Kışa yönelik tezek hazırlığı

Kışa yönelik tezek hazırlığı

Etinden ve sütünden yararlanmak için evlerde beslenen küçük ve büyükbaş hayvanların dışkıları da kullanılıyor.

Büyük Aymanas Mahallesi’nde bulunan çardağında beslediği büyükbaş hayvanların dışkılarını biriktiren bir aile, bu dışkılardan yakacak üretiyor
Dışkıların içine saman karıştırarak suyla ıslattıktan sonra kalıplara basan ve güneş altında kurumaya bırakan vatandaşlar, mayıs veya kemre adını verdikleri bu yakacağı tandırda, bahçeye yapılan ocaklarda veya kışın sobada yakıyor. Beslenen hayvanın sadece eti ve sütünden değil, dışkısından da yararlandıklarını bildiren Hasibe Şenol, “Küçüklüğümüzden bu yana bu işini içindeyiz. Eskiden köyde, annelerimiz hayvanların dışkısını biriktirir, bir kısmını kemre olarak değerlendirirdi. Diğer kısmı da tarlalara götürülerek gübre olarak kullanılırdı. Şimdi biz de çardakta büyükbaş hayvan besliyoruz. Dışkısını da bir yerlere atmak yerine kemre olarak değerlendiriyoruz. Biriktirdiğimiz dışkıyı suyla ıslatıp içine biraz saman karıştırdıktan sonra çiğneyerek iyice yoğuruyoruz. Daha sonra kasnak adını verdiğimiz kalıplara basıp güneşte kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra da bahçede bulunan ocağımızda, tandırımızda veya kışın sobamızda yakacak olarak kullanıyoruz. Her ne kadar kömürün yerini tutmasa da ihtiyaçlarımızı gidermeye yetiyor” diye konuştu.
Şenol ayrıca, bu dışkının kuruduktan sonra kesinlikle kokmadığını ve kimseye rahatsızlık vermediğini belirterek, bahçeli evi bulunan birçok kişinin de kemre talebinde bulunduğunu ancak ticaretini yapmadıkları için kimseye satmadıklarını sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.