEĞİL

**Şeker üretiminde Konya ne durumda?

-Konya'da 3 tane şeker fabrikası var. Bu yıl ekilen pancarların rekoltesi düşük. Pancar üretimi artıyor fakat verim her geçen gün düşüyor. Pancardaki kayıp hava olaylarına bağlı. Pancar, soğuk havayı görüp yeteri kadar nemlenmedi. Pancar kendisi için gerekli olan nemi, bu yıl yeterince bünyesinde barındırmadı. Eskisi kadar üretim yok. Şeker pancarı ve şeker üretimi istenilen seviyenin altında. Konya önemli bir tarım şehri olmasına rağmen şehir dışından Konya'ya şeker pancarı geliyor. Halbuki üretimin Konya'da daha çok olması lazım. Şeker pancarı dekar başına yüksek verim ve gelir getiriyordu. Şimdi çiftçiler aynı verimi de geliri de alamıyor. Pancar, ekiminden hasat dönemine kadar belirli aralık ve miktarda suya ihtiyaç duyar. Gelişme sulaması genellikle Haziran ayının sonundan Eylül ayına kadar yapılır. Yetersiz sulamadan kaçınılmalı. Su masraf gerektirdiği için çiftçi, farklı ekim alanlarına yöneldi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM ARTTI

**Oda olarak ne gibi çalışmalarınız mevcut?

-Önceliğimiz üyelerimizi ve onların haklarını korumak. Biz, oda olarak onların gözü ve kulağıyız. En büyük sıkıntımız merdiven altında üretilen pasta ve benzeri ürünler. Bunlar bize vurulan en büyük darbe. Üyelerimiz zor şartlar altında kaliteli bir hizmet verme çabası içinde. Bazıları ise merdiven altlarında veya ara sokaklarda kaçak olarak ucuz ürünler üretiyor. Vatandaşı kandıranlar fazla. Diğer oda ve yerel yönetimlerle iletişimimizi en üst ve kontrollü şekilde tutmaya çalışıyoruz. Oda olarak bir vizyon yakaladık. Sorunları dinleyerek bunların çözüme kavuşması için her yolu deniyoruz. Bu anlamda en önemli sorumluluklardan biri de şüphesiz basın kurum ve kuruluşlarına düşüyor. En doğru ve etkin şekilde kullanmak için medyanın gücünden de yararlanıyoruz.

FISTIK YERİNE BEZELYE KOYAN VAR

**Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bayramda şeker, lokum ve çikolataya talep artıyor. Tüketicilere ve esnafa ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

-Kurban Bayramı öncesi vatandaşa önemli tavsiyelerim var. 35 TL'nin altında satılan baklavalara tereddütlü yaklaşılmalı. Kimse ucuz baklava yemesin. Merdiven altı üretim mallar alıp da sağlığınızı tehlikeye atmayın. Tereyağının kilosu 25 TL. Baklavalarımız yüzde yüz tereyağlı deyip, ucuza mal satanlar var. Bunun altından nasıl kalkılır? Antep fıstığı yerine bezelye ve yer fıstığını boyayıp koyanlar var, dikkatli olun. Kurban Bayramı hazırlıkları başladı. Bayramların uzun olması, esnafı da olumsuz etkiledi. Çoğu vatandaş bayram geleneğinden koparak sahillere gitmeyi tercih ediyor. Bayram kısa olsa şu an sattığımız ürünlerin iki katını satarız. Bunun en güzel örneğini geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda yaşadık. İlçelerde merkeze göre daha çok ürün satıldı. Bu bayramında yeteri kadar verimli geçmeyeceğini tahmin ediyoruz.

**Kadir Kağnıcıoğlu kimdir?

-1962 doğumlu olan Kadir Kağnıcıoğlu, iki dönemdir Pastacılar ve Şekerciler Odası Başkanlığı görevini sürdürüyor. Kağnıcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum