Kökat: Zamlar belimizi büktü

Kökat: Zamlar belimizi büktü
Hükümetin bütçe açığını kapatmak gerekçesiyle dolaylı vergilere yaptığı düzenlemelerin piyasaya zam olarak yansıdığını bildiren Necati Kökat, bunun da vatandaşın cebine doğrudan ulaştığını söyledi

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, hükümetin bütçe açığını kapatmak gerekçesiyle dolaylı vergilerde yaptığı düzenlemelerin piyasaya zam olarak yansıdığını söyledi. Özellikle benzin fiyatlarında artışın, meyve-sebze fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten Necati Kökat, “Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam beklentisi de gerçekleştiğinde, çalışanların bütçesi başta mutfak harcaması olmak üzere daha da küçülecek” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ortak görüşü olarak kamuoyuna yansıyan, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusunun ilerde yasalaşıp gerekli düzenleme yapıldığında net asgari ücretin yükseleceğini bildiren Kökat, “Bugün itibariyle bir hesaplama yapıldığında, halen 739,39 lira olarak bekar işçinin eline geçen asgari ücret yaklaşık 53 lira artacaktır. Oysa konfederasyonumuzun hesaplamasına göre, aile unsuru dikkate alınmadan tek bir işçi için belirlenen asgari ücret tutarının bugün aylık net 997 lira olması gerekmektedir. Asgari ücrette olan ile (aile unsuru dikkate alınmadan) olması gereken arasındaki fark 258 liradır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması durumunda bu farkın sadece beşte biri giderilmiş olacaktır. Görüldüğü gibi, çok ileride yapılacak olsa da, asgari ücretin vergi dışı bırakılması olumlu bir başlangıç fakat günün geçim koşulları dikkate alındığında yetersizdir. Kaldı ki, zamların aile bütçesini sarstığı günümüzde hükümetin yetkisinde olan ‘asgari geçim indirimi’ hemen asgari ücret tutarına getirilerek dolaylı vergilerin dar ve sabit gelirli kesim üzerindeki olumsuz yansımasını kısmen gidermek mümkündür. Böylece vergi adaletsizliğini gidermek doğrultusunda bir adım atılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sadece eylül ayında gıda harcamalarının 14 lira arttığını dile getiren Necati Kökat, “Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 47 liradır. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 152 lira artmıştır. Bir ayda aile bütçesine gelen yük ise 44 liradır. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 902 lira ve yoksulluk sınırı 2 bin 939 lira olarak hesaplanmıştı. Eylül 2012 itibariyle mutfak enflasyonu aylık 1,43 oranında artmıştır ve bunun en önemli nedeni yaş sebze-meyve fiyatları olmuştur. Yıllık ortalama artış oranı yüzde 7,18’dir. Mutfak harcamasında bu yılın Mart-Temmuz döneminde aylık bazda görülen gerileme Ağustos’tan itibaren yerini artışa bırakmıştır. Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,43 oranında arttı” dedi. Kökat ayrıca, “Yılın ilk dokuz ayında artış oranı yüzde 0,93 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 5,18 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,18 olarak hesaplandı” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.