"KKTC'nin dışlanması kabul edilemez"

"KKTC'nin dışlanması kabul edilemez"

Konya’da 9-18 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan İslami Dayanışma Oyunları hakkında açıklama yapan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, KKTC’nin İslam Oyunlarına dahil edilmemesini eleştirdi

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Kıbrıs kanımızla, canımızla, milli bir mücadeleyle vatan yaptığımız yavru vatanımızdır. Kıbrıslı Türk Gençlerinin sportif olarak ambargoları aşması noktasında çok önemli bir adım olacak “İslam Oyunları” gibi uluslararası spor organizasyonlarına KKTC’nin dahil edilmemesi büyük bir utançtır.Spor, evrensel bir dostluk mücadelesinin, tüm dünyanın birbiriyle bağ kurduğu kültür ve kabiliyetin sergilendiği önemli bir arenadır. Bu arenada engellenen, tanınmayan KKTC’ye herkesten önce Türkiye’nin önayak olması, İslam dünyasına kardeşliğimizi göstermesi gerekir. Dünyanın en büyük Spor Organizasyonu olan 2020 Tokyo Olimpiyatlarına bırakınız müstakil devletleri; ülkecik, adacık, beldecik ve kantonlar bile dahil edilirken biz KKTC’yi hem de bizim düzenlediğimiz bir organizasyona sığdıramadık.

KKTC 1980 İZMİR İSLAM OYUNLARINDA VARDI

Kıbrıs, İzmir’de gerçekleştirilen 1. İslam Oyunlarına katılmıştı. Bilindiği gibi İslam Oyunlarının ilki 1980 yılında İzmir’de gerçekleşmiştir. Söz konusu oyunlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıslı onlarca sporcu ile temsil edilmişti. Konya’da gerçekleştirilecek 5. İslam oyunlarına KKTC’nin katılmaması Türkiye’yi yönetenlerin beceriksizliğinin göstergesidir. Daha önemlisi bu hususta ne Gençlik ve Spor Bakanlığı ne de Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) bir açıklama yapma gereği duymamışlardır. Bunun adı vurdumduymazlıktır. Samimiyetsizliktir. Daha ötesi KKTC’yi yok saymaktır.

PROTOKOLDE VAR İCRAATTA YOK!

1 Haziran 2022’de KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan “Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında Türkiye Cumhuriyeti’nde düzenlenecek uluslararası etkinliklere KKTC tarafının da davet edileceği maddesi olmasına rağmen Konya’da İslami Dayanışma Oyunlarına KKTC davet edilmemiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığı KKTC ile yaptığı protokolün gereğini neden yerine getirmez? KKTC bir İslam ülkesi olmasına rağmen Konya’da İslami Dayanışma Oyunlarına neden katılamaz? KKTC bir Türk Devleti olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bir organizasyona neden dahil edilmez? diye soran Konya Milletvekili Yokuş, “9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek olan İslami Dayanışma Oyunlarına KKTC bir İslam Ülkesi olarak katılamıyor. KKTC bir Türk Devleti ama Türkiye Cumhuriyeti’nde düzenlenen bir organizasyona dahil edilmiyor.” diyerek, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’na KKTC’nin neden İslami Dayanışma Oyunlarının dışında bırakıldığını bir soru önergesiyle sordu. 5. İslami Dayanışma Oyunlarının Konya’da yapılması hem Konya’mızın hem de Ülkemizin tanıtımı açısından oldukça önemlidir. Bu tür organizasyonlar İslam Ülkeleri arasındaki dayanışmaya önemli katkı sağlayacaktır. İslami Dayanışma Oyunlarının ülkemiz, milletimiz ve İslam Ülkeleri adına güzel geçmesini diliyor, 56 İslam Ülkesi adına katılacak tüm sporculara başarılar diliyorum."

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.