Kısıtlamaların gölgesinde ikinci Ramazan Bayramı

Kısıtlamaların gölgesinde ikinci Ramazan Bayramı

Gündelik hayatı yeniden şekillendiren korona virüs  salgını, asırlardır süregelen bayram geleneklerini de sekteye uğrattı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bayram kısıtlamaların gölgesinde yasaklarla geçirilecek.

Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde Ramazan Bayramı boyunca tam kapanma süreci içinde  sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.  Vatandaşlar geçen bayramdaki gibi bu yıl da bayramı buruk şekilde karşılayacak. İslam alemi, bir yandan "onbir ayın sultanı" rahmet, bereket ve mağfiret ayı ramazanın ardından bayrama kavuşmanın buruk sevincini yaşarken, bir yandan da bayramı salgının gölgesinde geçirecek olmanın üzüntüsünü hissedecek. 

BİRÇOK GELENEK SEKTEYE UĞRAYACAK 

Ramazan Bayramına 6 gün kaldı. Türkiye, 2020 yılı Ramazan Bayramını da buruk bir şekilde yaşamıştı. Geçen yıl da bayram süresince tedbirler kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmıştı. Bu bayramda da aile büyüklerini ziyaret etme ve el öpme, misafir karşılama ve ikramda bulunma, bayramlık kıyafet giyinme, çocuklara şeker ve harçlık verme gibi birçok gelenek, bu sekteye uğrayacak.

ÖZENLE HAZIRLANAN BAYRAM SOFRALARI YİNE KURULMAYACAK

Aile büyüklerinin evlerinde toplanıldığı, hem göze hem mideye hitap eden, özenle hazırlanan büyük sofralarda 7'den 70'e tüm aile bireylerinin bir arada yemek yiyip sevincini paylaştığı Ramazan Bayramı, bu yıl da buruk geçecek. Herkes, mecburi olarak bayramı kendi evinde çekirdek ailesiyle geçirecek. 

KÜÇÜK ESNAF BAYRAMA YİNE HAZIRLIK YAPMADI 

Bu süreçte özellikle esnaf da ciddi sıkıntı yaşıyor. Tam kapanmadan dolayı işyerleri kapalı olan esnaflar, Ramazan Bayramına özel bir hazırlık yapmadı. Geçen yıl tam kapanma uygulaması olmamasına rağmen, kısıtlamalardan ötürü iş yapamayan esnaflar, bu bayram öncesi daha da zorlu bir sürece girdi. Tatlıcılar, yufkacılar, kıyafet satan esnaflar, şeker, çikolata ve lokum satan esnaflar yasaklardan dolayı ciddi bir kayıp yaşadı. Tam kapanma sürecinde marketlerin açık olması, zincir marketlerde küçük esnafın satamadığı ürünlerin satılması haksız bir rekabete de sebebiyet verdi. 

PROTOKOL VE SİYASİ PARTİLER DE PROGRAM DÜZENLEMEYECEK 

Konya protokolü ve siyasi partiler de bayramlaşma programları düzenleyemeyecek. Konya için bir gelenek olan, genellikle bayramın ilk günü Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Vali başta olmak üzere, belediye başkanları ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerinin katıldığı bayramlaşma programları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirilemeyecek. 

EMRE ÖZGÜL 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.