Kiralık ev kalmadı
Öğrenci şehri haline gelen Konya’da artan öğrenci nüfusuna paralel olarak bina sayısındaki durağanlık kira fiyatlarının artışına neden oluyor. Daha birkaç yıl öncesine kadar kira fiyatlarının Türkiye ortalamasının altında olduğu Konya’da şu anda ev kiraları el yakıyor. Özellikle Selçuklu’nun Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrenciler kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Kiralık evlerin bulunmamasından dolayı mevcut dairelerin de fiyatları her geçen yıl anormal derecede yükseliyor.
DAİRELER TÜKENDİ
Bosna’daki birçok emlakçı, kiralık daire isteyenleri geri döndürmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Toluhan Emlak Yetkilisi Ali Yangöz, Bosna hersek’teki binaların yetersiz kaldığını söyledi. Ramazan sonunda piyasanın hareketlendiğini kaydeden Yangöz, “Okulların açılmasına kadar daireler bir bir tükendi. Elimdeki en kötü daireyi dahi verdim. Bosna’nın geneli bu şekilde. Daireler yetersiz kalıyor. Günde 20-30’a yakın kişi kiralık ev için bize müracaat ediyor. Birçok kişi bütün emlakçıları gezmesine rağmen ev bulamadığını söyledi” diye konuştu.
PASTA BÖLÜNDÜ
Bosna Hersek’teki hareketlilikten dolayı birçok emlakçının bölgede dükkan açtığını kaydeden Yangöz, “Komisyon üzerinden çalışan emlakçılar zor günler geçiriyor. Hem pasta bölündü hem de kiralık ev bulmada sıkıntı var. Birçok dairenin kapıcısı da emlakçılık yaptığı için emlakçılar zarar ediyor. Emlakçılar kiraldığı evden bile komisyon faturası kesiyor. Dükkan kirası ve vergilerle birlikte giderler çoğalıyor. Ama kapıcılar komisyon ücretinin yarısını alarak işin içinden çıkıyor. Bosna’da yaklaşık 45 civarında emlakçı var. Genelinde aynı sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
ÖĞRENCİLER SABİT KALMIYOR
Bosna’da öğrencilerin bir evi maksimum 4 yıl kullandığını ifade eden Yangöz, “Bazı öğrenciler ev arkadaşlarıyla anlaşamayıp evden çıkıp yeni bir ev tutuyor. Bu giriş-çıkışlar emlakçılara yarıyor. Ama ailelerin yaşadığı mahallelerde bir aile yıllarca aynı dairede kalıyor. Artık kendi evi haline geliyor. Bu bölgelerde emlakçının çok bir gelir etmesi söz konusu değil. Yeni imarlar açıldığı takdirde mahallede tekrar canlanma yaşanacaktır. Çünkü binalar öğrencileri kaldırmıyor. Yeni imalar açılırsa bu yoğunluk azalır” ifadelerini kullandı.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.