KMÜ'de sigara ve akciğer kanseri anlatıldı

KMÜ'de sigara ve akciğer kanseri anlatıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğunca, "Sigara ve Akciğer Kanseri" konulu konferans düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğunca, "Sigara ve Akciğer Kanseri" konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Karaman Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Utku Tapan katıldı.
    
Tapan, konuşmasında dünyada 1,3 milyar kişinin sigara kullandığını ve gelişmekte olan ülkelerde sigara içenlerin oranının yüzde 84 olduğunu söyledi.
    
Ülkemizde 17 milyon kişinin sigara içtiğini ifade eden Tapan, "Son 20 yılda Türkiye'de sigara kullananların oranında yüzde 80 artış görülürken, ABD'de yüzde 20'lik bir azalma saptanmıştır. Bu farkı toplumların bilinçlenme düzeylerine bağlı. Ne yazık ki ülkemizde sigara içmeye başlama yaşı 12'lere inmiştir" diye konuştu.
    
Sigara kullanmayanların, bulundukları ortamlardan etkilenmeleri sonucu yüzde 25 oranında sigara içenlerle aynı şekilde zarar gördüklerini belirten Tapan, şunları kaydetti:
    
''Pasif içicilikten kurtulmanın hiçbir yolu yok. Akciğer kanseri yüzde 94 oranında sigaradan kaynaklanmaktadır. Henüz tıpta akciğer kanserine çare bulunamamıştır. Ancak hastaların yaşam sürelerini uzatan tedaviler uygulanmaktadır. Bu açıdan sigara kullanmamayı ya da sigarayı bırakmayı herkese öneriyorum. Sigara içenlerin mutlaka sigarayla ilgili düşüncelerini tersine çevirmeleri gerekmektedir.''
    
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Tapan'a konferans sonunda Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin tarafından plaket takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.