Kızılay'ın kan stoku için kırmızı alarm!

Kızılay'ın kan stoku için kırmızı alarm!

Deprem bölgelerinde kanın alınamaması, Ramazan ayında bağışın düşmesi nedeniyle ulusal kan stokları asgari stok seviyesinin altına indi. Türkiye için kan stoku konusunda kırmızı alarm verildi

Korona virüs sürecinin ardından en çok sıkıntının yaşandığı dönem “deprem süreci” oldu. Kan stokları uzun süre sonra yeniden kritik seviyenin altına düştü. Ülke genelindeki kanların büyük kısmı, deprem bölgesindeki yaraların sarılması adına kullanıldı. Stokların kullanılması, Ramazan ayının araya girmesi, depremzede sayısının çok fazla olması, kan veren gönüllü sayısını da azalttı. Ramazan ayının başlaması ile kan stoklarında ciddi oranda düşüş yaşanmaya başlandığı belirtildi.

VATANDAŞLARA KAN BAĞIŞI DAVETİ YAPILDI

Türk Kızılay, ulusal kan stoklarının asgari seviyenin altına düştüğünü bildirerek kan bekleyen hastaların mağduriyet yaşamaması için kan bağışı çağrısında bulundu. Türk Kızılayı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: "Ulusal kan stoklarımız asgari seviyenin altına düşmüştür. Her yıl ramazan ayında yaşanan kan bağışlarındaki düşüş, afet illerimizde kan bağışı alınamaması ancak ihtiyacın sürmesi, ülkemizdeki tüm hastanelerde kan ihtiyacının artması sonucu kan stoklarının azalması nedeniyle, kan bekleyen hastalarımızın mağduriyet yaşamaması için tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Kızılay, ulusal güvenli kan temininden sorumlu tek kuruluştur." Kan bağışında bulunmak isteyenler "www.kanver.org" adresi üzerinden de kendilerine en yakın kan bağışı noktasından randevu alabiliyor.

ACİL BİR İHTİYAÇ HASSAS BİR MESELE

Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Bahadır Öztürk, kan vermenin önemine değindi. Kanın hayat kurtarıcı özelliğinin olduğuna vurgu yapan Öztürk, “Acil bir ihtiyaç. Tedariğin sağlanması gerekir” dedi. Kan bağışının acil olduğu kadar sürekli bir ihtiyaç olduğunu da dile getiren Öztürk, “ kan bağışlamak, hayat kurtarmak ile eş değerdir. Sonuçta; kan bağışı yapmak sağlığınız için önemlidir, birine verilebilecek en güzel hediyedir ve hayat kurtarır. Unutmayın kan bekleyen bir gün siz olabilirsiniz. Herkese lazım olabilir. Bu bilinçte olmak gerekir. Konu, hassas bir mesele” şeklinde konuştu.

KAN BAĞIŞI YAPMAK ORUCU BOZMAZ

“Ramazan ayında kan vermek orucu bozar mı” sorusunu yanıtlayan Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman da şunları söyledi: “Ramazan ayında kan vermek, orucu bozmaz. Kişinin kendi sağlığı açısından bir engeli yoksa, doktorunun da onayı varsa, oruçluyken kan bağışında bulunabilir. Oruçluyken sağlığı açısından kan vermeyi kaldıramayacaklar da iftardan sonra bağışta bulunabilir. Biz, kan bağışını tavsiye ediyoruz. Bir canı kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Kan bağışında bulunmak hayırlı bir iş, salih bir ameldir. Kimsenin endişesi olmasın. Tekrar söylüyorum, oruçluyken kişinin sağlık problemi yoksa kan verebilir, oruç bozulmaz. Biz de kan bağışını tavsiye ediyoruz. Dini yönden bir sakıncası yok.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum