Kitaplarım güçlü ilhamların ürünü

Kitaplarım güçlü ilhamların ürünü

Yeni kuşağın yeni yazarlarından olan ve kitaplarıyla adından sıkça söz ettiren Mert Aslan, « Bilinen her şeyi yeniden okumaya, en doğru, en özgün olana ulaşmaya çalışıyoruz. Kitaplarımın hepsi, uzun süreli araştırmaların, beyin fırtınalarının ve güçlü ilh

7 YILDA 7 KİTAP YAZDI

Bugüne kadar 7 kitap yazan ve kitapları büyük ilgi gören Mert Aslan'la söyleşi yaptık.  İlk kitabını 2006 yılında çıkaran Mert Aslan, bugüne kadar 7 kitap yazarak, önemli bir başarının da altına imza attı. Mert Aslan, yeni kuşak tarafından kitaplarına büyük ilgi gösterildiğini belirterek, «Her yazar geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı hayal eder. Ne kadar çok okunursa, o kadar yararlı olabilecektir” diyor. Aslan, en çok “Cennette İki Yıl” Kitabı'nın ilgi gördüğünü kaydetti.

KİTABA İSİM KOYMAK ZOR İŞ

“Kitaba isim koymak, kitap yazmak kadar zor bir iştir” diyen Aslan, şunları ifade ediyor:  “Çünkü herkesin ilgisini o kitaba çekmek zorundasınız. Okuyucu bir kitabevine gittiğinde ya da standa geldiğinde eline aldığı kitabı ayaküstü okuyup bitiremeyeceğine göre, yalnızca isim ve kapağına bakacak, lütfedip zahmet ederse arka kapak yazısına göz atacaktır. İsim ve kapağa bakıvermek daha kolay olduğu için, onların herkesi memnun edecek şekilde belirlenmesi şarttır.”

**Mert Bey, kitap yazmaya ne zaman başladınız?

-Yazmaya, ilk kez lise yıllarında başladığımı hatırlıyorum. Kendi çapımda, amatörce bazı denemeler ve kısa öyküler yazıyordum. O dönemde, günün birinde yazar olmak gibi hayallerim yoktu; ama büyük bir hevesle yazıyor ve yazdıklarımı biriktiriyordum. Daha sonra uzunca bir süre yazmadım; ancak 2005 yılında yeniden yazmaya karar verdiğimde, bu kez büyük hayallerim vardı.

**Bugüne kadar kaç kitap yazdınız? İsimleri nelerdir?

-Bugüne dek yedi kitabımız yayınlandı. İlki, 2006 yılında İstanbul’da Beyaz Yayınları’ndan çıkan “Bay Türk’ün Kadınları” adlı kitaptı. O kitap karşı cinsle ilişkiler üzerineydi. 2008 yılında “Hz. Muhammed Yaşıyor mu?” adlı kitabım, 2012 yılında Mola Kitap’tan “Aşk Tapınağına Baskın”, “Kadının Kutsal Ahit Sandığı” ve “Bir Masumiyet Başyapıtı Muhammed” başlıklarını taşıyan üç kitabım bir arada yayınlandı. Yine aynı yıl bu üç kitabın ardından altıncı, ama roman dalında ilk çalışmamız olan “Cennette İki Yıl” adlı kitabımız çıktı. Yine 2012 yılının sonunda, 1 Kasım’da “Aşkın Kollarında Ölmek” adlı yeni bir romanımız yayın hayatına girdi.

**En çok hangi kitabınız çok ilgi gördü? Okuyucuların ilgisinden memnun musunuz?

-Türkiye’de ciddî okuyucu kitlesi hızla artıyor ve bu bağlamda gösterilen ilgiden elbette memnunum… Şimdiye kadar en çok ilgiyi gören de, “Cennette İki Yıl” adlı romanımız olmuştur.

**Yazmak için büyük cesaret gerektiren uç konular seçmişsiniz. Doğuş öyküleri nedir?

-Konular önemlidir. Yazmak istediğiniz tema en azından size göre “çok önemli” değilse, yeterince odaklanamaz ve iyi kitaplar yazamazsınız. Bana göre İslam ve kişisel gelişim ve karşı cinsle ilişkiler bireysel mutluluk ve toplumsal düzen açısından  son derece yaşamsal konulardır. Bu konular üzerinde eskiden bu yana araştırıyor, kafa yoruyor ve üretiyoruz. Bilinen her şeyi yeniden okumaya, en doğru, en özgün olana ulaşmaya çalışıyoruz. Kitaplarımın hepsi, uzun süreli araştırmaların, beyin fırtınalarının ve güçlü ilhamların ürünüdür.

**Sizin beğenerek ve ilgiyle takip ettiğiniz yazarlar ve kitaplarından bahseder misiniz?

-Belli bir isim vermeye gerek görmüyorum. Her zaman geniş bir yelpazede okumaya çalışıyorum. Roman dalında ise, ağırlıklı olarak klasik batı edebiyatından beslenmişimdir. Biraz daha derine inerek, şunu söylemekle yetinelim: Çok okumak değil, etkin okumak önemlidir. Okuduğunuz kitap bittiğinde o konuda çıkıp bir konferans verebilecek duruma gelmiyorsanız, boşuna yorulmuşsunuz demektir...

 

**Kitaplarınızın isimleri de çok ilginç. Bu isimleri bulmak zor olmadı mı?

-Kitaba isim koymak, kitap yazmak kadar zor bir iştir. Çünkü herkesin ilgisini o kitaba çekmek zorundasınız. Okuyucu bir kitabevine gittiğinde ya da standa geldiğinde eline aldığı kitabı ayaküstü okuyup bitiremeyeceğine göre, yalnızca isim ve kapağına bakacak, lütfedip zahmet ederse arka kapak yazısına göz atacaktır. İsim ve kapağa bakıvermek daha kolay olduğu için, onların herkesi memnun edecek şekilde belirlenmesi şarttır. Bunun için, kamuoyunun nabzını tutmak, beğenilerini, zevklerini bilebilmek gibi bir sosyolog duyarlılığına da sahip olmak gerekiyor.

**Kitaplarınızı en çok kimlerin okumasını istersiniz?

-Her yazar geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı hayal eder. Ne kadar çok okunursa, o kadar yararlı olabilecektir. Ne var ki, bugün İslam bir semt pazarına dönmüştür. Oraya giden Müslümanlar işlerine yarayanları alıyor, yaramayanları ellerinin tersiyle bir kenara itip gidiyor. Şimdi, pek çok ilahiyatçı ve İslamî kesimin yazarları da içinde olmak üzere, çoğu televizyon programları para için yapılıyor, kitaplar para için yazılıyor. Peygamberler ve hak dostlarının aksi yöndeki bütün beyanlarına karşın,  günümüzde “tebliğ”in bir ekonomisi oluşmuş durumdadır. Yani para almadan “Allah” demeyen din adamları ve yazarların dönemindeyiz. Ne yazık ki, İslamiyet hüküm sahibi olmadan önce Müslümanlar kokuşmaya başlamıştır. Samimî bilginlerimiz ve mü’min kardeşlerimiz de çoktur tabii. Onları tenzih ederim.

**Hangi kuşağın dilini kullanıyorsunuz?

-Mert Aslan, yeni kuşağın yazarıdır. Bütün kitaplarında, yeni bir dil ve yeni bir yaklaşım vardır. Onun kitaplarını okuyanlar, Allah ve Resulü başta olmak üzere, bildikleri pek çok konuda o güne dek bilinçaltlarına yanlış fotoğraflar yüklenmiş olduğu görür, yer yer şaşkına döner, yer yer tüyleri diken diken olur ve şu sözü kendi kendilerine sık sık söylerler: “Hay Allah! Bunu hiç böyle düşünmemiştim!”.

 

**Sizi kitap yazmaya yönlendiren ne oldu?

-Allah dilerse, bir şeye başlar, yükü omuzlar götürürsünüz. Açıkçası, yazarlık kariyerimin aktivasyonunu Allah’ın ilhamına dayandırıyorum.

 

**Genel bir soru sorayım. Neden özellikle bu konuları seçtiniz?

-Dediğim gibi, bu konular kişisel gelişim ve mutluluğun yanı sıra, dünyanın “herkesin cenneti” haline dönüşmesinde yaşamsal değer taşıyorlar.

**Sizin için kitaplarınızın best-seller olması çok mu önemli? Yoksa asıl olan fikirlerinizi paylaşmak mıdır?

-İlk kitabı yayına hazırlanırken, her yazar kendini patlamaya hazır bir bomba gibi hisseder. Sonradan patlayıp gitmenin sandığı kadar kolay olmadığını, özellikle yazarlığın, uzun, yorucu ve ıstıraplı bir maraton koşusu olduğunu anlamaya başlar. Kişisel olarak bu yolda çok büyük sıkıntılarım oldu. İtiraf edeyim ki, en zor zamanlarımda bile uzun vadede “dünya çapında okunan bir yazar” olma hayali beni terk etmemiştir.

**Son kitabınız Aşkın Kollarında Ölmek isimli kitabınızı kısa bir süre önce okuyucuyla buluşturdunuz.  Kitap nasıl bir tepki aldı okurlarınızdan?

“Aşkın Kollarında Ölmek” adlı romanımız da tıpkı “Cennette İki Yıl” gibi gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenmiştir. Her ikisi içinde okuyuculardan, süper tepkiler ve geribildirimler alıyoruz. Bu çok mutluluk verici!

 

**Yeni kitap çalışmalarınız var mı?

-Evet, Allah dilerse, 2013 yılında ikisi roman olmak üzere bomba gibi üç yeni katabımız daha çıkacak…

 

**MERT ASLAN KİMDİR?

-Yeni kuşağın en sıra dışı ve çılgın yazarlarından biri olan Yazar Mert Aslan, Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı şehirde bitirdi. Anadolu Üniversitesi-Eğitim Fakültesine bağlı İngiliz Dili Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca tayin edildiği Trabzon ilinde üç yıl İngilizce öğretmeni olarak görev yaptı. Bu arada, Şırnak-Silopi’de yedek subay olarak vatani görevini tamamladı. Daha sonra, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesindeki Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu’na öğretim elemanı olarak atandı ve bu görevini iki yıl sürdürdü. Son olarak yine öğretim elemanı unvanı ile atanmış olduğu Selçuk Üniversitesi-Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda halen görevini sürdürmekte olup, “Dinler Tarihi” ve “İletişim Bilimleri-Halkla İlişkiler ve Tanıtım” alanlarında iki ayrı yüksek lisans çalışması yapmıştır. İki yıldır, İletişim Bilimleri-Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı’nda doktora çalışmasına devam etmektedir.

Yazar, akademik alanları dışında, uzun yıllardır ağırlıklı olarak “Kişisel Gelişim”, “NLP” ve “Karşı Cinsle İlişkiler”, “Siyasal Bilimler”, “İletişim”, “İslam ve Dinler Tarihi” ve “Dilbilim” alanlarında aktif ve sistematik araştırmalar yürütmekte, ayrıca altı yıldır internet medyasında düzenli olarak köşe yazarlığı yapmaktadır.

Yazarın, bugüne kadar düşünce kitapları kategorisinde ulusal çapta yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır. Bunları sırasıyla, BAY TÜRK’ÜN KADINLARI, HZ. MUHAMMED YAŞIYOR MU?, AŞK TAPINAĞINA BASKIN, KADININ KUTSAL AHİT SANDIĞI, BİR MASUMİYET BAŞYAPITI MUHAMMED adlı kitaplardır. 2012 yılı başlangıcında roman dalında ilk çalışması olan ve gerçek bir yaşamöyküsüne dayanan “CENNETTE İKİ YIL” adlı altıncı kitabı yayın hayatına girmiştir. 2012 yılı Ekim ayı itibariyle, “AŞKIN KOLLARINDA ÖLMEK” adlı yeni romanı yayın hayatına girmiş bulunmaktadır. Bundan böyle tıpkı son iki yapıtı gibi sinematografik karakterli romanlar üzerinde yoğunlaşmayı planlayan yazar, çalışmalarını tutkulu ve istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. Mert ASLAN, öğrenmeyi, yazmayı, paylaşmayı, iletişimi, demokrasi kültürünü, temel insan hak ve özgürlüklerine saygıyı, imajı, sevgi/saygı alışverişini ve bedelsiz dostlukları önemsemektedir.

İletişim Bilgileri:

[email protected]/[email protected]

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.